NATO misija: nuo įtartinų atėjūnų iki draugiškų saviškių

Prieš dešimt metų Lietuvoje dislokuotos NATO oro policijos pajėgos tapo ne tik vietinio kraštovaizdžio dalimi. Į misiją pasiųsti kariai netrukus suprato, ką reiškia gyvenimas Šiauliuose, šalia kurių sovietmečiu veikė sovietų karinė bazė, o jis pats turėjo uždaro miesto statusą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Mar 29, 2014, 6:16 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:37 AM

Atsipalaidavę, besišypsantys, lengvai pinigus baruose leidžiantys ir gyvenimu džiaugtis mokantys kariškiai greitai įsitikino, kad toks jų elgesys gali sukelti tai matančių vietinių pavydą, o bare prie staliuko prisėdusio malonaus vyruko šypsena gali slėpti piktus kėslus. O svarbiausia - sutemus kelionė iš baro į viešbutį gali baigtis ligoninėje.

Tokia buvo pradžia, kurią dabar prisimena vis mažiau šiauliečių. Kas ir kaip pasikeitė, kad svetimšaliai tapo kone saviškiais? 

Nukentėjo dar nepradėję misijos

NATO oro policijos misiją Belgijos kariai pateko ne tik į istorijos vadovėlius, bet ir į Šiaulių policijos komisariato suvestines. Per tris tarnybos mėnesius nuo chuliganų ir plėšikų nukentėjo net keturi šio junginio kariai.

2004-ųjų kovo 29-ąją, kai Lietuva tapo NATO nare, guminėmis lazdomis ginkluoti chuliganai užpuolė ir aptalžė vakare į mieste centre esantį viešbutį su alkoholinių gėrimų prikrautu krepšiu grįžtančius 24 ir 50 metų belgus karius.

Vyresniajam susitikimą su chuliganais kurį laiką priminė veide likusios mėlynės, o jo kolegai prakirstą galvos odą teko susiūti ligoninėje.

Pirmųjų NATO misijos karių užpuolikai buvo išaiškinti tik po pusmečio. Paaiškėjo, kad belgus sumušė du 17-mečiai moksleiviai. 

Netrukus nukentėjo dar vienas Belgijos karys – jis buvo užpultas, sumuštas ir apiplėštas po išgertuvių naktiniame bare.

Per visą NATO misijos laikotarpį Šiauliuose nuo chuliganų, plėšikų ir vagių nukentėjo keliolika Belgijos, Danijos, Didżiosios Britanijos, Norvegijos, Vokietijos ir Ispanijos karių. Daugiausia karių nukentėjo per dvejus pirmuosius misijos metus.

Pasižymėjo restorane ir gatvėje

Ne šilkiniai buvo ir NATO kariai. Viename restorane būrelis jaunų britų karių gyrėsi esantys Irako karo veteranai, todėl leido sau susikelti kojas ant stalo. Vienas paragavęs kavos išpylė gėrimą ant stalo tvirtindamas, kad tokios prastos kavos jis dar neragavęs.

Tris mėnesius truksią misiją britai baigė su trenksmu. Trys kariai atsidūrė policijos komisariate dėl to, kad vidurnaktį kėlė triukšmą Šiaulių miesto centre.

2005-ųjų vasarą 44 metų Vokietijos kariškis, apsunkęs nuo bare išlenkto alaus sumanė nusilengvinti ant Šiaulių apygardos administracinio teismo sienos. Pažeidėją pareigūnai nusivežė į policijos komisariatą, iš kur jį pasiėmė karo policijos atstovai.

Po trejų metų jau kitą sieną mieste apdergė NATO misiją vykdęs JAV junginio seržantas.

Išnešė vaiką iš liepsnos

Tačiau tokių incidentų kasmet vis mažėjo. Sovietmečiu didžiausios Pabaltijyje karinės aviacijos bazės pašonėje gyvenusius, prie perdėto slaptumo pripratintus šiauliečius nustebino NATO misijos atvirumas. Oro policijos misiją atliekančių karių ginkluotę galėjo pamatyti ne tik į bazę pakviesti žurnalistai, bet ir globos namų vaikai.

Vieną vasarą žurnalistus į bazę pasikvietę Vokietijos junginio kariškiai papasakojo ir pademonstravo, kaip reaguojama gavus pavojaus signalą. Per žurnalistų akivaizdoje surengtas pratybas į dangų akimirksniu pakilo trys naikintuvai.

Greitos reakcijos Vokietijos kontingentui prireikė jau po kelių mėnesių, kai teko skubėti perimti Lietuvos oro erdvę pažeidusio Rusijos naikintuvo„Su-27“.

Netrukus po žurnalistų viešnagės į bazę pasikviestiems 24 Kuršėnų vaikų globos namų auklėtiniams Vokietijos kariai ne tik aprodė angaruose stovinčius naikintuvus. Smalsesniems paaugliams davė pasimatuoti savo šalmus, pavėžino ugniagesių bei medicinos pagalbos automobiliais, pavaišino kareiviškais pietumis.

Po kurio laiko jau patys Kuršėnų globos namuose apsilankę Vokietijos junginio kariai vaikams dovanojo drabužių ir žaislų.

