Žygiui prieš V.Uspaskicho imunitetą vadovaus P.Gražulis

Viktorui Uspaskichui gali atsirūgti pašnekėjimai apie Vilniaus teisėjus. Seimo nariai pagaliau ryžosi sudaryti komisiją, kuri turėtų atimti Darbo partijos vedlio teisinę neliečiamybę. Temidės sargai tokio sprendimo laukė beveik pusmetį.

V.Uspaskichas prisišnekėjo apie sostinės teisėjus, priėmusius nepalankų nuosprendį Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
V.Uspaskichas prisišnekėjo apie sostinės teisėjus, priėmusius nepalankų nuosprendį Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:38 AM

Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją, kuri svarstys generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Už tokį sprendimą balsavo 63 politikai. 

Už nutarimą dėl komisijos neliečiamybės klausimu sudarymą vieningai balsavo konservatoriai, liberalai ir socialdemokratai, išskyrus vienintelę susilaikiusią Orintą Leiputę.

Prieš tai balsavo Darbo partijos, partijos „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai.

Komisijai vadovaus prieštaringai vertinamas politikas Petras Gražulis. 

Laikinoji tyrimo komisija spręs, ar atimti Seimo nario V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę. Tai leistų Darbo partijos lyderį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

V.Uspaskicho pašnekėjimų tyrinėtojai savo išvadas turės pateikti iki balandžio 4 dienos. 

Netiko P.Gražulis

Ši istorija tęsiasi nuo praėjusių metų lapkričio. Seimui vis nepavykdavo sudaryti tyrimo komisijos dėl V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės.

Pirmą kartą tokiam nutarimo projektui po svarstymo nepritarta, nes konservatoriai pasipriešino siūlymui komisijos pirmininku paskirti Seimo narį Petrą Gražulį.

Vėlesni bandymai sudaryti komisiją irgi buvo nesėkmingi.

V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės klausimas netgi buvo paralyžiavęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos veiklą – darbą joje buvo sustabdę opozicijai priklausantys parlamentarai.

Į šių metų sausį vykusios Seimo neeilinės sesijos darbotvarkę parlamentaro V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės klausimas nebuvo įtrauktas. Buvo tikimasi, kad jis atsiras eilinės pavasario Seimo sesijos darbotvarkėje.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį  V.Uspaskichą.

Ikiteisminis tyrimas dėl nepagarbos teismui pradėtas, kai pernai liepą politikas Vilniaus oro uoste, atsakydamas į žurnalistų klausimus, pasisakė apie Vilniaus apygardos teismo teisėjus, priėmusius apkaltintąjį nuosprendį vadinamojoje Darbo partijos byloje.

Prokurorų vertinimu, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių manyti, kad savo veiksmais V.Uspaskichas galimai parodė nepagarbą teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.