Pavasaris skelbia profesinio mokymo atgimimą

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras didžiuojasi savo absolventais: žinomu siuvėju ir dizaineriu Andriumi Sergejenka, Lietuvos jojimo sporto legenda Zigmantu Šarka, žinomu raiteliu Benu Gutkausku, dizaineriu Vitalijumi Autuku ir kitais, rašo „Lietuvos rytas“.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre kiekvienas sulaukia išskirtinio dėmesio ir gali atrasti save.
Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre kiekvienas sulaukia išskirtinio dėmesio ir gali atrasti save.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Šalnaitis

Mar 26, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:33 AM

Pavasarių būna visokių. Savo pavasarį turi kino mėgėjai ir poetai. Pavasaris itin svarbus tiems, kurie sprendžia, kur toliau mokytis, su kuo susieti savo ateitį. Dažnai tenka susidurti su žiemos įšalą primenančiu stereotipiniu mąstymu, kad profesinis mokymas yra žemo lygio ir jį renkasi tik neišmanėliai.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras (Centras) jau ilgus metus yra vyturys, skelbiantis pavasarį, o profesinį mokymą pakeliantis į aukštesnį lygmenį.

Vardas įpareigoja

Dar XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje žydų iniciatyva buvo pastatytas pastatas, kuriame įsikūręs Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras, per daugiau nei 80 metų veiklos laikotarpį pelnęs kompetentingos ir patikimos švietimo institucijos vardą.

Viena didžiausių Lietuvoje profesinio mokymo įstaigų per pastaruosius 20 metų smarkiai plėtėsi – įkurti filialai Aukštadvaryje, Palangoje, Nidoje, Juknaičiuose. Čia dirba kvalifikuoti specialistai: 18 mokslo daktarų, 8 doktorantai, 122 magistrai, Centre teikiamos kokybiškos formaliojo ir neformaliojo švietimo paslaugos.

Profesinio mokymo programos suskirstytos į 4 kryptis: grožio, socialinės gerovės, verslo ir sveikatos. Populiarios (masažuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo, kirpėjo, floristo ir kt.) ir inovatyvios (pėdos priežiūros paslaugos teikėjo, numatomos garso ir vaizdo technikos operatoriaus, gyvūnų masažuotojo ir kt.) mokymo programos orientuotos į sėkmę darbo rinkoje, tad nestebina, kad 2013 m. įsidarbino net 96 procentai šios mokymo įstaigos absolventų.

Nuo 1994 metų mokinių skaičius padidėjo nuo 681 iki 3205 mokinių, tad bendruomenė sparčiai auga. O Centro direktorės, socialinių mokslų daktarės Laimutės Anužienės iniciatyva jau metus čia veikia Karaliaus Mindaugo lopšelis-darželis, kurio pageidavo Centre studijuojantys arba dirbantys mažylių tėvai. Šiandien darželį lanko 39 vaikai.

Tad akivaizdu, kad dėmesio Centre užtenka kiekvienam, taip pat su buvusiais darbuotojais bei mokiniais palaikomi itin šilti santykiai.

Projektai – taip pat labai svarbi Centro veikla. Kartu su partneriais iš Lietuvos ir viso pasaulio šiuo metu čia vykdomi 8 projektai. Pastaruosius du dešimtmečius per projektus uždirbta daugiau nei 60 mln. litų. Į stažuotes užsienyje išvyko 157 mokytojai ir 1743 mokiniai. O nuo 2015 metų planuojama įdiegti nuotolinio mokymosi sistemą, kuri leis profesinį mokymą padaryti dar patrauklesnį ir lengviau prieinamą.

Atsakomybė už atliktą darbą

Vasario mėnesį vykusioje parodoje „Studijos 2014“ prezidentė Dalia Grybauskaitė nemažai laiko praleido būtent profesiniam mokymui skirtoje salėje ir susirinkusiems pareiškė, kad profesinis mokymas yra nepelnytai primiršta sritis.

„Gerus savo specialistus tikrai priima į darbą!“ – Centro „Facebook“ paskyroje savo nuomonę skelbė Deimantė. Jai niekas nė nebando prieštarauti.

L.Anužienė nuoširdžiai džiaugiasi, kad Centras gali didžiuotis išskirtiniu vardu, tačiau nuolat pabrėžia, kad tai ilgamečio sunkaus ir nuoširdaus darbo vaisius.

Nenuostabu, kad ši veikli moteris šiemet yra nominuota Metų kaunietės rinkimuose ir jau yra tarp šešių finalininkių.

Per jos vadovavimo metus mokinių skaičius Centre išaugo daugiau nei dešimt kartų. L.Anužienė yra daugelio projektų iniciatorė.

Tradicinis tapęs renginys „Įkvėpimo naktis“ sutraukia žiūrovus iš visos Europos. Floristikos meno meistrų šventei vadovauja Centro profesijos mokytojas, floristas Marijus Gvildys kartu su L.Anužiene. Šia švente žavisi ir tituluoti floristikos meistrai, tokie kaip šveicaras Peteris Hessas ar rusė Natalja Žižko. O kur dar miesto erdvių puošyba, bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis, Bažnyčios bendruomene.

Bendradarbiauja su kolegija

Tarp gausybės socialinių partnerių verta paminėti Šv.Ignaco Lojolos kolegiją, kuri žengia pirmuosius žingsnius, tačiau per trejus veiklos metus jau užsitikrino kompetentingos, inovatyvios ir aukščiausio lygio specialistus rengiančios kolegijos įvaizdį. Kolegija laukia mokinių, jau turinčių praktinių įgūdžių, t.y. baigusių profesinio mokymo įstaigas.

Taip sutrumpėja studijų laikas. Profesiniu lygmeniu įgytas žinias, kurias užtikrina kvalifikuoti specialistai ir moderni mokymo bazė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, Centro mokiniai gali panaudoti siekdami aukštojo išsilavinimo.

Viena kolegijos studijų programų – ortopedijos technologija – yra vienintelė tokio pobūdžio Baltijos šalyse. Ortopedų technologų darbo rinkoje šiuo metu trūksta, tad darbdaviai suinteresuoti finansuoti daugiau negu pusės šių būsimų darbuotojų studijas ir glaudžiai bendradarbiauti. Ir kitų studijų programų studentai dažnai yra finansuojami būsimųjų darbdavių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.