VSD parodė kelių šnipų galvas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pastaruoju metu imtas skalbti Valstybės saugumo departamentas (VSD) dedasi kovingas – paskelbė apie savo trofėjus, rašo „Lietuvos rytas“.

Valstybės saugumo departamentas savo ataskaitoje nurodė, kad vienas šnipų dirba Rusijos ambasadoje Vilniuje.
Valstybės saugumo departamentas savo ataskaitoje nurodė, kad vienas šnipų dirba Rusijos ambasadoje Vilniuje.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Mar 18, 2014, 6:52 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:23 AM

Pateikdamas kovos su pavojais valstybei 2013 metų ataskaitą, VSD paskelbė, kad vienas pagrindinių laimikių – Rusijos ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius Valerijus Katula. Jis esą mėgino papirkti neįvardytą Lietuvos tarnautoją, tačiau saugumiečių buvo sustabdytas.

Nepaisant to, šnipu paskelbtas rusas nėra išsiųstas iš Lietuvos. Bet užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paaiškino, kad šiuo metu pakanka ir jo pavardės paskelbimo.

Ataskaita – konkretesnė

Pernai pateikęs 2012 metų veiklos ataskaitą VSD tiesiai bedė pirštu į pagrindines grėsmes Lietuvai – Rusiją ir Baltarusiją.

Tuomet saugumas vienų buvo giriamas, kad jau esą kalba atviriau, drąsiau ir konkrečiau, o kitų peikiamas, kad abstrakčiai kalbėdamas apie Rusijos įtaką Lietuvai įtarimų šešėlį meta ant visų mūsų politikų, verslo ar žiniasklaidos.

Šiemet VSD žengė dar toliau ir atvirai įvardijo keletą Rusijos žvalgybos atstovų ar įtakos agentų Lietuvoje.

Ataskaitoje nurodoma, kad minėtas V.Katula yra Rusijos karinės žvalgybos (GRU) rezidentūros Rusijos ambasadoje Lietuvoje darbuotojas.

„V.Katula bandė verbuoti Lietuvos valstybės tarnautoją siekdamas gauti įslaptintą ir kitą jautrią informaciją apie Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

GRU darbuotojas prašė informacijos apie Lietuvos pirmininkavimo renginius ir prioritetus, asociacijos sutarčių su Rytų partnerystės šalimis galimybes, užsienio valstybinių delegacijų vizitų Lietuvoje rezultatus“, – skelbia saugumas.

Tebėra diplomatų sąraše

Kodėl V.Katula prašė ir tokios informacijos, kuri buvo iš esmės vieša, VSD plačiau nepaaiškino. Bet nurodė, kad jis Lietuvos piliečiui apie savo priklausomybę rusų žvalgybai nepranešė, o sakė, jog jam žinių reikia rašant ataskaitas Rusijos užsienio reikalų ministerijai.

„Už surinktą informaciją buvo žadamas piniginis atlygis. VSD atliko V.Katulos atžvilgiu prevencinio pobūdžio veiksmus ir užkirto kelią tolesnei jo žvalgybinei veiklai“, – pasigyrė saugumas.

Jei kurios nors valstybės slaptosios tarnybos už rankos sučiumpa šnipinėjantį užsienio diplomatą, dažniausiai jis išsiunčiamas iš šalies be jokių viešų komentarų, o jo atstovaujama valstybė po kiek laiko dažniausiai imasi simetriškų atsakomųjų veiksmų.

Tačiau V.Katulos pavardė ir vakar buvo oficialiame Rusijos ambasados diplomatų sąraše.

Demaskavo institutą ir klubą

Kitu Rusijos agentu, kuris šnipinėja Lietuvą, skelbiamas Rusijos strateginių tyrimų instituto Kaliningrado padalinio vadovas Genadijus Kretininas.

Jo nuotrauka irgi iliustruoja VSD pranešimą.

VSD tiesiai parašė, kad G.Kretininas yra Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos pulkininkas, o pats institutas, įkurtas dar 1992 metais, „artimai bendradarbiauja“ su šia Rusijos struktūra.

Šis institutas skelbiamas grėsme, nes mėgina užmegzti kuo artimesnius kontaktus su „Lietuvos mokslo institucijomis, politinių tyrimų centrais ir žiniasklaida“.

„Rusijos politines ir ideologines nuostatas Lietuvos visuomenei skleidžia ir tarptautinis žiniasklaidos klubas „Format-A3“, vadovaujamas „Komsomolskaja pravda“ žurnalistės Galinos Sapožnikovos.

2013 m. Lietuvoje buvo surengta vienuolika renginių, kuriuose dalyvavo Rusijos informacinę politiką palaikantys politologai, ekonomistai, rašytojai ir kultūros atstovai“, – vardijo VSD.

Kirto ir politologui

Vienoje VSD pateiktų nuotraukų užfiksuotas neįvardyto Rusijos šnipo susitikimas su Lietuvos politologu. Nors dviejų baro užstalėje sėdinčių vyrų atvaizdai neryškūs, paaiškėjo, kad tas politologas yra užsienio politikos ekspertas Vadimas Volovojus.

Saugumas pareiškė, jog ne kartą įspėjo nuotraukoje esantį asmenį dėl bendravimo su Rusijos diplomatais.

Pripažinęs, kad užfiksuotas vyriškis panašus į jį, o VSD dėl susitikimų iš tiesų buvo įspėjęs, V.Volovojus teigė, jog bendrauti su įvairių šalių diplomatais yra jo darbas, o pastarieji jokios įtakos jam nedarė.

Įvardijo Maskvos įrankius

Rusijos propagandos įrankiais, kurie aktyviai veikia Lietuvoje, VSD paskelbė rusiškas žiniasklaidos priemones – televizijos Pirmąjį Baltijos kanalą, leidinius „Litovskij kurjer“, „Obzor“, „Ekspres nedelia“.

Kita VSD ataskaitos apie grėsmes dalis iš esmės atkartoja tą patį, kas buvo skelbta ir pernai, tik šiek tiek detaliau.

Daugiau dėmesio skiriama bendrojo pobūdžio samprotavimams, kaip rusai gali verbuoti įtakos agentus, kartojama, kad rusai kibernetinį šnipinėjimą vykdo ir pasitelkdami kompiuterių virusus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.