Nuostolių dėl Ukrainos konflikto patirsiu ir aš, ir Jūs

Net jeigu nesate vienos stambiausių Lietuvos eksportuotojų bendrovių akcininkas ar darbuotojas, net jeigu neturite jokio verslo ir jokio turto nei Rusijoje, nei Ukrainoje nuostolių jau patyrėte. Ne, ne moralinių. Finansinių. Žvilgt į piniginę, o ten jau litu mažiau nei galėtų būti.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Mar 30, 2014, 6:52 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:15 AM

Ne tai ne tiek 200 milijonų litų, apie kuriuos kalba Seimo nariai ir Vyriausybės vadovas. Tai - menkniekis. Vienos rinkos užsidaro, kitos atsiveria.

Nėra prasmės kalbėti apie akivaizdžius dalykus ir verslininkų interesus, kuriuos kai kurie magnatai deklaruoja labai tiesmukai. Pakalbėkime apie mano ir Jūsų kišenę.

Eksportas svarbus, tačiau bet kuris ekonomistas ir verslininkas pasakys, kad svarbiausia yra vidaus vartojimas. Būtent jį reikia skatinti. Kai atsigaus vidaus rinka, galėsime drąsiai sakyti, kad išbridome iš krizės pelkės. Kas tai?

Štai aš pajusiu, kad gyvenimas gerėja, tad leisiu sau nusipirkti šokolado, dažniau nueiti į teatrą ar kiną, pasidėti į lentyną keletą naujų knygų, pasikeisti seną skalbimo mašiną ar sėsti prie naujo automobilio vairo.

Kiekvienas mano didesnis pirkinys leis uždirbti pardavėjui ir gamintojui. Jie galės kilstelėti atlyginimus, o didesnį atlyginimą gavę žmonės apsidžiaugs ir eis išleisti šiek tiek daugiau pinigų. Štai jums ir augantis vidaus vartojimas.

Ekonomistai ir verslininkai pasakys, kad vidaus vartojimas labai priklauso nuo gyventojų lūkesčių. Lūkesčiai matuojami indeksais, kuriuos stebi ir vertina analitikai, skelbiantys ekonomines prognozes.

Geri lūkesčiai reiškia, kad aš tikiuosi, jog gyvenimas gerės: gausiu šiek tiek didesnį atlyginimą ir galėsiu planuoti naujus pirkinius ar smagesnes atostogas.

O kokie lūkesčiai, kai už sienos žlega tankų vikšrai, kai į Lietuvą saugoti oro erdvės atsiunčiami nebe du, o dešimt naikintuvų, kai ore tvyro tiesmukos propagandos tvaikas, o įtakingiausios pasaulio valstybės analitikai neatmeta galimybės, kad po Ukrainos gali sekti Baltijos šalys?

Mano lūkesčiai prasti. Jie prastesni nei per praėjusias Kalėdas. Kai kurie žmonės keičia savo sprendimą pirkti naują būstą, nes nežinia kiek ilgai jame teks gyventi.

Kiti nusprendžia šią vasarą ilsėtis kaime, o ne užsienyje, nes į kelionę gali tekti išsiruošti tuomet, nebebus laisvės, dėl kurios gyventa čia. Šeimos dėl visa pikta pasirūpina pasais vaikams. Negali žinoti.

Tai tikros istorijos. Tokia baimės nuojauta.

Bet grįžkime į pradžią. Ką tai reiškia ekonomikai ir jūsų piniginei? Prastesni lūkesčiai reiškia, kad prieš pirkdami ką nors labiau pagalvosite ir atsisakysite to, kas nebūtina šią akimirką. Mažiau išleisite, tad vidaus vartojimas neaugs taip, kaip galėtų. Lėčiau nei galėtų augs ir šalies ekonomika, mažiau bus sumokėta mokesčių, mažiau didės atlyginimai.

Ir tie nuostoliai neapčiuopiami. Nes pinigai, kurių negausite, bus daug didesni, nei eksportuotojų ašaros dėl kelių šimtų milijonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.