Prezidentės atrastam D.Valiui rengiama ori tremtis

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė iš ištikimų statytinių sąrašo, regis, jau išbraukė generalinį prokurorą Darių Valį. Gali būti, kad netrukus po prezidento rinkimų jo laukia naujas karjeros posūkis.

Prezidentė D.Grybauskaitė prieš ketverius metus dėjo dideles viltis į Akmenės prokuratūroje aptiktą D.Valį.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė prieš ketverius metus dėjo dideles viltis į Akmenės prokuratūroje aptiktą D.Valį.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 2, 2014, 7:16 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:57 PM

Prezidentės sunkiai atrastam ir jai uoliai tarnavusiam D.Valiui greičiausiai neteks grįžti į Akmenę, iš kur jis šovė į karjeros aukštumas, rašo „Lietuvos rytas“.

Nors generalinio prokuroro penkerių metų kadencija baigsis po metų, „Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, šalies vadovė svarsto su juo atsisveikinti anksčiau.

Prokuroras trauks į Hagą?

Kaip kalbama ir prezidentės aplinkoje, D.Grybauskaitė jau kurį laiką buvo nepatenkinta D.Valiu, tik nenorėjo jo aukoti per patį kovos su prokurorą iš postą verčiančiais parlamentarais įkarštį.

Mat daug kritikos sulaukiančio prokuroro pašalinimas jį skyrusiai prezidentei reikštų pralaimėjimą, o padarytų klaidų pripažinimas prieš pat rinkimus būtų itin nemalonus.

Bet kiek vėliau D.Valys esą turės progą išvykti dirbti į užsienį ir tai bus mėginama pateikti kaip tam tikrą jo įvertinimą ar net paaukštinimą.

Vienas minimų variantų, kur gali patraukti generalinis prokuroras, – jo pamėgta Haga. Šiame Nyderlandų mieste įsikūrusi Eurojusto – Europos Sąjungos kovos su korupcija ir terorizmu organizacijos – būstinė.

Ir signalizavo, ir pliekė

Politikos užkulisiuose jau ne pirma diena pusbalsiu kalbama, kad iš Prezidentūros siunčiami signalai valdantiesiems, jog šalies vadovė nusiteikusi aukoti ir D.Valį, ir Valstybės saugumo departamento direktorių Gediminą Griną.

Saugumo vadovui prezidentė pastaruoju metu ypač negaili kritikos. Jos būta ir šalies vadovės metiniame pranešime. Tačiau G.Grinos kadencija jau baigiasi, todėl į tą kritiką pareigūnas reagavo gana atsainiai.

Bet šįkart nuo D.Grybauskaitės gerokai kliuvo ir D.Valiui: „Prokuratūroje tebeklesti vyresniųjų prokurorų valdžia, į sistemą neateina naujų žmonių, nesikeičia požiūris į žmogaus teises.

Nepakankamai investuojama į profesinį tobulėjimą, neanalizuojama, kokiu keliu eina Europa ir pasaulis, vis dar sunkiai prasimuša naujos idėjos.“

Prezidentė užsiminė, kad vadovų rotacija duoda rezultatų, tačiau vis dėlto jais nėra patenkinta.

Anot D.Grybauskaitės, vis dar gajus sovietinis baudžiamasis persekiojimas, nors teisė seniai pasikeitusi ir negali būti ginama iš jėgos pozicijų: „Pasaulyje populiarėja atkuriamojo teisingumo galimybės – derybiniai procesai, taikos susitarimai. O Lietuvoje tiriama viskas iš eilės ir būtinai siekiama nubausti.“

Paskutinis lašas – bylos eiga

Pastaruosius teiginius kai kurie politikai įvertino kaip netiesioginę užuominą į šiuo metu tebetiriamą skandalingąją slaptos informacijos nutekinimo bylą, kurioje įtarimai pareikšti prezidentės patarėjai Daivai Ulbinaitei.

Neoficialiai kalbama, kad iš D.Valio buvo tikimasi, esą jis pajėgs suvaldyti savo pavaldinius ir viena ištikimiausių D.Grybauskaitės ginklanešių išvengs atsakomybės.

Bet, šaltinių teigimu, priešingai nei tikėjosi Prezidentūra, ilgai tirta byla jau netrukus turėtų pasiekti teismą.

D.Valys tikisi išsilaikyti

„Visada vertinau ir vertinu konstruktyvią kritiką ar pastabas dėl prokuratūros veiklos tobulinimo.

Prezidentės išsakyta kritika taps dar viena paskata kelti prokurorų kvalifikaciją, stiprinti žmogaus teisių apsaugą ir tęsti pradėtas pertvarkas, siekiant, kad Lietuvos prokuratūra taptų kuo panašesnė į Vakarų Europos valstybių prokuratūras“, – taip „Lietuvos rytui“ atsakė D.Valys, paprašytas pakomentuoti prezidentės priekaištus.

Paklaustas, ar tai nėra jam skirtas aiškus signalas trauktis iš pareigų, generalinis prokuroras teigė, kad prezidentės kritiką jis vertina kaip gaires tolesniam Lietuvos prokuratūros tobulinimui ir galvoja, kaip ištaisyti nurodytus veiklos trūkumus.

