Dovanotą sodybą 7 vaikų motina metė likimo valiai

Jokio turto, išskyrus 7 vaikus, neturėjusi moteris dovanų gavo įrengtą namą. Jį per 6 metus šeima gerokai nugyveno ir galop išsikraustė, palikusi išdraskytą, rašo „Lietuvos rytas“.

Šis namas, padovanotas septynis vaikus auginančiai motinai, jau metai stovi tuščias ir gerokai nuniokotas.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Šis namas, padovanotas septynis vaikus auginančiai motinai, jau metai stovi tuščias ir gerokai nuniokotas.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Mar 19, 2014, 10:36 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:56 AM

Labdaros fondas „Solidarity“ Kazlų Rūdos savivaldybės gyventoja Irena ir septyniomis jos atžalomis pasirūpino 2007-aisiais – už keliasdešimt tūkstančių litų buvo nupirkta erdvi sodyba Lauckaimio kaime, Vilkaviškio rajono pakraštyje.

Irena su sugyventiniu ir vaikais įsikraustė su džiaugsmu, nes buvę šeimininkai paliko viską: baldus, patalynę, indus, kilimus bei virtuvės įrangą.

Beržais apsodintoje sodyboje stovi mūrinis ūkinis pastatas, yra sodas bei 15 arų žemės, kitapus vieškelio – tvenkinys.

„Dar niekada taip gerai negyvenome“, – džiaugėsi naujakuriai kaimynams.

Pora nusipirko karvę, ožkų, buvusių šeimininkų šiltnamyje auginosi daržovių, gaudavo socialinių pašalpų.

Kybartų seniūnijos socialinės darbuotojos, mačiusios, į kokius namus įsikraustė į socialinės rizikos sąrašą įrašyta gausi šeima, pastebėjo, jog po kiek laiko reikalai pradėjo prastėti: „Trūko šeimininkės rankos – sienos murzinos, baldai aplaužyti.

Irena negirtavo. Bet mes gaudavome pranešimų, jog moteris vaikus savaitėmis palikdavo vienus, pati kažkur išvažiuodavo.

Šeimos gyvenimas dar labiau suprastėjo, kai Ireną paliko sugyventinis“.

Galų gale moteris nutarė grįžti į gimtąją Kazlų Rūdą, nes esą vaikams per toli mokykla, ji pati neva nerandanti darbo, be to, ėmė nesutarti su kaimynais.

Pastarieji tik gūžčioja pečiais stebėdamiesi, kaip žmogus gali nevertinti tokios brangios dovanos.

„Išvažiavo ji nė neatsisveikinusi ir iš namo išdraskiusi viską – iš vieno kambario net išlupo radiatorių ir duris. Virtuvėje liko tik čiaupai ir aplūžusi viryklė. Viskas nuėjo velniop“, – piktinosi garbaus amžiaus buvęs Irenos kaimynas.

Kaimynams iki šiol sunku suvokti, kaip galima dovanų gauti namą, nes, jų įsitikinimu, stogą virš galvos žmogus turi pasistatyti pats sunkiai dirbdamas.

Kadangi sodyba buvo įregistruota Irenos vardu, ji su savo turtu galėjo elgtis kaip tik nori. Kazlų Rūdos savivaldybės darbuotojai teigė, jog septynių vaikų motina prieš kurį laiką sodybą iškeitė į trijų kambarių butą miestelyje.

Nesugebėjo susitvarkyti septynios šeimos

Fondas „Solidarity“, kuriam vadovauja vokietis Gerhardas J.Carlas, Marijampolės apskrityje per 13 metų aprūpino būstais bei padėjo juos susiremontuoti maždaug 70-čiai šeimų, kuriose augo 428 vaikai. Tam buvo išleista per 2 mln. litų, daugiausia paaukotų geros valios vokiečių.

Su dovanotu turtu nesugebėjo susitvarkyti septynios šeimos.

Vieną namą Kalvarijos savivaldybėje pragėrė šeimos galva. Vyras buvo kelis kartus įkliuvęs neblaivus prie vairo, nemokėjo jam skirtų baudų, todėl namas buvo parduotas varžytynėse.

Sangrūdos kaime fondo dovanotame name gyvenusios šeimos irgi nebėra – vaikai atsidūrė globos namuose, motina dykai gautu turtu nesirūpino, pastatas apleistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.