N.Venckienę mirtinai įbaugino slapti įrašai

„Lietuvos rytas“ sužinojo, kas paskatino tariamos pedofilijos skandalo kurstytoją Neringą Venckienę palikti vyrą, namus, Seimą ir sprukti į užsienį. Tai ji padarė sužinojusi, kad daugiau kaip metus buvo slapta klausomasi jos pokalbių.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Mar 29, 2014, 8:17 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:51 AM

Nuo teisėsaugos beveik metus Čikagoje pasislėpusi N.Venckienė vengdavo kalbėti savo namuose, kuriuose tuo metu gyveno jos dukterėčią saugantys Kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

„Jie ne saugo, o šnipinėja“, – visiems sakydavo tuometė teisėja ir vesdavosi svečius į šalia esantį savo tėvų namą, kuris jai atrodė saugus atviriems pokalbiams ir šiurpiems planams kurti.

Tada N.Venckienė net neįtarė, kad būtent šiuose namuose yra sumontuota slapta klausymosi įranga, kuria įrašyti pokalbiai demaskuos jos ir jos gerbėjų nusikalstamus veiksmus.

Seife – skandalingas įrašas

Ar gali būti, kad vienas šios kadencijos Seimo narys dalyvavo pokalbyje, kai buvo tariamasi nužudyti buvusį Kauno apygardos teismo, kuriame anksčiau teisėja dirbo ir N.Venckienė, pirmininką Albertą Milinį?

Būtent toks pokalbis vyko Garliavoje 2010-aisiais, o jo įrašą dabar galima aptikti Generalinės prokuratūros seife.

Kiti įrašai galutinai paneigia N.Venckienės ir jos brolio Drąsiaus Kedžio sukurptą pedofilijos mitą.

Šio skandalo sūkuryje sūnaus Vaido netekusi A.Milinio žmona Marija Milinienė stebisi, kodėl šie pokalbiai neviešinami, mat galėtų padėti tašką šioje tragiškoje ir skandalingoje istorijoje.

Namas – lyg tvirtovė

Leidimas slapta klausytis pokalbių Garliavoje (Kauno r.) esančiuose N.Venckienės tėvų namuose gautas iškart po to, kai 2009-ųjų spalį buvo nužudyti Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir Violeta Naruševičienė.

Įtariama, kad šiuos nusikaltimus įvykdė D.Kedys. Jis J.Furmanavičių kaltino mažametės savo dukters lytiniu išnaudojimu, o buvusios sugyventinės Laimutės Stankūnaitės seserį V.Naruševičienę – pagalba tariamiems pedofilams.

Galima spėti, kad tuomet teisėja dirbusi N.Venckienė ir jos bendraminčiai Klonio gatvėje esančiuose tėvų namuose jautėsi labai saugūs ir nesitikėjo tokio kriminalistų žingsnio, mat kalbėta labai atvirai.

Šaltiniai skelbia, jog N.Venckienė kartu su sūnumi į JAV spruko sužinojusi, kad tokie įrašai tikrai buvo daromi ir juos tyrinėja prokurorai.

Primena gaujos struktūrą

N.Venckienė ir jos aplinkos žmonės veiksmų imdavosi tik pasitarę, įvertinę visas aplinkybes, o lemiamas žodis priklausydavo pačiai N.Venckienei ir jos tetai Audronei Skučienei.

Tokių pasitarimų dalyviai buvo pasiskirstę pareigomis ir gerai žinodavo, ką galima daryti ir ko ne.

Niekada jokių veiksmų nebuvo imamasi staiga, neaptarus galimų neigiamų pasekmių.

Svarbiausi šeimos pagalbininkai buvo keli politikai, kurie tiksliai pranešdavo, kokių veiksmų dėl N.Venckienės globojamos mergaitės perdavimo motinai L.Stankūnaitei ketina imtis įvairios institucijos.

Tai padėdavo tinkamai pasirengti atsakomajam kirčiui.

„Jų elgesys labai priminė nusikalstamų gaujų veiklą ir struktūrą“, – kalbėjo vienas su šiuo tyrimu susijęs pareigūnas.

