V.Uspaskichui lietuvių kalba tapo pernelyg sunki

Už juodosios buhalterijos organizavimą Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho laukia dar viena baudžiamoji byla. Prokuratūra nori jam pateikti kaltinimus už nepagarbą teismui.

Seimo laikinoji komisija svarstė prokurorų prašymą panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo laikinoji komisija svarstė prokurorų prašymą panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 1, 2014, 4:36 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:13 PM

Antradienį susirinko Seimo laikinoji komisija, nagrinėjanti generalinio prokuroro prašymą panaikinti parlamentaro teisinę neliečiamybę ir leisti V.Uspaskichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Parlamentarui prokurorai yra pateikę įtarimus dėl nepagarbos teismui.

V.Uspaskichas yra viešai išvadinęs teisėjus nusikaltėliais. Antradienį Seimo laikinoji komisija rinkosi išklausyti Generalinės prokuratūros atstovų ir paties politiko.

Komisijos pirmininkas – „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Kaltintojams atstovavo prokurorai Egidijus Motiejūnas ir Danutė Kiselienė.

Atėjęs į komisijos posėdį V.Uspaskichas buvo nekalbus, tyliai sėdėjo kampe ir klausėsi prokurorų kalbų, Seimo komisijos narių komentarų ir klausimų.

Prokuroras E.Motiejūnas pateikė argumentus, teigiančius, jog V.Uspaskichas padarė nusikaltimą išvadindamas teisėjus bailiais ir nusikaltėliais.

"Trys dalykai Lietuvoje turi būti šventi - Sausio 13-oji, bažnyčia ir teismas", - teigė prokuroras.

Jis taip pasakė išlipęs oro uoste iš lėktuvo ir atsakydamas į žurnalistės klausimus. Tomis dienomis teismas svarstė Darbo partijos juodosios buhalterijos bylą.

Seimo komisijai V.Uspaskichas bandė paaiškinti, kodėl jis taip pasakė apie teisėjus. Jau pačioje savo kalbos pradžioje Seimo narys lenkė į tą pusę, kad lietuvių kalba nėra jo gimtoji. V.Uspaskichas supainiojo Seimo ir teismo sąvokas.

Gali būti, kad tokiu būdu jis bandė pasinaudoti vieno komisijos narių, „Drąsos kelio" partijos atstovo Jono Varkalos, pamėtėtu gelbėjimosi ratu.

Prieš „darbietį“ kalbėjęs „drąsietis“ pakišo mintį, kad lietuvių kalba nėra V.Uspaskicho gimtoji, jis galėjo tiksliai nesuvokti savo žodžių prasmės. „Bet štai prezidentas Valdas Adamkus savo knygoje apgalvotai, o ne taip kaip aš išlipęs iš lėktuvo užsimiegojęs, teisėjus pavadino klanu. Manau, kad klanas yra daug stipresnis apibūdinimas nei mano pasakyti žodžiai. Štai ir vėl man taikomi dvigubi standartai“, – komisijai skundėsi V.Uspaskichas.

Jis Seimui siūlė pasidomėti, „kas iš tiesų vyksta teismuose“. V.Uspaskichas tvirtino neturintis galimybių atkreipti visuomenės dėmesį į teismų šališkumą, tik pasakyti jausmingus, griežtus žodžius.

Politikas šiomis užuominomis galimai siekė įteigti, kad žodžiai apie teisėjus kaip nusikaltėlius ir bailius jam išsprūdo spontaniškai, nepagalvojus. Jį taip pasisakyti esą išprovokavo teismo šališkai, jo nuomone, svarstoma Darbo partijos byla.

V.Uspaskichas komisiją užvertė įvairių politikų aštrių pasisakymų apie teismus ir teisėjus pavyzdžiais ir stebėjosi, kodėl šie asmenys nebuvo apkaltinti nepagarba teismui.

„Man reikėjo juos pavadinti ne nusikaltėliais, o klanu. Ir, ko gero, nutekėtų nuo manęs kaip vanduo nuo žąsies“, – vaizdingu posakiu baigė savo kalbą V.Uspaskichas, tik ką padejavęs, kad nepakankamai gerai kalba lietuviškai.

Po to faktinis „darbiečių" vadas atsakinėjo į komisijos narių klausimus. Komisijos pirmininkas P.Gražulis pateikė V.Uspaskichui  akivaizdžiai jam palankų klausimą apie teisėsaugos ir teismų šališkumą, bet pateikė taip sudėtingai ir painiai, kad pastarasis nieko nesuprato.

„Nesupratau klausimo", – skėstelėjo rankomis V.Uspaskichas.

„Na, nesvarbu, kad nesupratote", – numojo ranka P.Gražulis ir ėmė užuolankomis kalbėti apie tai, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė kalbėtis su prokurorais, postringavo apie neliečiamuosius valstybės pareigūnus.

Seimui savo siūlymą, ar tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti patraukti V.Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn, komisija buvo numačiusi pateikti iki penktadienio, balandžio 4 dienos. Tačiau komisijos pirmininkas pasiūlė, o dauguma pritarė sprendimą nukelti vėlesniam laikui.

P.Gražulio manymu, komisija dar turėtų įsigilinti į jai pateiktą medžiagą. Nutarimui delsti nepritarė komisijos nariai A.Anušauskas ir A.Kašėta, protestuodami palikę salę.

Prokurorai dėl V. Uspaskicho imuniteto panaikinimo į Seimą kreipėsi dar 2013 m. lapkritį, tačiau komisijos, kuri nagrinėtų šį klausimą, sudaryti nepavyko.

Tuomet Seimas nepritarė siūlymui sudaryti laikinąją tyrimo komisiją. Jos sudarymui pasipriešino „darbiečiai“ ir opozicija, kuriai neįtiko „tvarkiečio“ Petro Gražulio kandidatūra į komisijos pirmininko postą.

Pernai liepą V.Uspaskichą Vilniaus apygardos teismas yra pripažinęs kaltu dėl sukčiavimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyręs jam ketverių metų nelaisvės bausmę. Pagal nuosprendį parlamentarė V.Vonžutaitė, teismo įvardyta kaip V.Uspaskicho dešinioji ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus.

Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui – 35 tūkst. litų baudą. Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo baigėsi įvykdžius reorganizaciją.

Darbo partijos atstovai, nuteistieji ir jų advokatai apskundė Vilniaus apygardos teismo nuosprendį Lietuvos apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.