Apie kriminalistų vado A.Matonio girtumą pranešė liudininkas

Šeštadienio vakarą pamatęs įtartinai važiuojantį automobilį vilnietis paskambino į policiją ir pranešė apie savo įtarimus. Už keliolikos minučių buvo sulaikytas Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis. Jam buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis. Vienas labiausiai patyrusių Lietuvos kriminalistų greičiausiai neteks ir darbo, ir socialinių garantijų, ir tarnybinės pensijos. Tai ne pirma sudėtinga situacija, į kurią pateko šis pareigūnas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 24, 2014, 3:09 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:07 AM

„Sulaukėme piliečio pranešimo apie įtartinai važiuojantį automobilį, kuris sukėlė įtarimą, kad vairuotojas važiuoja neblaivus. Policija, jei neklystu, per aštuonias minutes sulaikė tą automobilį“, – sakė generalinis policijos komisaras S.Skvernelis. Iš jo žodžių buvo galima suprasti, kad apie įtartinai Vilniaus gatvėmis važiuojantį automobilį „Škoda Superb“ pranešė kitas vairuotojas. 

Pirmadienio popietę generalinis policijos komisaras S.Skvernelis oficialiai patvirtino, kad Kriminalinės policijos biuro viršininkas A.Matonis išties buvo sulaikytas neblaivus prie vairo. Jam nustatytas vidutinis girtumo laipsnis. Nors pradžioje pareigūnas atsisakė tikrintis girtumą, tačiau vėliau buvo nustatytas 1,71 promilės girtumas.

„Gaila. Labai gaila. Bet mes turime laikytis įstatymų“, – sakė Lietuvos policijos vadovas. Išeidamas iš Policijos departamento foje, kuriame vyko spaudos konferencija, S.Skvernelis dar pasakė, kad jam „labai gaila Matonio“. Jis atrodė nusivylęs.

Policijos vadovas pasakojo, kad jau kalbėjosi su nusižengusiu savo kolega. Buvo galima suprasti, kad per pokalbį A.Matonis prabilo apie atsistatydinimą.

Paklausta, ar nežada atsistatydinti dėl Kriminalinės policijos biuro viršininko nusižengimo, S.Skvernelis atsakė: „Nei aš jam pyliau, nei aš jį verčiau gerti“.

Statistika rodo, kad patyręs pareigūnas neteks ir darbo, ir socialinių garantijų, ir tarnybinės pensijos. Taip buvo pasielgta su visais pareigūnais, kurie pateko į tokią situaciją. Kriminalinės policijos viršininkas galės teisme bandyti įrodyti, kad nepažemino pareigūno vardo, tačiau to padaryti nepavyko nei vienam sulaikytam policininkui.

Kol kas generalinis policijos komisaras dar nepaskelbė, kad atleidžia A.Matonį iš pareigų. Tarnybinis patikrinimas turėtų būti baigtas iki savaitgalio. 

„Sankcija vienintelė yra - prisiimti asmeninę atsakomybę. Vienintelė atsakomybės rūšis yra atleidimas iš tarnybos“, - sakė policijos vadovas S.Skvernelis.

Buvo specialusis liudininkas

Tai ne pirmas kartas, kai vieno labiausiai patyrusių Lietuvos kriminalistų karjera pakibo ant plauko.

2011 metų lapkritį A.Matonis buvo tapęs specialiuoju liudininku vadinamajame Kedžių skandale. Įtarimai jam nebuvo pareikšti, tačiau pareigūnas turėjo duoti parodymus apie tai, kas vyko Policijos departamente prieš Kauno žudynes. Teigiama, kad 2009 metų spalio 4 dieną pas kriminalistus užsuko kaunietis Mindaugas Žalimas, kuris esą papasakojo apie planuojamą žiaurų nusikaltimą. Jis buvo žudiko Drąsiaus Kedžio draugas ir turėjo tapti bendražygiu.

Policijos vadovai į perspėjimus nesureagavo ir dabar už tai sėdi teisiamųjų suole.

„Mes į tą informaciją įvertinome kaip nepatikimą, iš lubų, kurią reikia tikrinti“, – viename teismo posėdžių liudijo A.Matonis. Tada jis nebuvo susitikęs su mįslinguoju liudininku – apie M.Žalimo pateiktą informaciją sužinojo iš savo pavaduotojo Tomo Ulpio. Dirbo KGB

Kita skandalinga situacija susiklostė 2012 metų rudenį. Buvo teigiama, kad Kriminalinės policijos biuro viršininkas savo darbo biografijoje nutylėjo faktą, kad sovietmečiu ir nepriklausomybės atkūrimo pradžioje dirbo KGB.

A.Matonis sovietų saugumui dirbo Dzūkijoje. Jo pavardė įrašyta Druskininkuose dirbusių kadrinių KGB darbuotojų sąrašuose. Šis faktas nebuvo įrašytas policijos pareigūno biografijoje.

Tada generalinis policijos komisaras S.Skvernelis aiškino, jog pareigūnų biografijos rašomos nuo tos dienos, kai jis pradeda tarnybą.

A.Matonis patvirtino dirbęs KGB, tačiau pabrėžė nevykdęs jokios veiklos, dėl kurios ši struktūra turėjo prastą reputaciją. „Buvau tuo metu tik pradedantysis darbuotojas. Dirbau kaip teisininkas. Ir tikrai nedariau neteisėtų ar neteisingų žingsnių“, – tvirtino aukšto rango policijos pareigūnas.

Tada nuomonę pareiškė net prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Panašūs atvejai jau seniai buvo numatyti įstatymo ir konkrečiai A.Matonio atveju teismas yra pareiškęs sprendimą. Manau, kad toks neatsakingas elgesys yra kampanija prieš rinkimus, kai kurie politikai tuo naudojasi“, – sakė šalies vadovė. Daug kartų skatintas

A.Matonis vidaus reikalų sistemoje tarnauja nuo 1991 metų. Tarnybą pradėjo kaip Druskininkų miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus jaunesnysis inspektorius. Nuo 2005 metų pavasario paskirtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininku.

Pareigūnas buvo daug kartų skatintas. 1998 metais apdovanotas 2-ojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“, o 2000 metais – 1-ojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“.

2002 metais Prezidento dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu, 2003 metais – 2-ojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Angelas Sargas“, 2004 metais apdovanotas vardiniu šaunamuoju ginklu, 2006 metais – 1-ojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Angelas Sargas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.