Cigarečių prekiautojos tyčiojasi iš valstybės

Su kontrabandinių cigarečių prekeiviais kovojantys Klaipėdos pareigūnai jaučiasi patekę į aklavietę – vienai čigonei skirtų baudų suma jau perlipo milijoną litų, o ji toliau bruka rūkalus. Tiek suįžūlėjo, kad pirkti jų siūlė net vicemerui.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Mar 19, 2014, 6:13 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:38 AM

32 metų klaipėdietė Svetlana Adomaitytė – baudų, skirtų už kontrabandinių cigarečių pardavinėjimą, rekordininkė. Ji valstybei turi sumokėti jau 1 mln. 200 tūkstančių litų, rašo „Lietuvos rytas".

Nedaug nuo jos atsilieka dar kelios čigonės. Tačiau jos ir toliau prekiauja, o būdų sutramdyti nelegalias prekeives nėra.

Padėtis – be išeities

Išeičių iš tokios beviltiškos situacijos bando ieškoti Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas ir Klaipėdos apskrities policijos komisaras Alfonsas Motuzas.

„Tos moterys gauna pašalpas už vaikus, gyvena socialiniuose būstuose, gauna kompensacijas už komunalines paslaugas ir tiesiog šaiposi iš mūsų visų ir valstybės, – piktinosi V.Čepas. – Jos gerai žino įstatymus ir savo teises, namuose nelaiko daugiau kaip dešimties pakelių kontrabandinių cigarečių, kad nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Jokio turto tokios šeimos neturi. Į areštinę motinos neuždarysi – namuose laukia būrys mažų vaikų. Dirbti viešųjų darbų nenusiųsi, nes pirmiausia su tokia bausme turi sutikti pats nubaustasis.

Teismų nutartys dėl baudų siuntinėjamos antstoliams, o tie neranda jokių pajamų ar turto ir nuleidžia rankas.

Baudžiamoji atsakomybė už tokius nusikaltimus netaikoma. Kol kas padėtis – be išeities.“

Gyventojai surengė piketą

Daugiausia nelegalių prekeivių jau seniai telkiasi žvejybos uosto rajone, ties prekybos centru Naikupės gatvėje.

Policijos pareigūnų teigimu, kartais čia dirba net trys vienos čigonių šeimos kartos – močiutė, motina ir duktė. Pasitaiko, kad moterys parduoti cigarečių įbruka ir savo mažamečiams vaikams – jiems negresia jokia atsakomybė.

Neapsikentę nuolatos cigaretes siūlančių prekeivių piketą buvo surengę šio rajono gyventojai.

Savivaldybė vis sulaukia pasipiktinusių žmonių skundų. Ir nieko negali padaryti.

Policininkų neįsileidžia

Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojos nelegalioms prekiautojoms priekaištų neturi – jų šeimos nėra įrašytos į rizikos šeimų sąrašą, jų namai dažniausiai sutvarkyti, šaldytuvuose yra maisto.

Šios tarnybos darbuotojoms čigonės paslaugiai atveria savo namų duris, bet policijos pareigūnų neįsileidžia. Šie nuolat važinėja į žvejybos uostą, veltui dirba, atitraukiami nuo svarbių užduočių.

Pastebėjusios pareigūnus čigonės dingsta, kurį laiką gaudo pirkėjus aplinkiniuose daugiabučių kiemuose, o po to vėl grįžta į įprastą vietą. Pričiuptos už neleistiną veiklą ir pristatytos į komisariatus čigonės nesijaudina, o kitą dieną, žiūrėk, ir vėl grįžta prie prekybos centro.

Jos pačios net neskaičiuoja teismų skirtų baudų už disponavimą akcizais neapmokestinamomis prekėmis.

Vicemerui daugiau nebesiūlys

„Su baudų rekordininke Svetlana teko susidurti akis į akį. Kartą einančiam į prekybos centrą ji man pasiūlė pirkti cigarečių. Kai pasakiau, kad tokia prekyba neleistina, jai buvo nė motais. Kai prisistačiau, kad esu vicemeras, ji atsiprašė ir sakė, kad daugiau man nesiūlys cigarečių. Graudžiai juokinga situacija, tačiau mūsų rankos surištos. Pažeidėjai naudojasi įstatyminės bazės spragomis“, – rankomis skėsčiojo V.Čepas.

Greitai atsirado kitas tiekėjas

Porą savaičių prekyba nelegaliomis cigaretėmis Naikupės gatvėje buvo apmirusi, mat pareigūnai sulaikė cigarečių tiekėją – 44 metų Šilutėje dirbantį klaipėdietį.

Jo garaže rasta beveik 9 tūkst. pakelių cigarečių, nelegaliai atgabentų iš Rusijos ir Baltarusijos.

Bet pastarosiomis dienomis vėl viskas grįžta į senas vėžes – tikriausiai atsirado kitas tiekėjas.

Nori įstatymo pataisų

Klaipėdos savivaldybės ir policijos vadovai nusprendė kreiptis pagalbos į klaipėdiečius Seimo narius, kad jie parengtų įstatymų pataisas.

Savivaldybė kartu su policija, Vaiko teisių apsaugos tarnyba netrukus parengs dokumentus, kuriuose išdėstys visą situaciją ir pateiks savo siūlymus.

Planuojama nelegaliose prekyvietėse įrengti vaizdo kameras, kartu su savivaldybės, Vaiko teisių apsaugos tarnybos, policijos pareigūnais rengti reidus į čigonų namus.

„Kol kas telieka guostis tuo, kad Klaipėdos čigonai dar neprekiauja narkotikais“, – atsiduso V.Čepas.

Kontrabandos karalienė pasitraukė

Vilniuje kontrabandos karaliene buvo tituluojama cigaretėmis iš po skverno Halės turgavietėje prekiavusi Vladislava.

Moteris bausta 180 kartų, jai skirta 200 tūkst. litų baudų.

Baudų ji nemokėjo, nubausta kitą dieną vėl su prekėmis sukinėdavosi turgaus prieigose.

Jokio turto bedarbė moteris neturi, gyvena pas tolimą giminaitį.

Moteris prisipažino, kad anksčiau jai skirdavo viešuosius darbus ir išskaičiuodavo po 500 litų. Pastaruoju metu iš bedarbės pašalpos būdavo išskaičiuojama po 30 litų per mėnesį.

Aritmetika paprasta: Vladislava tiek pinigų uždirba pardavusi 30 pakelių cigarečių, nes vienas pakelis – tai 1 litas uždarbio prekeivei į kišenę.

Kadaise rusų kalbos mokytoja, vaikų darželio auklėtoja, kiemsarge dirbusi Vladze vadinama moteris prie Halės turgaus uždarbiavo nuo 2004-ųjų. Pastaruoju metu jos čia nebematyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.