Gyvūnų prieglaudos steigėjai susipjovė dėl pinigų

Gyvūnų globos namuose – niautynės. Globos namų „Penkta koja“ įkūrėjas Paulius Boreika jaučiasi nepelnytai išmestas už borto. Nors jis yra didžiausių gyvūnų globos namų steigėjas, kas vyksta jo paties rankomis sukurtoje organizacijoje,  nežino. Ir tai trunka daugiau nei pusmetį.

Beglobių gyvūnų organizacijoje verda ginčai.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Beglobių gyvūnų organizacijoje verda ginčai.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Mar 31, 2014, 7:37 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:09 AM

Kur naudojami žmonių aukojami pinigai, kiek gyvūnų ėdalo nuperkama, kodėl iš bankomatų paimamos didelės pinigų sumos? Tokie klausimai iškilo P.Boreikai. Tačiau atsakymų jis negavo.

Svetimas savo paties organizacijoje pasijutęs P.Boreika tikino, kad dėl „Penktos kojos“ direktorės Agnės Volockytės ir jos pavaduotojos Sandros Štabokaitės veiksmų jis yra visiškai pašalintas iš organizacijos veiklos.

P.Boreikai nėra pateikiama jokia informacija apie įstaigos vykdomą veiklą, finansus, kapitalą, paramos lėšų naudojimą, neleidžiama susipažinti su įstaigos apskaitos dokumentais ir finansinėmis ataskaitomis.

Kur naudojami pinigai?

„Jau ilgą laiką neturiu priėjimo prie „Penktos kojos“ komunikacijos su visuomene kanalų, esu užblokuotas organizacijos „Facebook“ puslapyje, net mano asmeninis elektroninis paštas yra užblokuotas, o jame buvusi informacija pasisavinta“, – pasakojo P.Boreika.

Organizacijos direktorė net pusę metų atsisako suteikti bet kokią informaciją apie įstaigą. Tačiau daugiausia nerimo P.Boreikai kelia iš organizacijos banko sąskaitų paimtos didelės grynųjų pinigų sumos.

„Turiu vienos iš trijų VšĮ „Penkta koja“ banko sąskaitų informaciją. Kitų dviejų bankų išrašai slepiami, tad, kas ten vyksta, sužinoti nėra galimybės. Iš išrašo matyti, kad iš VšĮ „Penkta koja“ sąskaitos „Swedbank“ per pastaruosius keturis mėnesius buvo išgryninta 46 550 litų“, – teigė P.Boreika.

Ilgai su beglobiais gyvūnais dirbantis vyras sakė, kad dauguma atsiskaitymų su veterinarais, gyvūnų ėdalo parduotuvėmis vyksta atliekant banko pavedimus. Grynaisiais mokama gana retai.

Lėtai vykdo pertvarkas

Finansininku dirbantis vyras sakė, kad į „Penktą koją“ plaukia neblogos paramos lėšos. Beglobiams šunims ir katėms dosniai aukoja tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Be to, VšĮ „Penkta koja“ yra viena didžiausių Lietuvoje gyvūnų globos organizacijų ir antra pagal gaunamą paramą (pagal skiriamus 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio).

„Šių lėšų užtenka veiklai organizuoti, ir geroms gyvūnų globos sąlygoms sudaryti“, – sakė įstaigos kūrėjas.

Tačiau šiuo metu, P.Boreikos nuomone, gyvūnų laikymo sąlygos neatitinka realių organizacijos galimybių. Esą turėdama nemažai lėšų įstaiga galėtų tvarkytis ir geriau.

Anot jo, „Penktos kojos“ globotiniams ne tik trūksta ėdalo, bet ir vangiai vykdomi prieglaudos įrengimo darbai Linksmakalnyje Kaune.

„Nors finansinės galimybės leidžia ir poreikis sąlygoja darbus atlikti greičiau, gyvūnai, kaip ir veiklos pradžioje, laikomi prastomis sąlygomis lauke“, – sakė jis.

Neprivalo atsiskaityti

„Penktos kojos“ direktorė A.Volockytė dėsto visai kitą istoriją. Esą nors P.Boreika sako priešingai, jis anaiptol nėra įstaigos dalininkas, nes nėra sumokėjęs įstaigos steigimo sutartyje numatyto įnašo dalininkų kapitalui formuoti. Todėl sakyti, kas ir kaip vyksta organizacijoje, ji neprivalanti.

A.Volockytė paaiškino, kad ji turinti įrodymus, kur buvo panaudoti žmonių aukojami pinigai, – vyksta naujos prieglaudos statybos, buvo nupirktas automobilis: „Organizacija sėkmingai vykdo veiklą, globoja ir prižiūri gyvūnus, tęsia pastato Linksmakalnyje renovacijos darbus, teisėtai ir sąžiningai naudoja rėmėjų lėšas.“

„Galų gale mus tikrino ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), ir ekonominė policija. Jeigu būčiau nusikaltusi, jau būčiau buvusi nubausta. Daugiau nei metus jis mūsų organizacijos veikloje nedalyvauja. Jis sukūrė kitą viešąją įstaigą ir bandė iš mūsų pavogti pinigus. Tai yra užfiksuota“, – sakė „Penktos kojos“ direktorė.

A.Volockytė tikino, kad šiuo metu rengiama įstaigos veiklos metinė ataskaita, kuri netrukus bus paskelbta VšĮ „Penkta koja“ interneto svetainėje.

P.Boreika yra įsteigęs organizaciją VšĮ „Penkta koja projektai“. Jos pavadinimas analogiškas su jau minėta organizacija, dėl kurios ir kilo tiek daug triukšmo.

„Pažymime, kad VšĮ „Penkta koja projektai“ niekaip nesusijusi su VšĮ „Penkta koja“, gyvūnų negloboja ir jais nesirūpina, lėšas iš rėmėjų renka nežinomais tikslais“, – sakė A.Volockytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.