D.Grybauskaitei – varžovų dūriai

Paskutinį šią kadenciją savo metinį pranešimą vakar perskaičiusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė žvangino ginklais prieš Maskvą, bet Rusijos ambasadorius to negirdėjo. O kaip šią kalbą įvertino prezidentės varžovai būsimuose rinkimuose?

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius, Vytautas Bruveris

Mar 28, 2014, 7:56 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:28 AM

Paklausyti prezidentės metinio pranešimo Seime susirinko nemažai mūsų šalyje reziduojančių užsienio diplomatų, tačiau tarp jų nebuvo matyti Rusijos ambasadoriaus Aleksandro Udalcovo, nors jis ir buvo kviestas, rašo „Lietuvos rytas“.

Lietuvos politikai tokį ambasadoriaus elgesį vertino kaip diplomatinį akibrokštą ir pastebėjo, kad rusas jau kurį laiką nesilanko oficialiuose renginiuose. Tai siejama su Lietuvos pozicija dėl Krymo.

Gyrė ir santūriai, ir garsiai

O kaip metinį pranešimą vertino Lietuvos politikai?

Prezidentę dažna proga iki šiol kritikavusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė šįkart ją pagyrė – „darbietei“ pranešimas padarė geresnį įspūdį už ankstesnius, nes jame buvo mažiau asmeniškumo.

O premjeras Algirdas Butkevičius prezidentės kalbą pavadino stipria ir telkiančia.

Kaip ir buvo galima tikėtis, šalies vadovės pranešimą liaupsino jos kandidatūrą rinkimuose remiantys opozicijos atstovai. Gražbyliavęs konservatorių vedlys Andrius Kubilius net pavydėjo prezidentei jos iškalbos, o Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis pranešimą pavadino gaivaus oro gurkšniu.

Neišgirdo ateities vizijos

Visiškai kitaip D.Grybauskaitės metinį pranešimą vertino jos varžovai būsimuose rinkimuose.

„Gerai tai, kad prezidentė įvardijo grėsmes šaliai, teigiamus poslinkius Lietuvoje, pavyzdžiui, kovoje su korupcija, tarptautinio bendradarbiavimo svarbą.

Tačiau kyla klausimas, ką Lietuva turi daryti jau šiandien ir ką reikia pasiekti per penkerius metus: kaip keisti santykius su Lenkija, ko imtis kitose srityse?

Ir tai ne tik saugumas ar energetika, bet ir švietimas, sportas, kultūra, socialiniai klausimai. Kur link juda Lietuva? Manau, mes to Lietuvoje šiandien negirdime“, – kalbėjo socialdemokratų kandidatas į prezidento postą europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Politikui, be kita ko, keistai atrodo ir D.Grybauskaitės teiginys, kad nėra kompensuotos pensijos, nes prezidentė pati tiesiogiai dalyvavo buvusiai konservatorių valdžiai jas mažinant.

Telkė savo rinkėjus

Su dideliu užsidegimu buvusią savo viršininkę pliekė šalies vadovo posto irgi siekiantis Seimo narys Linas Balsys, pavadinęs kalbą tipiškai rinkimine: „Politikas, einantis į rinkimus, teisingai sudėliojo kalbos akcentus, atsižvelgdamas į savo rinkėją, kuris visiškai persidengęs su Tėvynės sąjungos arba dešiniųjų elektoratu, ir tai pusei dirbama.

