Vilniaus rajono darželyje lietuvių vaikai tapo atstumtaisiais

Vilniaus rajono savivaldybė, sudarydama lenkiškai ir lietuviškai kalbančių darželinukų grupes, diskriminavo lietuviškai kalbančius vaikus, konstatavo Lygių galimybių kontrolierė Edita Žiobienė.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 2, 2014, 3:43 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:34 PM

Šias išvadas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pateikė ištyrusi skundą dėl Vilniaus rajone, Avižieniuose, atidaryto naujo darželio.

Skundo autorius buvo nurodęs, jog „diskriminacija vyksta tautiniu pagrindu, nes lenkų tautybės vaikams sudaromos neproporcingos ir išskirtinės sąlygos ikimokykliniam ugdymui“.

Skunde nurodoma, kad Vilniaus rajono savivaldybės taryba, priimdama sprendimus dėl grupių formavimo, neatsižvelgė į tautinę sudėtį, ir susidarė tokia situacija, kad norint ugdyti vaikus lenkų kalba jokios eilės nebuvo, o lietuvių tautybės vaikams į šį darželį patekti galimybių nėra.

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyrius LGKT informavo, kad šiuo metu Avižienių lopšelį-darželį lietuvių ugdomąja kalba lanko 52 vaikai, o lenkų ugdomąja kalba – 40 vaikų. Iš 341 tėvų prašymo 265 tėvai nurodo darželio grupę lietuvių ugdomąja kalba ir tik 76 lenkų ugdomąja kalba.

Kaip rašoma LGKT pranešime, darželio lietuviškai ir lenkiškai kalbančių grupių vietų skaičius turėtų būti formuojamas proporcingai pareiškimų skaičiui: 265 – lietuviškai kalbančiųjų ir 76 – lenkiškai (arba pagal proporciją 3,5 su 1) ir todėl darželyje turėtų būti įsteigtos 3 ar 4 grupės lietuvių kalba ir 1 grupė lenkų kalba. Tačiau darželyje įsteigtos 2 grupės lietuvių bei 2 grupės lenkų ugdomomis kalbomis.

Vertindama Vilniaus rajono savivaldybės informaciją procentine išraiška, tarnyba konstatavo, jog buvo patenkinta tik 19,6 proc. tėvų prašymų patekti į lietuvių grupes (priimti 52 vaikai, pateikti 256 prašymai) ir patenkinta net 52,6 proc. prašymų patekti į grupes lenkų ugdomąja kalba (priimta 40 vaikų, pateikti 76 prašymai).

Kaip teigia LGKT, Savivaldos įstatymo nuostatos įpareigoja savivaldybes užtikrinti, kad ikimokyklinio ugdymo paslaugomis galėtų naudotis visi savivaldybės gyventojai. Primenama, kad lygias galimybes, nepaisant lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės, religijos, garantuoja ir Lygių galimybių įstatymas.

Vilniaus rajono savivaldybės tarybos 2013 metų gegužės 31 dienos sprendimas „Dėl vaikų priėmimo į Vilniaus rajono savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes tvarkos aprašo“ taip pat numato bendrą eilę visiems vaikams, tačiau pagal tėvų prašymus, kuriuose nurodoma pageidaujama ugdymo kalba, faktiškai susidaro dvi eilės lietuvių kalba ugdomosios grupės nenaudai.

„Vilniaus rajono savivaldybės sprendimas palankesnis užrašantiems vaikus į darželio grupes lenkų kalba“, – teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti lygių galimybių kontrolieriaus pareigas Edita Žiobienė.

LGKT Vilniaus rajono savivaldybės administracijai pateikė rekomendaciją, kad sudarant lopšelio-darželio grupes būtų sudarytos vienodos sąlygos visiems vaikams gauti ikimokyklinį ugdymą gimtąja kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.