Tavo kaimynas – Rusijos šnipas

Tą dieną, kada šalies prezidentė metiniame pranešime paminėjo Pietų Korėją, su kuria bendradarbiaudama Lietuva tvirtina energetinę nepriklausomybę, lyg tyčia nuėjau į Pietų Korėjos filmą „Raudona šeimą“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

Mar 29, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:40 AM

Priminsiu siužetą. Šiaurės Korėjos šnipai prasiskverbė į Pietų Korėją. Nėra giminės, bet vaizduoja šeimą: senelį, jo dukterį, žentą ir anūkę. „Raudona šeima“ vykdo komunistinės vadovybės užduotis: fotografuoja strateginius objektus, žudo perbėgėlius. Šnipų giminaičiai Šiaurės Korėjoje laikomos įkaitais. Menkiausia šnipų klaida ar nelojalumas gali užtraukti nelaimes artimiesiems.

Aiškėja, kad didžiausią pavojų Šiaurės Korėjos šnipams kelia kaimynų šeima: senelė, jos sūnus, marti, anūkas. Tie žmonės nuolat riejasi, jų elgesys viešumoje nelabai atitinka konfucianistinį mandagumą, kurio labai paiso komunistinės Šiaurės agentai. Tačiau pietų korėjiečius sieja nesuvaidinti žmogiški saitai, o šnipai, kada nevaidina šeimos, jokio tarpusavio žmogiškumo negali sau leisti. Šnipų vadai galiausiai įsako tuos kaimynus išžudyti.

Po filmo ėmiau fantazuoti apie Rusijos šnipų šeimą, kuri gyvena Vilniuje ir vykdo priešiškos valstybės užduotis. Visi puikiai kalba lietuviškai, gal net yra lietuviai. Senelis ignoruoja Algirdo Paleckio „Frontą“ ir leidžia laiką sambūriuose, kurie puoselėja lietuvių tautiškumą – taip įgyvendina vadovėlinę taktiką: priešininko valstybę griaunama pasitelkus patriotines tos šalies organizacijas. Jo duktė ir žentas užsiima verslu – renka Rusijai naudingą informaciją apie korupciją Lietuvos teisėsaugos ir saugumo organuose. Duktė po pamokų panyra į lietuviškus interneto forumus ir vykdo planines užduotis – rašo antisemitinius komentarus.

Pabandžiau įsivaizduoti, kaip tų Rusijos šnipų kaimynai lietuviai galėtų juos demoralizuoti. Kokie Lietuvos gyvenimo bruožai galėtų pakirsti šnipų lojalumą Rusijai?

Net paviršiumi slystant Lietuvos ir Rusijos skirtumai akivaizdūs. Lietuvos prezidentė kalba ryžtingai ir įtaigiai, tačiau, kitaip nei Vladimiras Putinas, ji negali nusavinti neįtikusių oligarchų verslo ir perduoti to saviškiams. Kritikuoti savo šalies politikus Lietuvos prezidentė gali, tačiau susidoroti su jais, pasitelkiant teisėsaugą – nelabai. Nėra žinių, kad Lietuvos prezidentė turėtų kitų pajamų nei deklaruojamos.

Tai skirtumai, susiję su aukščiausiosios valdžios sąranga. O buitiniu lygmeniu Rusijos šnipai su pavydu lygina kainas Vilniuje ir Maskvoje.

Kartoju klausimą: kokie Lietuvos gyvenimo ypatumai galėtų demoralizuoti Rusijos šnipus, pakirsti jų lojalumą Vladimirui Putinui?

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.