D.Valys nesileido į kalbas apie tai, kad po prezidento rinkimų jam gali būti pasiūlytos kokios nors kitos pareigos: „Generalinis prokuroras į pareigas yra skiriamas penkerių metų kadencijai, todėl savo veiklos planus orientuoju būtent į šį laikotarpį. Tikiuosi, kad juos bus leista iki galo įvykdyti.“

Pažeidimų aptiko pavaldiniai

Šilta vieta Hagoje, kurioje po rinkimų galėtų nutūpti D.Valys, dabar užimta.

Šiuo metu Eurojuste Lietuvai atstovauja prokurorė Laima Čekelienė, į šias pareigas paskirta dar 2008 metų kovą. Tai, kad ne kartą pratęsta ketverius metus turėjusi trukti jos kadencija pasibaigtų dar po metų, pasirūpino pats D.Valys.

Buvo kilę įtarimų, kad generalinis prokuroras tai padarė pažeisdamas įstatymus, kurie labai neaiškiai apibrėžia Lietuvos atstovo Eurojuste skyrimo ir jo išlaikymo tvarką. Susidomėjus Prezidentūrai, nusižengimų buvo nustatę ir patys prokurorai.

Nors pažeidimai buvo užfiksuoti prieš kelerius metus, Generalinės prokuratūros atstovai aiškina, kad atitinkamos procedūros vis dar yra tobulinamos, rengiamos Prokuratūros įstatymo pataisos.

Neatmetama, kad sutartis su L.Čekeliene iki 2015 metų rugpjūčio buvo pratęsta ir todėl, kad panašiu metu baigiasi paties D.Valio kadencija. Kita vertus, generalinis prokuroras atstovą Eurojuste gali atšaukti ir pirma laiko.

Į Nyderlandus traukė dažnai

Pagal dabartinę tvarką, Eurojusto nariu gali būti prokuroras, teisėjas arba atitinkamą kompetenciją turintis policijos pareigūnas. Suderinus su Užsienio reikalų ministerija, jis į organizaciją skiriamas ketverių metų kadencijai.

Lietuvos atstovui Eurojuste algą moka Generalinė prokuratūra, iš kurios biudžeto atriekiama ir pusės atlyginimo dydžio kompensacija L.Čekelienės sutuoktiniui.

Beje, pats Generalinės prokuratūros vadovas įvairiais reikalais ne kartą traukė į Hagą.

Galimybių likti poste – nedaug

Julius Sabatauskas

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas

„Prezidentės kritika prokurorui nustebino, nes iki šiol jį tik gyrė. Gal tai ženklas, kad šalies vadovė juo nepasitiki taip, kaip anksčiau.

Tačiau įstatymai nenumato galimybės po rinkimų atleisti generalinį prokurorą iš pareigų. Ypač po Konstitucinio teismo išaiškinimo dėl prokuratūros – niekas neturi teisės reikšti nepasitikėjimo prokuroru, prezidentas – taip pat. Žinoma, yra įvairių kitokių galimybių pašalinti netinkamą pareigūną, netgi jį paaukštinant.

Po sukeltos avarijos D.Valys jau buvo parašęs atsistatydinimo prašymą. Tąkart prezidentė jo nepatenkino.

Ar po rinkimų situacija nesikeis? Šansų baigti kadenciją generalinis prokuroras turi, bet jie gerokai mažesni nei anksčiau.

Manyčiau, kad tikimybė, jog D.Valys po prezidento rinkimų turės trauktis iš pareigų, sparčiai artėja prie penkiasdešimties procentų.“

Stasys Šedbaras

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas, konservatorius

„Pritariu prezidentės kritikai dėl prokuratūros reformos.

Iš tiesų buvo tikimasi kiek kitokių rezultatų.

Bet manau, kad tai vis dėlto dar nėra signalas, jog šiuo prokuroru prezidentė visiškai nepasitiki.

Tai labiau paraginimas pradėti aktyviau dirbti.

D.Valys vis dėlto turi apsispręsti ir garsiai pasakyti, ar jis pajėgus su turimais ištekliais, kurie pastaruoju metu buvo gerokai sumažinti, įgyvendinti tuos tikslus, apie kuriuos kalba tiek prezidentė, tiek ir jis pats. Jeigu gali – tai viena, jeigu ne – turėtų trauktis pats.

Galbūt ir anksčiau buvo galima D.Valiui kai ką pasakyti. Kartais žmogui tai padeda. Jeigu iš šalies pasako, kad reikia pasijudinti, kartais ir to užtenka.“

Eligijus Masiulis

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas

„Prezidentės pareikšta kritika D.Valiui visiškai pagrįsta. Akivaizdu, kad ir šalies vadovė iš jo tikėjosi daugiau, nei jis sugebėjo nuveikti. Klausimas, kaip į tą kritiką bus reaguojama.

Sunkiai įsivaizduoju, kad vadovaujant D.Valiui galėtų įvykti kokie nors esminiai pokyčiai prokuratūroje.

Man regis, virš jo galvos susitvenkę pernelyg juodi debesys, todėl didesnė tikimybė, kad jis praras postą nesulaukęs kadencijos pabaigos.

Būtų per didelė prabanga laukti dar vienus metus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.