Trys Vokietijos karinių oro pajėgų kariškiai 2005-ųjų  liepos 4-ąją Ramučių (Kauno r.) kaime iš degančio namo išgelbėjo mažametį berniuką.

Lėktuvo liekanas traukė iš pelkės

Buvo ir rimtesnių incidentų. 2011-ųjų vasarą NATO Baltijos šalių oro erdvę saugant Prancūzijos kariams įvyko vos pilotų žūtimi nepasibaigęs incidentas - rugpjūčio 30-ąją per pratybas Lietuvos karinis orlaivis „L-39ZA Albatros“ susidūrė su Prancūzijos karinių oro pajėgų naikintuvu „Mirage 2000“.

Lietuvos orlaivio pilotams pavyko katapultuotis - vienas pilotas nusileido į greta Šiaulių esantį Rėkyvos ežerą, o kitam teko leistis pelkėtame miške.

Lėktuvo liekanas kelias dienas teko traukti iš pažliugusios pelkės.

Uniformos ir auskarai

NATO misiją pradėję Belgijos junginio kariai įsiminė ne tik jiems gėrimus ant stalo nešusioms Šiaulių barų padavėjoms ar chuliganų padarytas žaizdas tvarsčiusiems medikams.

Šio junginio karius iki šiol geru žodžiu mini Šiaulių miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namų darbuotojai. Būtent belgai pirmieji pramynė takus į šių likimo nuskriaustų mažylių namus – pradžiugino našlaičius dovanomis ir labdara.

„NATO misiją pradėję belgų kariai pas mus atvyko su savo vadais. Tiek daug anksčiau neregėtų uniformuotų žmonių išvydę vaikai ėmė verkti. Iš pradžių kariai vaikams kėlė baimę, bet po truputį mūsų santykiai šilo ir dabar galiu pasidžiaugti, kad mūsų mažyliai nebebijo uniformuotų vyrų.

Išvydę žmogų su uniforma vaikai šypsosi ir maloniai su tokiu žmogumi bendrauja“, - portalui lrytas.lt sakė Šiaulių miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Audronė Kardašienė.

Ypatingą dovaną kūdikių namų globotinėms paliko NATO misiją atlikę Rumunijos kariai. Visoms kūdikių namų mergaitėms Rumunijos kariškiai padovanojo vardinius auksinius auskarus.

„Rumunai mums paaiškino, kad dovanoti mergaitėms auksinius auskarus yra jų nacionalinė tradicija.

Apie kiekvieną NATO misiją galėtume pasakyti daug gerų žodžių. Galbūt santūriausi mūsų atžvilgiu išliko norvegai.

Norvegijos kariai į Šiaulius buvo atvykę su savo šeimomis, todėl natūralu, kad laisvalaikį leido su saviškiais. Tačiau norvegai nepamiršo ir kūdikių namų - išvykdami jie mums padovanojo pačių naudotus: televizorių ir šaldytuvą.

Pasirūpino priešgaisrine apsauga

Direktorė prisiminė, kad į kūdikių namus užsukę Belgijos kariai ne tik susipažino su vaikais, bet ir atidžiai apžiūrėjo pastatą, kuriame jie gyvena.

Pastebėję kad kūdikių namuose nėra priešgaisrinės apsaugos sistemos, kariškiai patys nupirko ir čia įrengė dūmų detektorius.

„Šia Belgijos karių įrengta priešgaisrine apsaugos sistema mes laikinai naudojomės. Tačiau labiausia mus džiugina, kad tarp karių ir šių likimo nuskriaustų vaikų užsimezga emocinis ryšys, kad vaikai jaučia rūpestį. Štai neseniai pas mus apsilankę amerikiečių kariai vaikus pradžiugino ne tik dovanomis, bet ir tuo, kad visą pusdienį su jais praleido grupėse. Mažyliai labai apsidžiaugė šiuos karius vėl išvydę savaitgalį.

Nors juos lankančių kariškių veidų mažyliai neįsimena, tačiau nebebijo nei uniformuotų, nei kitokios odos spalvos žmonių. O tai ugdant vaikus yra labai didelė paspirtis“ - tvirtino A.Kardašienė.

Specialiai pagamino cepelinų

Šiaulių viešbučiuose apsistoję NATO misijos kariai laisvalaikį mėgsta leisti miesto centre esančiuose kavinėse ir baruose. Viena mėgstamiausių NATO kariškių užeigų - pačiame Šiaulių centre įsikūręs baras „Kapitonas Morganas“.

„Vakaras vakarui nelygus. Būna, kad pas mus vakaroja kokie aštuoni NATO kariai, būna, kad čia susirenka ir keliasdešimt karių. Užsieniečiai pageidauja įvairaus maisto, jie labai mėgsta steikus, klientams galime pasiūlyti daug jautienos patiekalų.

Dabar misiją atliekantys JAV kariai yra labai žingeidūs. Prieš pora savaičių atnaujinome meniu, tai jie noriai užsisakinėja naujus patiekalus.

Pas mus apsilankantiems kariškiams patys pasiūlėme paragauti mūsų verdamų cepelinų, kuriuos tiekiame dienos pietums.

Kariškiams susidomėjus šiuo pasiūlymu sutartą dieną cepelinų jiems išvirėme vakare. Užkandę cepelinų JAV kariškiai jų neišpeikė“, -  sakė baro  direktorė Laima Viršilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.