VRK netikrins popierinių D.Grybauskaitės rėmėjų parašų?

Antros kadencijos siekiančios prezidentės Dalios Grybauskaitės rinkimų štabas trečiadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai atnešė ją remiančių 67 tūkst. piliečių parašus. Iš jų apie du trečdaliai surinkti ant popierinių lapų.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 26, 2014, 8:54 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:04 AM

Internete D.Grybauskaitė surinko apie 21 tūkst. parašų. Ji yra vienintelė kandidatė, kuriai pavyko surinkti reikiamą parašų kiekį internetu.

Didžiąją dalį parašų ant popierinių lapų D.Grybauskaitei padėjo surinkti ją remiantys konservatoriai ir liberalai. Liberalų sąjūdis pranešė surinkęs 19 tūkst. parašų.

D.Grybauskaitės rinkimų štabo vadovas Romas Švedas sakė, kad parašų rinkimas buvo sklandus. Jis norėtų, kad valstybė labiau reklamuotų galimybę žmonėms pasirašyti elektroniniu būdu, nes tai supaprastina rinkimų organizavimo tvarką. 

VRK vadovas Z.Vaigauskas teigė, kad komisija dar svarstys, ar tikrinti visus popierinius D.Grybauskaitės parašus, nes užtenka elektroninių. Netikrinus parašų būtų galima sutaupyti apie 4 tūkst. litų. 

Z.Vaigauskas sako, kad parašų rinkimą internete turėtų labiau reklamuoti ne valstybė, o patys pretendentai. Be to, jis priminė, kad parašų rinkimas elektroniniu būdu nėra apsaugotas nuo galimų hakerių atakų.

D.Grybauskaitės neaplenkė

Vėliau trečiadienį pretendento į prezidentus Z.Balčyčio štabas VRK atnešė apie 63,7 tūkst. ant popierinių lapų surinktų parašų. Dar kiek daugiau nei 3 tūkst. žmonių už Z.Balčytį pasirašė internetu.

Taigi D.Grybauskaitė kol kas išlieka parašų rinkimų lyderė - ji Z.Balčytį aplenkė beveik tūkstančiu parašų. 

Z.Balčytį į VRK atlydėję socialdemokratai juokavo, kad jie sąmoningai atnešė kiek mažiau parašų nei dabartinė prezidentė.

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus, kuris pagal apklausų rezultatus turi nemažai galimybių patekti į antrąjį rinkimų turą, paklaustas, kodėl už jį internetu pasirašė gerokai mažiau žmonių, teigė, kad jo rėmėjams elektroninė pasirašymo sistema buvo sunkoka. Esą žmonės pagal seną įpratimą labiau linkę pasirašinėti ant popieriaus. 

Terminas baigiasi rytoj   Kandidatais bus registruoti tik tie politikai, kurie surinks bent 20 tūkst. rėmėjų parašų. 

Tai jau pavyko padaryti Darbo partijos atstovui Artūrui Paulauskui ir Lenkų rinkimų akcijos vadovui Valdemarui Tomaševskiui, kurie parašus atnešė praėjusią savaitę ir kandidatais į prezidentus turėtų būti patvirtinti jau šį ketvirtadienį.

V.Tomaševskis surinko apie 51 tūkst., o A.Paulauskas - apie 42 tūkst. rėmėjų parašų. 

Vyriausioji rinkimų komisija yra įregistravusi 12 pretendentų į prezidentus, tačiau du iš jų - Jonas Lašinis ir Rolandas Paulauskas jau patvirtino, kad jiems nepavyko surinkti reikiamo parašų kiekio.

Likusieji kandidatai savo parašus VRK turi atnešti ketvirtadienį iki 17 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.