Mergaitę baugino pedofilais

Slapta daryti įrašai galutinai griauna mitą, kad veikė gerai organizuotas pedofilijos klanas, kurio nariai neva išnaudojo mažametę D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukterį.

Mergaitė aiškiai sakydavo, kad nori gyventi su motina, ir niekada nematė nei J.Furmanavičiaus, nei V.Milinio, kurį D.Kedys taip pat įtarė esant mažametę išnaudojusiu pedofilu.

Tačiau mergaitės artimieji be paliovos mokė ją, kaip atpažinti tariamus pedofilus, ką reikia kalbėti. Už nepaklusnumą mažametei net buvo grasinama atiduoti ją pedofilams, kurie yra baisūs žmonės.

Parengė taikinių sąrašą

Praėjus porai metų po kraupaus nusikaltimo paaiškėjo, kad D.Kedys planavo nužudyti ne tiktai J.Furmanavičių, bet ir tuometį Kauno apygardos teismo pirmininką A.Milinį.

Ši mintis neišnyko ir po D.Kedžio mirties – viename įraše užfiksuotas bendražygių pokalbis, kad būtų gerai atsikratyti šio teisininko. Svarstymuose dalyvavo ir vienas šios kadencijos Seimo narys.

Tyrėjai neabejoja, kad būtent nuo D.Kedžio garbintojų rankos žuvo A.Milinio įsūnis Vaidas. Jo nužudymas yra viena mįslingiausių bylų, kokias teko tirti Kauno kriminalistams.

Šiuo metu Milinių šeima yra saugoma valstybės.

Dažnai kalba sukdavosi ir apie kitus tariamus šeimos priešus – advokatus Gintarą Černiauską ir Loretą Kraujutaitienę, antstolę Sonatą Vaicekauskienę.

Būdavo duodamas nurodymas visus neįtikusius žmones sekti ir žlugdyti psichologiškai, kompromituoti – rašinėti dėl jų veiksmų skundus įvairioms teisėsaugos institucijoms.

Ragina paviešinti įrašus

– Kokią reikšmę šioje istorijoje gali turėti slapta daryti įrašai? – „Lietuvos rytas“ paklausė M.Milinienės, kuri taip pat visai neseniai sužinojo šias aplinkybes.

– Jie patvirtina tai, kas daugeliui blaiviai mąstančių žmonių buvo aišku jau anksčiau, – nebuvo jokios pedofilijos ir pedofilų klano, visai tai buvo išgalvota Klonio gatvėje.

Šiuos įrašus būtina kuo greičiau paviešinti, kad žmonės sužinotų neginčijamus faktus, visuomenė nusiramintų.

Pirmiausia tuo turėtų pasirūpinti politikai, kurie aktyviai kišosi į šią istoriją.

– Ką tai pakeistų?

– Galbūt žmonės, kurie lig šiol aklai tiki N.Venckienės ir jos aplinkos paistalais, pakeistų nuomonę ir susilaikytų nuo neapgalvotų poelgių.

– Ar šie žmonės ir dabar kelia grėsmę?

– Dalis jų yra įtikėję, kad kovoja su blogiu. Visiškai klaidinga manyti, kad tokie kovotojai nekelia pavojaus. Naujos žinios galbūt juos sustabdytų.

Net teisėsaugos pareigūnai, tiriantys vadinamąsias violetines bylas, bijo susidorojimo, nes jaučia politikų spaudimą.

Didelis pavojus gresia net tiems žmonėms, kurie buvo artimai susiję su N.Venckienės aplinka.

Vienas tokių žmonių – Renaldas Ščiglinskas, kuris turi surinkęs gausybę svarbios informacijos. Jeigu šis žmogus prabiltų, atskleistos informacijos pasekmes sunku net būtų prognozuoti. Tikrai neramu, kad šiam žmogui gali kas nors atsitikti.

Paradui dirigavo buvusi teisėja

* N.Venckienė dingo pernai balandžio 9 dieną prieš pat balsavimą dėl jos teisinės neliečiamybės panaikinimo Seime.

