„Transparency International“ pateikė siūlymus kovai su korupcija

Siekiant sumažinti korupciją,

Vyriausybei pateiktame dokumente „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) išskyrė dešimt sričių, kurias patobulinus būtų galima sulaukti teigiamo rezultatų kovojant su korupcija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybei pateiktame dokumente „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) išskyrė dešimt sričių, kurias patobulinus būtų galima sulaukti teigiamo rezultatų kovojant su korupcija.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 1, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:08 PM

Vyriausybei pateiktame dokumente „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) išskyrė dešimt sričių, kurias patobulinus būtų galima sulaukti teigiamo rezultatų kovojant su korupcija.

Kaip BNS teigė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, Vyriausybė kovos su korupcija pasiūlymų teikimui buvo nustačiusi galutinį terminą - balandžio 1-ąją, tad dabar bus stebimi Vyriausybės žingsniai vertinant ir įgyvendinant pasiūlytas priemones.

„Dabar kamuolys yra Vyriausybės pusėje. Tai gali būti puikus lakmuso popierėlis stebint, kaip toliau elgsis Vyriausybė“, - sakė jis.

TILS akcentuoja, jog be minėtų pasiūlymų reikėtų peržiūrėti ir antikorupcinių komisijų savivaldybėse veiksmingumą, teikti detalesnes politinių partijų finansines ataskaitas, paankstinti politinių kampanijų finansinių ataskaitų skelbimo terminus, užkirsti kelią politinių partijų finansavimui per trečiuosius asmenis, prižiūrėti viešuosius pirkimus ne tik pirkimo, bet ir sutarties vykdymo stadijoje.

Viešųjų pirkimų srityje patariama stiprinti ir pačios Viešųjų pirkimų tarnybos pajėgumus. Taip pat rekomenduojama peržiūrėti rodiklius, pagal kuriuos viešasis sektorius matuoja antikorupcinės veiklos rezultatus, didinti žiniasklaidos priemonių atskaitingumą ir užtikrinti, kad žiniasklaidos priemonės laiku praneštų apie žiniasklaidos priemonių savininkų pasikeitimus.

TILS taip pat siūlo taikyti apsaugos nuo persekiojimo dėl pranešimo apie galimus korupcijos atvejus garantijas darbuotojams ir jų šeimos nariams tiek valstybės tarnyboje, tiek privačiuose darbo santykiuose. Siūloma užtikrinti, jog viešajame sektoriuje būtų skatinami vidiniai pranešimai apie korupciją numatant, kad valstybės tarnautojai ir politikai turėtų aiškią tiesioginę pareigą pranešti apie jiems žinomus galimai korupcinio pobūdžio pažeidimus, numatyti, jog tais atvejais, kai valstybės tarnautojai ar politikai nepraneša apie jiems žinomą galimai korupcinio pobūdžio pažeidimą jų darbe, tai taptų teisiniu pagrindu jiems neteikti darbo valstybės tarnyboje arba politinėje institucijoje.

Pranešimams apie korupciją iš išorės raginama užtikrinti kanalų saugumą, nustatyti ir jų saugumo standartus.

Vyriausybė stiprinant lobistinės veiklos priežiūrą, taip pat ir partijų finansavimo kontrolę raginama užtikrinti reikiamus Vyriausios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pajėgumus, nustatyti aiškias komisijos funkcijas. Taip pat Vyriausybei patariama pradėti taikyti „teisėkūros pėdsako“ principą, kuris įpareigotų kiekvieną politiką ar instituciją, teikiančius pasiūlymus teisės aktams, pateikti ir sąrašą asmenų ir institucijų, su kuriais buvo konsultuotasi susitikimų metu tiek žodžiu, tiek raštu.

Siūloma paviešinti visų valstybės tarnautojų pildomas viešųjų ir privačiųjų interesų deklaracijas - šiuo metu visuomenei prieinamos tik dalis deklaracijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.