Milijardo verta sistema – be našlių

Skolose skęstanti „Sodra“ paskelbė radusi kaltininkus – našles ir našlius.

Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys

2014-04-03 08:36, atnaujinta 2018-02-14 22:19

Pasirodo, kai kurie gyvenimo palydovų netekę žmonės susirado naujus, tačiau apie tai niekam nepranešė, todėl toliau šluojasi našliams skirtas pensijas. Ir ne bet kokias – net po 70 litų kas mėnesį.

„Sodros“ sekliai apie tai sužinojo tik praėjusiais metais – gavę anoniminių pranešimų. Pradėjus tirti skundus ėmė šiauštis plaukai: iš beveik 2 tūkstančių asmenų net 126 sukčiai. Permokos siekia 1,44 mln. litų.

Be abejo, sukčiauti negražu. Neteisėtai pasisavintus pinigus reikia grąžinti.

Tačiau įdomiausia šiuo atveju pačios „Sodros“ reakcija: fondas paskelbė, kad kreipėsi į Gyventojų registro tarnybą.

Kai tarnybos darbuotojai turės laiko („Kad papildomi darbai nesutrikdytų įprastinės tarnybos veiklos“, kaip skelbia „Sodra“), jų bus paprašyta patikrinti, ar našlės neištekėjo, o našliai nevedė.

Smagu, kad išlįs ylos iš maišo. Dar smagiau, kad dvi valstybės institucijos nesugeba pasidalyti informacija, kurią tikrai turi.

Juk apie bet kurias vedybas iškart atsiranda (ar bent turi atsirasti) įrašai atitinkamose sistemose. O jei vedybos atšvęstos tuomet, kai kompiuterių kiekviename kabinete dar nebuvo, valdininkams tikrai turėjo pakakti laiko įtraukti šiuos duomenis ir paversti juos vienetų bei nulių kodu.

Užvis smagiausia, jog į šias sistemas, skambiai pavadintas elektroninės valdžios ar informacinės visuomenės vardais, jau sukišta daugiau nei milijardas litų. Ir še tau – ieškoti netikrų našlių vėl tenka vartant pageltonavusius vestuvių registravimo žurnalus.

Galime tik pasidžiaugti, kad net XXI amžiuje mūsų valdininkai nepamiršo J.Gutenbergo išradimo. O skaitmeninė epocha gal ateis dar po šimtmečio, jei bus investuota dar keliasdešimt milijardų litų ar eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.