* Ilgą N.Venckienės kalbą tąkart perskaitęs jos partijos pirmininkas Jonas Varkala sakė, kad Seimo narė serga, tačiau po poros savaičių paaiškėjo, jog ji pabėgo – su sūnumi išskrido į Berlyną, o iš ten į Čikagą, kur turi nemažai gerbėjų.

* N.Venckienei yra pareikšti įtarimai dėl šešių nesunkių nusikaltimų – trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnams, nepagarbos teismui, teismo sprendimo nevykdymo, nežymaus sveikatos sutrikdymo ir piktnaudžiavimo globėjos pareigomis.

* Griežčiausia bausmė yra numatyta už piktnaudžiavimą globėjos pareigomis – laisvės atėmimas iki penkerių metų, tačiau N.Venckienė būtų teisiama pirmą kartą ir greičiausiai atsipirktų tik bauda.

* Tyrėjai neabejoja, kad buvusi teisėja į užsienį spruko bijodama daug griežtesnių kaltinimų – dėl žmogžudysčių organizavimo.

* Kad Seimo narė buvo bene pagrindinė kelių žmonių mirtimi pasibaigusios istorijos organizatorė, aiškėja Vilniaus apygardos teisme, kuriame nagrinėjama D.Kedžio bendrininkų Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės baudžiamoji byla.

* Ne vienas liudytojas kalbėjo, kad N.Venckienė ir jos brolis likus maždaug metams iki žmogžudysčių Kaune pradėjo persekioti J.Furmanavičių, o vėliau ir A.Ūsą. Taip pat, anot liudytojų, N.Venckienė skatino ir ragino brolį žudyti pedofilija jų apkaltintus žmones.

* Pernai gegužės 9 dieną buvo paskelbta oficiali N.Venckienės paieška, tačiau prokuratūra jai nori tik įteikti šaukimą į apklausą.

* Oficialaus atsakymo iš JAV kol kas nėra, nors Kriminalinės policijos biuras teigia, kad N.Venckienės gyvenamoji vieta nustatyta.

Liko be turto ir be vyro

* Į Čikagą pabėgusi N.Venckienė dabar oficialiai neturi nei vyro, nei turto. Šių metų kovo 5 dieną Kauno apylinkės teismas patenkino Venckų prašymą skirtis, o dar anksčiau ji Aidui Venckui perrašė visą savo turtą.

* Tai padaryta 2012 metų liepos 2 dieną – tą pačią dieną, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė atleido N.Venckienę iš Kauno apygardos teismo teisėjo pareigų.

* A.Venckus tapo vieninteliu 18 arų žemės sklypo ir jame esančių statinių – dviejų aukštų penkių kambarių 217 kvadratinių metrų ploto gyvenamojo namo, 34 kvadratinių metrų ploto garažo ir 32 kvadratinių metrų ploto ūkinio pastato – savininku.

* N.Venckienė tiek žurnalistams, tiek savo šalininkams ne kartą kartojo, kad dirbdama teisėja jokio turto neįgijo. Esą tėvai padovanojo jai savo senąjį namą, o patys nusipirkę gretimą sklypą pasistatė naują.

* Vėliau paaiškėjo, kad buvo viskas atvirkščiai. Sklypą Klonio gatvėje ji įsigijo dar būdama netekėjusi, 1992 metais.

* Namo statybos baigtos 1995 metais, kai N.Kedytei buvo vos 24 metai.

* Prieš tapdama Kauno apylinkės teismo teisėja, kuri privalo deklaruoti savo turtą ir pajamas, N.Venckienė atsikratė ir žemės, ir namo – juos padovanojo tėvui Vytautui Kedžiui.

* Jis 2002-ųjų liepos 1 dieną grąžino dukteriai brangią dovaną.

* Grąžinęs namą dukteriai, V.Kedys po trijų mėnesių tapo jos artimiausiu kaimynu.

* 2002 metų spalį jis su žmona iš vietos gyventojo Dariaus Armono už 55 tūkstančius litų nusipirko gretimą 18 arų žemės sklypą ir jame esantį 257 kvadratinių metrų ploto šešių kambarių namą, kuriame kurį laiką su D.Kedžiu ir savo dukterimi gyveno L.Stankūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.