BBC apie NATO pratybas virš Baltijos jūros: Lietuvai tai svarbu

Šiomis dienomis vykstanti NATO karinių oro pajėgumų treniruotė virš Lietuvos ir Baltijos jūros sukėlė didžiulį užsienio žiniasklaidos susidomėjimą. Mokymus stebėjo ne tik Lietuvos žurnalistai, bet ir žiniasklaidos atstovai iš Vakarų šalių ir Skandinavijos.

BBC žurnalistai Lietuvos KOP orlaivyje C-27J „Spartan“ rengia reportažą apie NATO pratybas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
BBC žurnalistai Lietuvos KOP orlaivyje C-27J „Spartan“ rengia reportažą apie NATO pratybas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 7:08 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:28 PM

Pratybose Lietuvoje antradienį apsilankė apie 20 žurnalistų iš Vokietijos, Švedijos, Suomijos, Didžiosios Britanijos, Nyderlandų, Belgijos. Pakeliui į Lietuvą jie domėjosi, kaip taisyklingai ištarti „Šiauliai“, gilinosi į NATO oro policijos misijos smulkmenas, domėjosi, kodėl naikintuvai dislokuoti Lietuvoje, o ne Estijoje. Vėliau buvo sužavėti Lietuvos karo pilotų anglų kalbos žinomis.

Dar iki atvykstant į Lietuvą, Vakarų žurnalistai apsilankė Uedeme (Vokietija) įsikūrusiame NATO Bendrajame oro operacijų centre, iš kurio ir buvo koordinuojami šie NATO mokymai.

Bene greičiausiai Lietuvoje buvo pastebėtas BBC žurnalisto Jonathano Beale ir operatoriaus Anthony Dolce reportažas iš Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Zokniuose.

BBC reportažas apie NATO treniruotes pradedamas vaizdais, kaip JAV pilotai, gavę pavojaus signalą skuba į angaruose stovinčius naikintuvus F-15. Suriaumoja orlaivių varikliai ir naikintuvai išrieda pakilimo tako link.

„Kiekvieną dieną ir bet kuriuo metu NATO karo lėktuvams gali būti paskelbtas pavojaus signalas. Tai tik pratybos, bet Lietuvai tai iš tiesų yra svarbu“, - savo reportažą pradeda BBC gynybos korespondentas J.Beale.

Reportažo autorių kalbintas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas britų žurnalistams šiuo metu tvyrančią įtampa tarptautinėje erdvėje pavadino „šaltuoju karu“. Jis priminė Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir tvirtino, kad turime būti pasiruošę gintis.

Į orą kylant garsiai riaumojantiems naikintuvams reportažo autorius J.Beale priminė, kad orlaivių pilotai, gavę pavojaus signalą į orą turi pakilti per kelias minutes. Baltijos šalys neturi stiprių oro pajėgų, todėl turi pasikliauti partneriais.

Įprastai Lietuvoje bazuojasi keturi NATO karo lėktuvai. Bet šį mėnesį JAV kariškiai atsiuntė dar šešis.

Vėliau BBC reportaže rodomi vaizdai iš Uedeme (Vokietija) įsikūrusio NATO Bendrojo oro operacijų centro, kuriame tarnaujantys NATO kariai gali stebėti padidėjusį rusų aktyvumą. Beveik kiekvieną savaitę rusų karo lėktuvai pasirodo greta NATO oro erdvės.

NATO Bendrojo oro operacijų centre tarnaujantis britas kpt. S.Richardsas BBC reportaže teigė, kad šis Rusijos karinis aktyvumas pamažu augo jau kelerius metus ir tai susiję su „Rusijos ambicijomis“.

Jei norite peržiūrėti visą BBC reportažą, spauskite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.