Į garažą – ir susidėti dantų?

Tūkstančiai garažų ir sandėliukų Kaune yra visai kitos paskirties nei

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

Mar 30, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:30 AM

Garažuose paprastai įrengiamos remonto dirbtuvės. Dažnas kaunietis, paklaustas, kur remontuoja savo automobilį, atsakys: „Ai, tokiame garažiuke. Meistras geras ir nebrangiai dirba.“ Žinios apie tokius auksarankių remontininkų garažiukus plinta iš lūpų į lūpas – meistrams nereikia reklamos, net iškabos ant dirbtuvių durų.

Paklausūs tarp nelegalia veikla užsiimančių kauniečių ir sandėliukai bei rūsiai. Tokiose patalpose užaugo ne vienas nepriklausomybės priešaušriu ar pirmaisiais jos metais mezgimo, siuvimo ar kailių verslą pradėjęs apsukrus kaunietis, vėliau tapęs žinomu verslininku.

Tiesa, ne visiems buvo lemta išplaukti į švariuosius verslo vandenis – kai kurie iki šiol mina teismų slenksčius, kiti, paragavę nelaisvės skonio, verslumo dvasią iškeitė į samdinio duoną.

Yra ir sėkmės kūdikių, tokių kaip didžioji dalis EBSW aštunkojo berniukų – belangės jie išvengė, susikrautą kapitalą investavo į bazes, turgelius ar politiką, tapo pilkaisiais verslo kardinolais ir vargo nemato. Tačiau grįžkime prie garažų ir sandėliukų.

Pagalbinėse patalpose kauniečiai nuo seno įprato slėpti ir nelegalias degalines – kontrabandinių degalų verslo Kaune mastas ne ką mažesnis nei šalies pasienio miesteliuose. Apie tai, kad perka ir kur perka pigesnį dyzeliną, diskutuoti su kolegomis per radijo ryšį drįsta net kai kurių maršrutinių taksi vairuotojai. Jiems nusispjaut, kad pokalbius girdi tuo metu mikroautobuse sėdintys keleiviai.

Kai yra pigesnių degalų, galima pigiau ir transporto paslaugas pasiūlyti. Nelegalia veikla užsiimantys vežėjai tapo rakštimi ir kai kurioms transporto įmonėms, ypač vežančioms maršrutais Kaunas–Jonava ir Kaunas–Vilnius.

Kovo pradžioje Kauno apskrities policijos viršininkas L.Pernavas dėl to susitiko su verslo atstovais, Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus, miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovais ir aptarė bendradarbiavimo klausimus. Bendrovės „Kautra“ vadovai įsipareigojo policijai pateikti visą turimą informaciją apie nelegalius vežėjus.

Pasidairę po garažus ir sandėliukus rastume ir daugiau nelegalaus kauniečių verslumo daigų. Štai Kauno rajono gyventojas neseniai buvo užkluptas besiverčiantis nelegalia prekyba. Mokesčių inspekcijos patikrinimo metu užfiksuota, kaip Lenkijos pilietis pakaunės gyventojui pristatė apie 180 kilogramų mėsos gaminių, o ūkiniame pastate, be jų, aptikta ir daugiau lenkiškos produkcijos: per pusantros tonos cukraus, daugiau nei 400 kilogramų riebalų???, per 200 kilogramų sūrio.

Nors kaunietis teigė, kad įsigytos prekės bus naudojamos artėjančioms vestuvėms, vis dėlto vargu ar per vestuves galima sunaudoti pusantros tonos cukraus.

Tačiau ne visi verslūs kauniečiai turtus kraunasi sulindę į garažus ir pašiūres. Štai Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija išsiaiškino nelegaliai veikusį odontologijos kabinetą, kuris buvo įrengtas bute, veikė be jokios iškabos ir nuorodų. Būtų gal ir veikęs, tačiau kažkas po vizito iš šio kabineto, matyt, išėjo su gerokai ištuštinta pinigine, jei „dantukų fėją“ paskundė mokesčių inspektoriams.

Užsiregistravę pas gydytoją inspektoriai į pogrindinį odontologijos kabinetą pateko tiesiai iš daugiabučio laiptinės. Nors gydytoja turi odontologo licenciją, dantų taisyti su medicinine įranga, kurią medikė neva gavusi iš draugės, revizoriai nepanoro. Surašė pažeidimų protokolą ir kreipsis į teismą dėl nuobaudos skyrimo.

Kaune tuščių butų, kurių savininkai išvykę uždarbiauti į užsienį, rasite beveik kiekviename daugiabutyje. Kodėl jų nepavertus mokymo klasėmis, bandelių kepyklomis, vaikų darželiais ar net gimdyklomis?

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.