Prezidento rinkimuose – septyni kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija penktadienį turėtų patvirtinti paskutinius kandidatus, kurie dalyvaus prezidento rinkimuose. Jų iš viso bus septyni: Zigmantas Balčytis, Dalia Grybauskaitė, Naglis Puteikis, Artūras Paulauskas, Bronis Ropė, Valdemaras Tomaševskis ir Artūras Zuokas.

Ar Prezidentūra turės naują šeimininką gali paaiškėti po pusantro mėnesio.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Ar Prezidentūra turės naują šeimininką gali paaiškėti po pusantro mėnesio.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-04-03 14:05, atnaujinta 2018-02-14 22:01

Rinkimų prievaizdai jau baigė tikrinti visų pretendentų į prezidentus rėmėjų parašus. Išvardyti politikai turi pakankamą rėmėjų skaičių, kad galėtų dalyvauti rinkimuose. Kaip jau buvo skelbta, iš rinkimų kovos iškris Žaliųjų partijos lyderis Linas Balsys. Jis atnešė kiek daugiau kaip 20 tūkst. parašų, tačiau keli šimtai jų buvo išbrokuoti rašysenos ekspertų.

Norint tapti kandidatu į prezidentus būtina surinkti 20 tūkst. tikrų parašų. Daugiausia parašų surinko Z.Balčytis ir D.Grybauskaitė – beveik po 70 tūkst.

Mažiausiai iš kandidatų parašų surinko N.Puteikis – apie 26 tūkst. Jis baiminosi, kad VRK jų gali daug išbrokuoti, tačiau jos vadovas Zenonas Vaigauskas portalui lrytas.lt teigė, kad N.Puteikio rėmėjų parašai rinkti gana tvarkingai.

Reikiamo kiekio parašų į VRK taip pat neatnešė Rolandas Paulauskas, Kristina Brazauskienė, Vladas Lašas, Jonas Lašinis. 

Pagal įstatymus VRK turi registruoti visus kandidatus į prezidentus likus mėnesiui iki balsavimo dienos – balandžio 10-osios. Tačiau šiemet tai pavyks padaryti šiek tiek anksčiau.

Iki balandžio 10 dienos rėmėjų parašus Vyriausiajai rinkimų komisijai turi pateikti Europos Parlamento rinkimuose dalyvauti ketinančios partijos. Kol kas tai padarė Socialdemokratų ir Darbo partijos, Lenkų rinkimų akcija ir Rusų aljansas. Šios dvi partijos rinkimuose dalyvaus kaip koalicija.  

Iš viso rinkimuose į Europos Parlamentą ketina dalyvauti 14 partijų ir vienas nepartinių sąrašas. Jie visi turi surinkti po 10 tūkst. žmonių parašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.