Nužudymai Kudirkos Naumiestyje policijos neišjudino

„Su mumis saugiau“, – skelbia Lietuvos policija. Tačiau Kudirkos

Šiame name, kuriame kirviu buvo užkapotos dvi moteris, gyvenanti Julija teigia, jog po kraupios nelaimės tapo ramiau.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Šiame name, kuriame kirviu buvo užkapotos dvi moteris, gyvenanti Julija teigia, jog po kraupios nelaimės tapo ramiau.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Mar 24, 2014, 1:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:13 AM

Pareigūnai apgynė munduro garbę. Policijos departamentas ištyrė skambučius ir nustatė, jog skambinusi moteris skundėsi išgertuvių triukšmu, apie smurtą ji neužsiminė, todėl patrulių ekipažas išvyko į aukštesnei kategorijai priskiriamą įvykį.

Nuolat Kudirkos Naumiesčio gyventojams įvairių incidentų metu padedantys šalia miestelio esančios pasienio užkardos pareigūnai tuo metu irgi buvo išvykę.

„Galėjome atvykti tik po pusantros valandos. Žmogžudystė jau buvo įvykusi“, – prisiminė užkardos vadas Dainius Stepšys šiurpų praėjusio kovo nusikaltimą.

Buvęs miestelio seniūnas bei gyventojai daugybę kartų prašė, kad Kudirkos Naumiestyje dirbtų ne du kartus per savaitę atvažiuojantis, o nuolatinis pareigūnas.

Po dvigubos žmogžudystės šie prašymai buvo išreikšti dar garsiau, tačiau po metų niekas nepasikeitė ir, ko gero, apskritai nepasikeis.

Maždaug metus Šakių policijos komisariatui vadovaujantis Mindaugas Akelaitis teigė, jog šiuo metu įstaigoje yra 15 laisvų pareigybių. Trūksta statutinių pareigūnų.

Viršininko nuomone, trijuose rajono miesteliuose bei dešimtyje seniūnijų įdarbinti policijos pareigūnus būtų neracionalu.

Kudirkos Naumiestis niekuo neišsiskiria iš kitų rajono miestelių. Užpernai jame buvo įregistruoti 249, o 2013-aisiais – 254 įvykiai. Kaip matote, nėra nei nusikalstamumo augimo, nei į jį panašių požymių.

Mums apmaudu, kad gyventojai jaučiasi nesaugūs. Jų lūkesčius stengiamės patenkinti, kiek įmanoma.

Reikėtų kalbėti apie socialinę kraupių nusikaltimų pusę. Policinėmis priemonėmis asocialaus gyvenimo nepakeisime.

Šakių komisariatas turi du patrulių ekipažus, dirbančius apskritą parą. Vienas ekipažas – mieste, kitas – rajone. Į Kudirkos Naumiestį dažnai važiuojame. Vasario mėnesį patruliavome aštuonis, kovą – iki šios dienos – irgi aštuonis kartus.

Sulaukiame kitų vietovių gyventojų priekaištų, kad tiek daug dėmesio skiriame Kudirkos Naumiesčiui“, – teigė Šakių komisariato viršininkas M.Akelaitis, pabrėžęs, jog Kudirkos Naumiestyje policijai padeda pasieniečiai.

Nuo Kudirkos Naumiesčio iki Šakių – 25 kilometrai, o pasienio užkarda – miestelio pakraštyje. Pasieniečiai, jei tik neišvykę savo tarnybos reikalais, niekuomet neatsisako padėti miestelio gyventojams.

„Per mėnesį į įvairius incidentus tenka vykti 3–5 kartus, o po pašalpų mokėjimo – vos ne kasnakt. Daugiausia iškvietimai būna dėl smurto, neblaivių vairuotojų ar triukšmaujančio jaunimo.

Neseniai sulaikėme šešis susimušusius miestelio gyventojus. Jų konfliktas kilo dėl oro patrankos, kuria kaliniams šaudomi draudžiami daiktai. Tą patranką kalinių bičiuliai vieni kitiems nuomoja. Konfliktas kilo, kai vieni laiku neatsiskaitė.

Prieš kelias dienas teko tramdyti neblaivų vairuotoją, kuris apgadino pasieniečių tarnybinį visureigį, susimušė su pareigūnais.

Kai mūsų sargybos nuo miestelio būna nutolusios per 10 kilometrų ar vykdo stebėjimų užduotis, tuomet negalime atvykti“, – pasakojo Kudirkos Naumiesčio užkardos vadas D.Stepšys.

Miestelyje gyvenantis pensininkas Vytautas piktinosi: „Po dviejų moterų žmogžudystės policija tik savaitę dažniau būdavo miestelyje. O dabar – atvažiuoja pareigūnas valandai į seniūniją, ir viskas.

Miestelyje gyvena du tūkstančiai žmonių. Baisu eiti vakare gatve – gausi, seni, į dantis. Anksčiau buvo tvarka, nes Kudirkos Naumiestyje gyveno policininkas. Man pačiam yra tekę į jį kreiptis pagalbos“.

Kita miestelio gyventoja, auginanti vaiką, įsitikinusi: „Turėtų būti koks nors policijos postas, kad galėtume kreiptis bent darbo valandomis. Negalima teigti, jog Kudirkos Naumiestyje nematome policijos pareigūnų. Kartais, ypatingai penktadienio vakarais, matome juos pravažiuojančius. Atrodo, būna ramu, kol nieko neįvyksta“.

Buvęs Kudirkos Naumiesčio seniūnas Vincas Puida dėjo pastangų, kad miestelyje būtų saugiau, tačiau tai bemaž nedavė rezultatų.

„Mums pasakė, kad esą patys turime rūpintis tvarka. Tačiau miestelyje yra tokių žmonių, kurių prisibijo ir gyventojai, ir aš pats.

2012-aisiais vidury šviesios dienos gėlių paviljone buvo nužudytas jo 57 metų savininkas.

Ir tada policijos prašėme, kad skirtų mums ne atvažinėjantį apylinkės inspektorių, nes nelaimės nesibaigs. Taip ir įvyko“, – po dviejų moterų nužudymo kalbėjo V.Puida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.