Šiaulių pašonėje jau 10 metų verda tautų katilas

Per dešimt metų jau trunkančią Baltijos šalių oro policijos misiją Šiauliuose jau lankėsi keturiolikos NATO šalių junginiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 28, 2014, 2:13 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:09 AM

Kuo įvairių šalių kariai nustebino ir kuo įsiminė, portalas lrytas.lt paklausė su NATO misiją atliekančiai kariškiais bendradarbiaujančios Lietuvos karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazės vado padėjėjos ryšiams su visuomene vyresniosios leitenantės Ievos Gulbinienės.

„Kiekvienas į Šiaulius atvykstantis junginys yra unikalus – įvairių šalių karius skiria ne tik nacionaliniai bruožai, bet ir bendravimo stilius, noras bendradarbiauti ir netgi tarnybos kultūra.

Kardinaliai gali skirtis net skirtingu laiku misiją atlikę tos pačios šalies junginiai, - sakė po Karo akademijos baigimo 2007 metais tarnybą Lietuvos KOP Aviacijos bazėje pradėjusi specialistė. 

Prancūzą mokė lietuvių kalbos

Bene šilčiausius prisiminimus Aviacijos bazės personalui paliko čia NATO misiją atlikę Prancūzijos, Danijos, Belgijos, JAV kariai.

Noru bendrauti ir smalsumu išsiskyrė Prancūzijos junginio kariai. 

Prancūzus domino ir vietos tradicijos, ir šventės, ir kasdieninis gyvenimas. Jie teiravosi, kaip lietuviai gamina maistą, klausinėjo kulinarinių receptų.

Atsirado vienas prancūzų karys, kuris pasišovė išmokti lietuvių kalbą ir per keturis mėnesius padarė didelę pažangą. Matydami tokį kario norą, mes su malonumu jam laisvalaikiu rengdavome lietuvių kalbos pamokas“, - pasakojo I.Gulbinienė.

NATO misiją atlikusio Prancūzijos junginio kariai išsiskyrė ir savo bendravimo stiliumi.

„Prancūzams įprasta pasisveikinant apkabinti ir pabučiuoti netgi nepažįstamą žmogų. Mes esame santūresni, todėl turėjo praeiti tam tikras laiko tarpas, kad prie to priprastume.

Pasiglėbesčiuoti ar pasibučiuoti pasisveikinant nevengia ir danai. Toks pasisveikinimo būdas turi tam tikrų privalumų – jis padeda užmegzti šiltesnius santykius. O štai amerikiečiai sveikindamiesi bučiuotis tikrai nepuls – jie apsiribos rankos paspaudimu.

Tai yra bendravimo kultūros skirtumai, kuriuos reikia suprasti ir gerbti.

Dirbdami su skirtingais junginiais, mes prie šių skirtumų įpratome – tai kas pašaliniam žmogui galbūt sukeltų nuostabą, mūsų nebestebina.

Pamatę keistesnį dalyką mes į jį nebereaguojame, o tiesiog nesistebėdami tą dalyką priimame. Tiesa, užsieniečius kai kurie mūsų įpročiai gali šokiruoti “ - sakė I.Gulbinienė.

Nesiryžo gerti iš tos pačios stiklinės

Vyresnioji leitenantė prisiminė, kokį šoką Danijos kariams sukėlė pasiūlymas iš tos pačios stiklinės paragauti lietuviškos giros.

„Norėdami užsieniečiams parodyti, kad mes lietuviai turime unikalų gėrimą, atsinešėme į bazę lietuviškos giros. Paaiškinę, kas tai per gėrimas, nes danams pasiūlėme jo paragauti. Teturėjome tik vieną stiklinę, tai pasiūlėme gerti iš jos.

Reikėjo pamatyti jų veidus, kai jie suprato, kad mes visiems siūlome gerti iš tos pačios stiklinės. Danai buvo šokiruoti. Paaiškinome, kad Lietuvoje kompanijoje pasiūlymas vienokį ar kitokį gėrimą paragauti iš to paties puodelio nestebintų.

Vėliau iš šios degustacijos mes visi smagiai pasijuokėme. Panašiai nutiko ir su JAV junginio kariais, kuriems pasiūlėme paragauti iš beržo prileistos sulos.

Pirmiausia amerikiečiams buvo keista, kad iš medžio gali bėgti kažkoks geriamas skystis. Kai amerikiečiams sulos pasiūlėme atsigerti iš to paties trilitrinio, jie ilgai stovėjo ir žiūrėjo, kol pagaliau išdrįso jos paragauti“, - linksmas istorijas prisiminė ji.

Sportinius batelius padėjo į šalį

Šypseną kartais gali sukelti ir karių požiūris į aprangą.

„Pastebėjau, kad amerikiečiai aprangos stiliui skiria mažai dėmesio. Apsimovę kostiumines kelnes jie gali apsiauti sportinius batelius ir taip „pasipuošę“ keliauti į miestą. Pagal aprangos stilių aš amerikietį lengvai atskirsiu nuo kitų gatve einančių žmonių.

Vieną kartą išvydusi sportinius batelius prie kostiuminių kelnių prisiderinusį amerikietį, jo paklausiau, kodėl jis klasikinį stilių bando derinti su sportbačiais.

