Įsismarkavęs triukšmas dėl energetikos politikos

Šalies energetinė nepriklausomybė ir svarbiausi jos projektai vis dar lieka politikų įkaitai.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai”

Mar 26, 2014, 6:57 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:07 AM

Šią tiesą dar kartą patvirtino šiomis dienomis vėl su nauja jėga atsinaujinusios kairiųjų ir dešiniųjų rietenos dėl pastarųjų vykdytos energetikos politikos. Įsismarkavusiame triukšme net nebeįmanoma aiškiai suprasti, kokios iš tiesų pozicijos laikosi kai kurios valdančiosios jėgos, pavyzdžiui, socialdemokratai.

Rietenų epicentre – numatytu laiku finišuoti niekaip nesugebanti Seimo specialioji komisija dešiniųjų energetiniam paveldui tirti. Beveik visos į 21 klausimą turėjusios atsakyti komisijos, kuriai vadovauja socialdemokratas A.Skardžius, išvados – itin kritiškos konservatorių Vyriausybės vykdytos energetikos politikos požiūriu.

Opozicijos atstovai komisijoje, žinoma, kategoriškai nepritaria išvadų projektui, kaltindami valdančiuosius ir tvirtindami, jog tai – jų kūrybos bei politinio spaudimo vaisius.

Ypač įnirtingai šias išvadas su žemėmis maišo dešiniųjų lyderis ekspremjeras A.Kubilius – „pilietį A.Skardžių“ bei jo rėmėjus valdančiojoje koalicijoje jis tiesiai vadina Rusijos agentais ir Lietuvos išdavikais. Įsismarkavęs konservatorių vedlys A.Skardžiui net pagrasino belange.

Tačiau A.Kubilius į komisijos išvadas tikriausiai taip pat būtų reagavęs ir be politinių VSD pareiškimų. Juk konservatoriai visuomet skelbė, jog šalies energetine nepriklausomybe rūpinasi tik jie, o visi kiti yra tik kenkėjai.

Analogiška padėtis ir dabar. Juk akivaizdu, kad dešiniųjų valdžios veikla šalies energetikos baruose tikrai nebuvo tokia, kad nesuteiktų oponentams pagrindo ją įtarti neskaidrumu. Todėl socialdemokratas A.Skardžius į A.Kubiliaus grasinimus 7 metams pasodinti į kalėjimą drąsiai atkirto, kad ekspremjero vieta – ten pat iki gyvos galvos.

Tai, kad prie valdžios vairo stoję konservatoriai energetikos sektoriaus įmones beatodairiškai vertė partijos ir jai lojalių asmenų ėdžiomis, buvo vieša paslaptis.

Būtent todėl naujų valdančiųjų sudaryta komisija bado pirštu į šimtus milijonų litų, kurie įvairioms paslaugoms, o pirmiausia teisinėms konsultacijoms, buvo išleisti ir Energetikos ministerijoje, ir planuojamoje naujojoje Visagino elektrinėje, ir uždaromoje Ignalinos AE.

Ikiteisminius tyrimus dėl Visagino AE viešųjų pirkimų yra pradėję ir prokurorai. Seimo komisija jiems ketina siūlyti imtis ir buvusių Ignalinos AE vadovų finansinės veiklos.

Komisijos išvadų projekte, be kita ko, teigiama, jog pastaraisiais metais nuostolingai dirbusios įmonės „Litgrid“ ir LESTO išsimokėjo šimtus milijonų litų dividendų.

Labiausiai dešinieji kritikuojami už tai, kad svarbiausi energetiniai projektai – naujos atominės elektrinės ir Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos – nebuvo pakankamai parengti, o jų išlaidos lengva ranka nukeliamos nuo privačių investuotojų ant visų piliečių pečių.

Konservatoriai į tokius kaltinimus iš esmės neatsakinėja, o mieliau kritikuoja komisijos išvadas, kad dujų sektoriaus reforma, kurią remia Europa, buvo nepakankamai naudinga Lietuvai.

Dabartinė opozicija konstatuoja, kad vien komisijos tiriamojo laikotarpio pasirinkimas – dešiniųjų kadencijos metai – akivaizdžiai rodo, kad išskaičiavimai yra politiniai.

Kita vertus, patys kairieji suteikia progų oponentams juos spausti, nes neturi bendros pozicijos – ir pirmiausia dėl SGD terminalo projekto. Būtent dėl to konservatoriai šiuo metu kelia didžiausią triukšmą.

Nors socialdemokratų viršūnės visą laiką stengėsi laiminti minėtos komisijos veiklą, o dešiniųjų energetinį įdirbį vertino neigiamai, pastaruoju metu premjeras A.Butkevičius jau pradėjo keisti toną.

Neatmestina, jog tai lėmė konservatorių sąjungininkės prezidentės D.Grybauskaitės didinamas spaudimas.

Kartu A.Butkevičius atsidūrė tarsi tarp kūjo ir priekalo – sukritikavęs komisijos išvadas dėl Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo jis sukėlė tiek A.Skardžiaus, tiek kitų bendražygių nepasitenkinimą.

Todėl girdėti svarstymų, kad tos išvados turi būti priimtos tik po to, kai terminalas bus pastatytas, o gal jų apskritai nereikėtų priimti, įpareigojant Vyriausybę atlikti savą auditą.

Kitaip sakant, premjeras tarsi laikosi pozicijos, kad konservatoriai galbūt ir neskaidriai galėjo rengti šį strateginį projektą, o tomis klaidomis Socialdemokratų partija ir jos koalicijos partneriai galėtų pasinaudoti, bet SGD terminalas taip reikalingas Lietuvos energetinei nepriklausomybei, jog tą praeitį dabar reikėtų primiršti.

Vakar, kai Seimas svarstė procedūrinius komisijos parengtų išvadų priėmimo klausimus, nugalėjo būtent pastaroji Vyriausybės vadovo pozicija – kelių įtakingų socialdemokratų siūlymu kairieji kartu su opozicija pritarė, kad išvada dėl Suskystintųjų dujų terminalo nebūtų pateikta.

Toks sprendimas suskaldė valdančiąją koaliciją – „darbiečiai“ ir kiti socialdemokratų partneriai pareikalavo išvadų svarstyme padaryti pertrauką. Jos vėl pakibo politinėje nežinomybėje.

Bet blogiausia, kad nestabilumo šešėlis niekaip nenuslenka ir nuo šalies energetikos ateities.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.