Taip ji mobilizuoja savo rinkėjus, bet neįvardija konkrečių veiksmų, ką Lietuva, pavyzdžiui, galėjo padaryti arba padarė siekiant išvengti krizės Ukrainoje, koks buvo jos vaidmuo bandant pradėti derybas ir stiprinant dialogą, kad Krymas nebūtų atplėštas nuo Ukrainos. Mes tiesiog išgirdome eilinį grėsmių rinkinį.“

Panašiai, anot L.Balsio, prezidentė pasielgė ir kalbėdama apie tariamą kovą su oligarchais: „Apie juos jau girdime penkerius metus, tačiau iš metinio pranešimo neišgirdome nei kiek tų oligarchų yra nustatyta, kiek yra atskleista jų padarytų nusikaltimų ir kiek jų nuteista.“

Pamiršo paprastus žmones

Darbo partijos kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas, pareiškęs, kad D.Grybauskaitė stokoja savikritikos ir dėmesio paprastiems žmonėms, jos metinį pranešimą pavadino vienu silpniausių: „Vėl girdėjome apie nesibaigiančias vidinių priešų ir oligarchų paieškas, apie metamus korupcijos bei nekompetencijos šešėlius.

Prezidentė netiesiogiai kritikavo Valstybės saugumo departamento ir Generalinės prokuratūros vadovus, kuriuos pati ir išsirinko.“

Prezidento rinkimuose dalyvaujantis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė „Lietuvos rytui“ teisinosi kol kas negalįs daug pasakyti apie pranešimą, nes į jį nepakankamai įsigilino.

„Buvau kviestas, bet pats turėjau tarybai teikti ataskaitą – savo metinį pranešimą. Tad kol kas girdžiu, kad vieni giria, kiti peikia, vieni sako, kad skirtas karui, kiti – taikai, treti – rinkimams“, – juokėsi B.Ropė.

Tačiau ir tai, ką meras skaitė ar girdėjo, jam leidžia teigti, jog D.Grybauskaitė kalbėjo apie dalykus, kurie labiau rūpi valdžiai ir yra atitrūkę nuo žmonių.

Kovos rezultatai menki

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio, europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio teigimu, pranešime – nei aiškios programos, nei gairių, vien padėties konstatavimas ir tuščios pagyros sau.

„Prezidentė turėjo visus svertus kovoti su korupcija, jos žmonės buvo paskirti į visų vadovų postus, bet kovos rezultatas nekoks. Šiandien saugumas ir Generalinė prokuratūra sukritikuoti, taip tikriausiai norima atsikratyti asmeninės atsakomybės, kuri tenka pačiai prezidentei“, – pareiškė V.Tomaševskis.

Kitas D.Grybauskaitės varžovas rinkimuose Naglis Puteikis apgailestavo, kad prezidentė neaptarė didėjančios turtinės nelygybės, kuri esą ypač pasijuto po Konstitucinio teismo sprendimo atkurti valdininkų algas.

Pretendentas į kandidatus taip pat stebėjosi, iš kur šalies vadovė traukia duomenis apie esą gerėjantį teismų veiklos vertinimą, kai sociologinės apklausos rodo priešingas tendencijas.

Meras kaltina melu

Prezidento rinkimuose dalyvaujantis sostinės meras Artūras Zuokas taip pat griežtai kritikavo pranešimą.

„Be abejo, kaip ir visada buvo daug dėmesio energetikai ir kartais buvo sunku suprasti, ar šneka prezidentė, ar energetikos ministrė. Gerai, kad ji prisiėmė asmeninę atsakomybę dėl Suskystintųjų dujų terminalo, tačiau pabrėžė tik jo politinę pusę, o nekalbėjo apie ekonominę, kuri gali būti Lietuvos žmonėms nenaudinga“, – sakė A.Zuokas.

Būtent su terminalo projektu sostinės meras siejo jau seniai skambančią D.Grybauskaitės kritiką žmones esą apiplėšinėjančiam „Icor“ koncernui ir jam neva parsidavusiai Vilniaus valdžiai. Visa tai politikas pavadino melu.

„Prezidentė nusiteikusi prieš tai, kad Vilnius ir Kaunas su Europos parama pereitų prie biokuro. Juk kas tuomet vartos terminalo dujas?

Ji turėtų kreiptis į Europos Komisiją, kad šis terminalas bent bandytų tapti regioniniu, tačiau to nedaro ir toliau didina riziką, jog jis tik skurdins Lietuvos gyventojus“, – sakė A.Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.