Nesupratęs mano klausimo tas amerikietis puolė teirautis, o kas čia blogo. Aš aišku atsakiau, kad čia nieko blogo, tik man paprasčiausiai pasirodė įdomu, kodėl jis taip rengiasi.

Amerikietis atsakė, kad sportinius batelius avi dėl patogumo. Tačiau po šio pokalbio aš jo avinčio šiais bateliais nebemačiau“, - juokėsi I.Gulbinienė.

Kiaulės ausų neįsiūlysi

Pažintis su kitos šalies ypatumais neapsieina be pažinties su šios šalies virtuve. Laisvalaikiu Aviacijos bazėje rengiami nacionalinių patiekalų degustavimo vakarai.

„Mes užsieniečius pavaišiname tradiciniais lietuviškais patiekalais, jie mus – savais patiekalais. Pavyzdžiui, amerikiečiai buvo atsigabenę patiekalų, tiekiamų per Padėkos dieną. Tai ne tik kalakutiena, bet ir saldžios bulvės, spurgos.

Vokiečiai vaišino iš savo šalies atsivežtomis dešromis ir alumi. Kulinarinė tema yra neišsemiama. Kai kurie mūsų virtuvės produktai užsieniečiams kelia siaubą. Pavyzdžiui, kai papasakojame, iš ko ir kaip daromi vėdarai, juos ištinka šokas.

Daugeliui užsieniečių keista, kaip galima valgyti kiaulės ausį. Mes sakome, kad tai yra skanu, kad tai labai įdomus patiekalas. Siūlome paragauti, bet dar neprivertėme to padaryti.

Galiu pastebėti, kad užsieniečiai kulinarine prasme yra daug konservatyvesni už mus“, - sakė I.Gulbinienė.

Šaltibarščius užsigėrė koka kola

Aviacijos bazės padėjėja su šypsena prisiminė amerikiečiams surengtą šaltibarščių degustaciją. JAV kariams buvo paaiškinta kaip šaltibarščiai gaminami, kaip juos reikia valgyti, patikinta, kad ši sriuba yra labai skani.

Pusę porcijos šaltibarščių užsisakęs amerikietis padavėjos paprašė atnešti ir du koka kolos buteliukus. Pirmąjį sriubos šauktą koka kola užgėręs užsienietis atvirai pareiškė, kad su koka kola šaltibarščiai nėra tokie šlykštūs.

Pusę porcijos šaltibarščių su dviem buteliukais koka kolos įveikęs amerikietis pareiškė, kad ši sriuba jam paliko didelį įspūdį ir šiuo įspūdžiu dalinosi su savo kolegomis, tačiau likę amerikiečiai šio drąsuolio žygdarbio pakartoti nesiryžo.

Dėl speigo pratybų neatšaukė

Skirtumų tarp NATO misiją atlikusių junginių galima įžvelgti ir vertinant jų darbo kultūrą. Vieni pavestą užduotį skubėdavo atlikti iškart, o kiti būdavo linkę darbus atidėlioti.

„Galiu patvirtinti, kad kalbos apie vokišką tikslumą, punktualumą ir pareigingumą tikrai nėra laužtos iš piršto. Vokietijos junginio kariai visas jiems pavestas užduotis atlikdavo laiku ir nepriekaištingai.

Kalbant apie vokiečius aš negaliu pamiršti pratybų, kurias jie spaudžiant dvidešimties laipsnių šalčiui ir košiant žvarbiam vėjui Šiaulių aerodrome surengė 2012-ųjų vasarį. Nepaisant ekstremalių oro sąlygų pratybos nebuvo atšauktos ir truko tiek laiko, kiek buvo planuotos.

Aš iš šių pratybų grįžau apšalusiomis blakstienom ir nušalusia nosimi, tačiau įsitikinusi, kad net ir ekstremaliomis sąlygomis galime vykdyti užduotis“, - Vokietijos junginio surengtas pratybas prisiminė I.Gulbinienė.

Stebina liekni žmonės ir gražios moterys

Visus NATO oro policijos misiją atliekančius kariškius Šiauliuose labiausiai stebina tai, kad pas mus nėra apkūnių žmonių.

„Kai manęs kolegos užsieniečiai klausinėja, kur mes slepiame storulius, aš atsakau, kad jų pas mus apkūnių žmonių išties yra nedaug.

Užsieniečiams aš paaiškinu, kad apkūnių žmonių Lietuvoje nėra todėl, kad dauguma valgome namuose pagamintą maistą, o ne pusgaminius.

Užsieniečiai taip pat klausinėja, kodėl pas mus moterys dėvi sijonus. Atsakau, kad pas mus moterys nori būti gražios.

Vienas danas man netgi pasiguodė: „Aš, sako, noriu, kad jūsų moterys mūsų šalyje pravestų kursus mūsų moterims“.

Užsieniečiai mūsų retoriškai klausinėja, kodėl visos gražios moterys gyvena Lietuvoje, kodėl čia tokia didelė gražių moterų koncentracija?

Tokie klausimai tikrai nėra vien mandagumo gestas - jie sako tai, ką galvoja“, - paaiškino I.Gulbinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.