Po įtarimų korupcija - Radviliškio konservatorių vedlio postas

Korupciniais nusikaltimais įtartas buvęs Radviliškio meras Antanas Čepononis į teisiamųjų suolą sės ne tik atgavęs narystę konservatorių partijoje, bet ir tapęs jos Radviliškio skyriaus vedliu.

Už korupciniais įtarimais įtariamo A.Čepononio kandidatūrą balsavo didžioji dalis susirinkimo dalyvių.<br>G.Šiupario nuotr.
Už korupciniais įtarimais įtariamo A.Čepononio kandidatūrą balsavo didžioji dalis susirinkimo dalyvių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 18, 2014, 3:17 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:00 AM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Radviliškio skyriaus pirmininku A.Čepononis buvo išrinktas per praėjusį penktadienį Raudondvaryje vykusį visuotinį susirinkimą.

Tapti konservatorių partijos Radviliškio skyriaus pirmininku iš pradžių pretendavo ir šiam skyriui vadovavęs Vaidotas Jakavičius ir dėl korupcijos skandalo narystę partijoje prieš dvejus metus sustabdęs, o šių metų pradžioje ją vėl atkūręs A.Čepononis.

Kadangi V.Jakavičius nusprendė savo kandidatūrą atsiimti, Radviliškio konservatorių partijos vedlys buvo renkamas iš vieno kandidato.

Liko vieninteliu kandidatu

Vieninteliu kandidatu į pirmininkus likęs A.Čepononis buvo išrinktas vos ne vienbalsiai.

Iš 312 susirinkime dalyvavusių partiečių prieš A.Čepononį balsavo tik trys susirinkimo dalyviai ir tik aštuoni susilaikė.

Įtakos tokiems rinkimų rezultatams galėjo turėti ir tai, kad skyriaus pirmininkas buvo renkamas atviru, o ne slaptu balsavimu.

Tuo, kad įtarimų korupciniais nusikaltimais nusikratyti dar nespėjęs A.Čepononis taps Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Radviliškio skyriaus pirmininku, nieko bloga neįžvelgė ir į susirinkimą iš sostinės atvykę Seimo nariai Paulius Saudargas bei Vytautas Juozapaitis ir europarlamentaras Algirdas Saudargas.

Dalyvauti rinkimuose „prašė žmonės“

Portalo lrytas.lt paklaustas, kodėl nusprendė kandidatuoti partijos skyriaus pirmininko rinkimuose A.Čepononis atsakė taip pasielgęs dėl to, kad „žmonės prašė“ tai padaryti.

„Jei teismas įrodys, kad esu kaltas, aš visada pasiruošęs pasitraukti“, - žurnalistą patikino A.Čepononis.

Paklaustas, ar nesiruošia grįžti ir į valdžią Radviliškio rajono eksmeras tvirtino to dalyti nesiruošiąs bent jau iki tol, kol bus „pabaigti teisiniai dalykai“.

Merą sulaikė darbo kabinete

Korupcijos skandalas Radviliškio savivaldybę sukrėtė 2011-ųjų gruodžio viduryje.

Piktnaudžiavimu, pasikėsinimu sukčiauti ir dokumentų klastojimu įtariamas tuometinis meras A.Čepononį gruodžio 19-ąją buvo sulaikytas savo darbo vietoje ir kurį laiką praleido už grotų Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

Tyrimą pradėję Specialiųjų tyrimų skyriaus pareigūnai į vieną bylą sujungė tris ikiteisminius tyrimai - dėl galbūt neskaidrios Radviliškio miesto kultūros centro vieno iš pastatų rekonstrukcijos, dėl Radviliškio rajono Šaukoto Švč.Trejybės bažnyčios restauravimo ir dėl Radviliškio miesto Eibariškių gyvenamųjų namų kvartalo Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų.

Įtarimai galimos korupcijos byloje be A.Čepononio buvo pareikšta dar dešimčiai asmenų - nuo pareigų buvo nušalinti trys tarybos nariai, konservatoriai A.Čepononis, Aloyzas Juodis, Gintaras Žilėnas, taip pat savivaldybės ir įmonių darbuotojai.

Tarp įtariamųjų - ir buvęs Radviliškio savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Pranevičius.

Į darbo biržą kreiptis neprireikė

Kilęs korupcijos skandalas padėjo tašką A.Čepononio karjeroje – iš Radviliškio mero pareigų Radviliškio rajono tarybos sprendimu A.Čepononis buvo atleistas 2012 metų vasarį.

Į atsilaisvinusią mero kėdę sėdo eksmero bendrapartietis konservatorius Darius Brazys.

Mero regalijų netekęs A.Čepononis bedarbiu neliko. Darbo biržos slenksčio eksmerui minti neteko – jam buvo parūpinta darbo vieta savivaldybei priklausančioje bendrovėje.

A.Čepononis tapo UAB „Radviliškio šiluma“ Realizacijos-abonentinio skyriaus viršininku.

Po korupcijos skandalo narystę partijoje sustabdęs A.Čepononis ją vėl atkūrė šių metų sausio 22-ąją dieną.

Į teisiamųjų suolą – su partiniu bilietu

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Radviliškio skyriaus tarybos sprendimu tądien narystė partijoje buvo atkurta ne tik A.Čepononiui, bet ir dar keliems į STT akiratį patekusiems Radviliškio politikams.

Narystę konservatorių partijoje atkūrę Radviliškio rajono tarybos narys Aloyzas Juodis ir buvęs Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Pranevičius praėjusią savaitę Šiaulių apygardos teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį.

Kartu su politikai buvo nuteistas ir nusikalstamais būdais jų palankumo siekęs įmonėse „Naujamiesčio būstas“ bei „Radviliškio komunalinės paslaugos“ direktoriaus pavaduotoju dirbantis 36 metų Mindaugas Strigockis.

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriumi dirbusiam E.Pranevičiui M.Strigockis parūpino kelionę į Paryžių, kuri įmonei kainavo beveik 4000 litų.

Pagelbėti A.Strigockiui sutikęs A.Juodis užsiprašė atlygio – darbo statybos įmonei „Leo statyba“, kurios bendraturčiu tuo metu buvo.

Išnagrinėjęs bylą Šiaulių apygardos teismas E.Pranevičiui skyrė 16 tūkstančių 250 litų baudą, o A.Juodį ir M.Strigockį nubaudė 15 tūkstančių 600 litų baudomis.   Abiems savo narystę konservatorių partijoje atstatyti spėjusiems politikams teismas atėmė ir teisę pustrečių metų užimti renkamas ar skiriamas pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.