Tyla įvertinta kaip melas, bet taškas dar nepadėtas

Įrodymų dėl Darbo partijos įtartinų ryšių su Kremliumi nesulaukusi valdančioji koalicija nutarė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė melavo, be to, politikai nelaidoja galimybės sudaryti specialią komisiją, rašo „Lietuvos rytas“.

Užvakar Seime pagarbiai išklausę D.Grybauskaitės metinį pranešimą valdantieji po kelių valandų savo politinėje taryboje nusprendė, jog jiems nepateikusi faktų apie Maskvos įtaką „darbiečiams“ prezidentė melavo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Užvakar Seime pagarbiai išklausę D.Grybauskaitės metinį pranešimą valdantieji po kelių valandų savo politinėje taryboje nusprendė, jog jiems nepateikusi faktų apie Maskvos įtaką „darbiečiams“ prezidentė melavo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 29, 2014, 9:45 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:51 AM

Laiškus su prašymu paaiškinti, kuo remdamasi prezidentė metė šešėlį Darbo partijos lyderiams, valdantieji į rūmus S.Daukanto aikštėje siuntė dukart, tačiau atsakymų nesulaukė.

Todėl užvakar valdančiųjų politinėje taryboje buvo nuspręsta, jog prezidentės tyla reiškia pripažinimą, kad faktų apie Maskvos įtaką „darbiečių“ vadovams nėra.

„Buvo konstatuota, kad prezidentė melavo, nepasakė tiesos savo teiginiuose“, – po valdančiųjų pasitarimo pranešė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Komisija – po rinkimų?

V.Gapšys pranešė, kad po nesėkmingo susirašinėjimo su šalies vadove kol kas atsisakyta kurti Seimo komisiją dėl viršytų prezidentės įgaliojimų, bet tokia idėja dar nenurašoma.

Apie tai kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ užsiminė ir pirmą kartą valdančiosios koalicijos politinės tarybos pavedimu laišką prezidentei rašęs „tvarkiečių“ vedlys Rolandas Paksas: „Dabar, kai artėja rinkimai ir situacija aplinkui gana įtempta, šis klausimas paliekamas. Bet nemanau, kad po rinkimų nebus grįžta prie šios temos.“

Apie specialią Seimo komisiją, kuri reikštų apkaltos prezidentei pradžią, anksčiau kalbėjo Darbo partijai vadovaujanti parlamento pirmininkė Loreta Graužinienė.

Atsikirto į užuominas

Šis konfliktas tarp Prezidentūros ir valdančiųjų užsimezgė, kai D.Grybauskaitė pareiškė, kad Darbo partijos atstovai nebus kviečiami į pasitarimus dėl šalies gynybos reikalų: „Kai sprendžiami Lietuvos, taip pat ir NATO apginamumo klausimai, Darbo partijos kandidatų ir ypač vadovų kviesti negalėsiu. Turime žinių, kad šios partijos vadovams įtaką gali daryti Kremlius.“

Darbo partijos dvasinis lyderis Viktoras Uspaskichas į tokius priekaištus reagavo pašaipiai – esą tai Prezidentūros valytojos lygio plepalai, į kuriuos negalima rimtai reaguoti.

O L.Graužinienė svarstė, jog Lietuvos vadovė galbūt yra atitrūkusi nuo realybės kaip koks Vladimiras Putinas. Darbo partijos vedlė įžvelgė, kad taip elgtis prezidentę galėjo pakurstyti buvęs dešiniųjų vedlys Vytautas Landsbergis.

Iš kur prezidentė gavo informacijos apie įtartinus Darbo partijos vadovybės ryšius, bandė domėtis ir premjeras Algirdas Butkevičius. Bet jam šalies vadovė atsakiusi, kad tai labai slapta informacija.

Vėliau D.Grybauskaitė viešai prasitarė turėjusi galvoje Rusijoje dažnai besilankantį V.Uspaskichą.

Rodo blogą pavyzdį kitiems

Pirmąjį laišką su raginimu pagrįsti Darbo partijai mestus įtarimus pasirašęs R.Paksas vakar kalbėjo, kad D.Grybauskaitė privalėjo reaguoti į valdančiosios koalicijos atstovų prašymus.

„Tvarkiečių“ lyderio teigimu, to reikalauja paprasčiausia etika: „Pagaliau valstybės pareigūnai, neatsižvelgiant į tai, kokias pareigas eina, turi pateikti atsakymus – nesvarbu, nori to, ar ne.

Šis atvejis yra pavyzdys, kaip negalima elgtis, nes jeigu valstybės vadovas gali taip elgtis, kiti irgi ims manyti, kad galima sekti šiuo pavyzdžiu.“ (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.