Nuteista valdininkė turės užleisti savo kėdę

Klaipėdos savivaldybės valdininkės, nuteistos už 200 litų kyšio paėmimą, skundą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas ankstesniąją bausmę sumažino. Moteriai uždrausta vienus metus dirbti savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vedėja, tačiau jai nereikės mokėti 2600 litų piniginės baudos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 3, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:51 PM

R.Gružienei teismuose teko prisiminti trejų metų senumo įvykius.

2010 metų gruodį ji tarnybiniame kabinete iš vieno uostamiesčio verslininko paėmė 200 litų kyšį už tai, kad greičiau būtų parengti dokumentai dėl žemės sklypo prijungimo.

Apie duotą pakišą teisėsaugininkams pranešė pats verslininkas praėjus beveik porai metų nuo įvykio.

Klaipėdos apylinkės teismui nagrinėjant bylą R.Gružienė tikėjosi švelnesnės bausmės. Net prokuroras manė, kad auklėjimo tikslai bus pasiekti, jei baudžiamoji byla bus nutraukta pagal laidavimą.

Tačiau teismo sprendimu R.Gružienė pripažinta kalta, jai skirta 2600 litų piniginė bauda ir uždrausta vienus metus dirbti skyriaus vedėja.

Teismas pasigedo nuoširdaus R.Gružienės apgailestavimo dėl to, kas įvyko.

Nuteistajai atrodo, kad apylinkės teismas jos prisipažinimo padarius baudžiamojo įstatymo numatytą veiką nepagrįstai nepripažino atsakomybę lengvinančia aplinkybe, o nuteisęs už kyšininkavimą taikė netinkamą įstatymo redakciją, todėl paskyrė neteisingą bausmę. Skunde ji prašė nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal sutuoktinio laidavimą.   Teisėjų kolegija, įvertinusi moters duotus parodymus ikiteisminio tyrimo ir teisiamojo posėdžio metu, jos nenuoširdų prisipažinimą ir faktinių aplinkybių iškraipymą, kaip ir pirmosios instancijos teismas, nenustatė atsakomybę lengvinančių aplinkybių 

Nuspręsta, kad tarnautojos atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą negalima dėl to, kad nenustatytas visiškas tarnautojos prisipažinimas ir gailėjimasis padarius nusikalstamą veiką, o pačios nuteistosios savo veiksmų vertinimas privertė teisėjus suabejoti, kad ji laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikaltimų.   Tačiau teismas sutiko su apeliacinio skundo argumentu, kad piniginė bauda neturėjo būti skiriama, kadangi nusikalstamos veikos padarymo metu galiojusi švelnesnė sankcija tokios bausmės nenumatė. Šiuo metu galiojantis baudžiamasis įstatymas asmeniui, padariusiam vieną nusikaltimą ar baudžiamąjį nusižengimą, leidžia skirti tik vieną bausmę, todėl apygardos teismas ir skyrė tik vieną bausmę – atėmė  teisę dirbti valstybės tarnyboje minimaliam terminui.   Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos, tačiau gali būti skundžiamas Lietuvos aukščiausiajam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.