Į misiją Afrikoje išlydėtas Lietuvos KOP orlaivis ir 10 karių

Trečiadienį Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose į misiją Centrinės Afrikos Respublikoje išlydėtas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų transporto lėktuvas C-27J „Spartan“ su dešimties karių įgula. Lietuvos kariai teiks logistinę paramą Prancūzijos vadovaujamai operacijai „Sangaris“, kuria siekiama stabilizuoti padėtį Centrinės Afrikos valstybėje.

Į misija Afrikoje išlydėta 10 Lietuvos karių.<br>KAM nuotr.
Į misija Afrikoje išlydėta 10 Lietuvos karių.<br>KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2014, 7:24 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:28 PM

„Siųsdami karius į tarptautinę operaciją Centrinės Afrikos Respublikoje rodome solidarumą su sąjungininkais. Tai ypač svarbu šiuo metu, kai dėl situacijos Ukrainoje ir agresyvių Rusijos veiksmų turime būti pasiruošę paremti sąjungininkus, kad prireikus paramos galėtume tikėtis ir patys,“ – išlydėdamas Lietuvos karius į naują misiją sakė krašto apsaugos viceministras Marijus Velička.

Viceministras teigė neabejojantis, jog Lietuvos karių tarnyba operacijoje sustiprins itin sėkmingą Lietuvos ir Prancūzijos bendradarbiavimą.

Kaip rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime, karius į misiją išlydėjo ir Lietuvos karinių oro pajėgų vadas generolas majoras Edvardas Mažeikis, Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis, karių artimieji, kolegos, draugai.

Išvykstantiems kariams krašto apsaugos viceministras M. Velička įteikė Lietuvos valstybės vėliavą, kurią Taktinio oro transportavimo vieneto kariai iškels naujoje dislokacijos vietoje N‘Djamenoje.

Pagrindinė Lietuvos karinio lėktuvo C-27J „Spartan“ su įgula ir priežiūros personalu dislokacijos vieta bus N‘ Djamenos oro uoste (Čado Respublika), iš kurio bus vykdomi skrydžiai į Centrinės Afrikos Respubliką.

Prancūzijos operacija „Sangaris“ vyksta pagal 2013 m. gruodžio 5 d. priimtą Jungtinių Tautų Saugumo tarybos rezoliuciją. Jos užduotis – stabilizuoti padėtį ir užkirsti kelią smurtui ir civilių aukoms, sudaryti sąlygas humanitarinei pagalbai šalyje.

Lietuva šioje operacijoje dalyvauja atsižvelgdama į Prancūzijos prašymą ir siekdama sustiprinti pastaruoju metu suintensyvėjusį Lietuvos ir Prancūzijos karinį bendradarbiavimą.

Prancūzija yra viena aktyviausių Baltijos šalių oro policijos misijos dalyvių. Kovo viduryje Lietuvoje viešėjęs Prancūzijos gynybos ministras išsakė Prancūzijos paramą prireikus į Baltijos šalis atsiųsti papildomų naikintuvų.

Prancūzija yra ir viena iš NATO energetinio saugumo kompetencijos centro Vilniuje steigėjų.  Pirmininkavimo ES Tarybai metu Lietuvos ir Prancūzijos ministrai pasirašė sutartį dėl bendradarbiavimo saugumo ir gynybos srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?