Prancūzai ir danai siūlo Lietuvoje dislokuoti daugiau naikintuvų

Prancūzijos gynybos ministras atvyko išreikšti solidarumo

Lietuvoje lankėsi Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas.<br>KAM nuotr.
Lietuvoje lankėsi Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 6:08 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 AM

Jos seka Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos pavyzdžiu - Vašingtonas jau atsiuntė šešis papildomus F-15 naikintuvus, o Britanija pažadėjo prisidėti „Typhoon“ lėktuvais, kai gegužę oro policijos misiją iš amerikiečių perims Lenkija. 

„Mes esame pasirengę suteikti dar papildomai keturis naikintuvus“, - penktadienį Vilniuje žurnalistams pranešė Prancūzijos gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas. 

Kalbėdamas apie kritiką dėl karo laivų „Mistral“ pardavimo Rusijai, ministras teigė, kad sandorio likimas priklausys nuo Europos Sąjungos (ES) sutarimo dėl kolektyvinių sankcijų. 

„Mūsų atsakas turi būti kolektyvinis. Tai reiškia, kad ir sankcijos turi būti kolektyvinės“ , - sakė ministras. 

Po susitikimo su Prancūzijos kolega Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas informavo, kad Baltijos šalių oro policijos misiją sustiprinti siūlo ir Danija. 

„Danija taip pat yra pareiškusi, kad ji yra pasiruošusi papildomų naikintuvų siųsti“, - žurnalistams sakė J.Olekas, tačiau jos galimo papildomo indėlio nedetalizavo. 

Baltijos šalys neturi tinkamų oro pajėgų oro erdvės apsaugai užtikrinti, todėl oro policijos misiją pasikeisdamos vykdo kitos NATO šalys. 

Pasak J.Oleko, dėl konkrečių pajėgumų sustiprinti atskiras anksčiau numatytas misijas bus priimamas kolektyvinis NATO sprendimas.

Prancūzijos gynybos ministras atvyko išreikšti solidarumo

Prancūzijos gynybos ministras atvyko į Lietuvą išreikšti savo šalies solidarumo ir pasirengimo laikytis NATO kolektyvinės gynybos principų bei, kaip jau padarė JAV ir žada padaryti Jungtinė Karalystė bei Danija, sustiprinti oro policijos misiją. 

Tačiau ministras nekonkretizavo Prancūzijos pasirengimo vykdyti kontraktą su Rusija dėl karo laivų „Mistral“ pardavimo, esą šis klausimas turi būti sprendžiamas spalį, kai laivus jau reikės atiduoti. Be to, Prancūzija ir pati tikisi solidarumo sankcijų klausimu. 

„NATO oro policijos misijos stiprinimas turi būti paremtas bendru Aljanso sprendimu. Tas pats - ir dėl „Mistral“, atsakymas į šį klausimą turi būti bendras, sankcijos turi būti kolektyvinės. 

Jūsų užduotas klausimas yra rimtas, tačiau jį Prancūzijos Vyriausybė (svarstys. - Red.) tuomet, kai jau reikės laivą realiai perleisti rusams. Nes kol kas kalbame apie vienos privačios bendrovės susitarimą su kita privačia bendrove, o teisinis sprendimas bus priimtas spalį. Prancūzijos Vyriausybė dabar negali kištis į projekto įgyvendinimą, tačiau vienu metu ji vis dėlto galės pasakyti, ar bendrovė galės perduoti įrangą Rusijai. Reikia pabrėžti, kad laikysimės bendrų - NATO, ES kontekste priimtų sprendimų“, - kalbėjo Jeanas Yves'as Le Drianas per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos krašto apsaugos ministru Juozu Oleku. 

Lietuvos krašto apsaugos ministrą tenkina prancūzų sprendimo dėl „Mistral“ kontrakto vykdymo atidėjimas. 

Prancūzijos gynybos ministras tikino lietuvius, kad jo vizitas yra skirtas išreikšti solidarumą Respublikos Prezidento vardu. 

„Aš atvykau savo kolegai ir visiems Lietuvoje pasakyti Prancūzijos Prezidento vardu, kad mes esame solidarūs. Norėjau priminti, kad mums labai svarbus kolektyvinės gynybos principas, kuris yra įtvirtintas NATO Penktajame sutarties straipsnyje“, - sakė Jeanas Yves'as Le Drianas, primindamas, kad prancūzai buvo vieni aktyviausių pratybų „Steadfast Jazz“ dalyvių bei jau keturis kartu dalyvavo Baltijos šalių oro policijos misijoje. 

Savo solidarumą Ukrainos krizės kontekste Prancūzija pasirengusi pademonstruoti praktiškai - atsiųsdama papildomus 4 naikintuvus (2 „Rafales“ ir 2 „Mirage 2000“) pastiprino oro policijos misiją, kurioje paprastai budi keturi naikintuvai, ir suteikti vieną prancūzų AWACS lėktuvą erdvių patikrinimo ir priežiūros misijai. 

Prancūzų ministro teigimu, sprendimas dėl to, kada papildomi naikintuvai galėtų būti panaudoti, bus priimtas NATO kontekste. Pasak Jeano Yves'as Le Driano, taip pat sutarta stiprinti bendradarbiavimą kibernetinės gynybos srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.