„Drąsos kelio“ atstovė VRK surengė akibrokštą D.Grybauskaitei

Vyriausioji rinkimų komisija penktadienį patvirtino visus septynis kandidatus, kurie gegužės 11 dieną dalyvaus šalies vadovo rinkimuose. Kandidatais registruoti Dalia Grybauskaitė, Zigmantas Balčytis, Artūras Paulauskas, Bronis Ropė, Valdemaras Tomaševskis, Artūras Zuokas ir Naglis Puteikis.

"Drąsos kelio" atstovė VRK I.Malinauskienė pamėgusi violetinę spalva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
"Drąsos kelio" atstovė VRK I.Malinauskienė pamėgusi violetinę spalva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 4, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:24 PM

Tačiau šios žinios vos nenustelbė keistas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narės iš „Drąsos kelio“ Irenos Malinauskienės elgesys. Ji nutarė balsuoti prieš D.Grybauskaitės registravimą kandidate, nors ji atitiko visus reikalavimus.

Susipykusi su tokio poelgio nesupratusiais kolegomis, vėliau "drąsuolė" balsavo prieš ir kitų kandidatų registravimą. 

Neleido tikrinti parašų?

Dabartinė prezidentė Dalia Grybauskaitė surinko apie 67,7 tūkst. parašų. Iš jų daugiau kaip 20 tūkst. – elektroniniu būdu.

Patikrinusi dalį popierinių parašų Gyventojų registre VRK nustatė, kad negalioja apie 7 proc. už D.Grybauskaitę surinktų parašų. VRK konstatavo, kad šis procentas yra gana žemas, nes kartais netinkamais pripažįstama iki 20 proc. parašų.  Dar apie 3 proc. parašų buvo išbrokuota rašysenos ekspertų.

Tačiau „Drąsos kelio“ atstovė VRK Irena Malinauskienė nutarė balsuoti prieš D.Grybauskaitės registravimą, nes ji nedalyvavo tikrinant dabartinės prezidentės ir kitų kandidatų rėmėjų parašus.

„Man nebuvo leista tikrinti“, – pareiškė „Drąsos kelio“ atstovė. Šie žodžiai nustebino VRK vadovą Zenoną Vaigauską. Esą „Drąsos kelio“ atstovė nepareiškė jokio noro dalyvauti parašų tikrinime.   

„Jūs nepasitikite kolegomis“, – kolegei replikavo kita komisijos darbuotoja.

Z.Vaigauskas paragino „Drąsos kelio“ atstovę mažiau politikuoti ir dažniau važinėti iš Kauno į darbą.

Galiausiai „Drąsos kelio“ atstovė pareiškė, kad ji balsuos prieš visus kandidatus, nors šiaip norėtų susilaikyti, tačiau tokio balsavimo neleidžia procedūra.

VRK penktadienį taip pat atmetė nepriklausomybės akto signataro Zigmo Vaišvilos prašymą neregistruoti D.Grybauskaitės kandidate į prezidentus, nes ji esą nuslėpė visą informaciją apie narystę Komunistų partijoje. Tačiau VRK tokiais priekaištais nepatikėjo ir Z.Vaišvilos prašymą atmetė.

Registravo ir konkurentus

VRK penktadienį kandidatu į prezidentus registravo socialdemokratą Zigmantą Balčytį. Patikrinus dalį jo parašų Gyventojų registre, buvo anuliuota net ketvirtadalis parašų. Dar kiek daugiau kaip 6 proc. parašų anuliuoti po rašysenos ekspertų patikros. Z.Balčyčio štabas VRK pristatė apie 67 tūkst. parašų.

Kandidatu registruotas Vilniaus meras Artūras Zuokas VRK pristatė apie 39 tūkst. parašų. Po patikrinimo Gyventojų registre anuliuota apie 6 proc., rašysenos ekspertai anuliavo apie 3 proc. parašų.

Ignalinos meras Bronis Ropė surinko apie 36 tūkst. parašų. Po patikros Gyventojų registre anuliuota apie 15 proc. parašų. Rašysenos ekspertai išbraukė 7 proc. parašų.

Patikrinus 26 tūkst. Naglio Puteikio rėmėjų parašų, VRK anuliavo kiek daugiau kaip dešimtadalį parašų. Rašysenos ekspertai N.Puteikio rėmėjų parašus pripažino "kokybiškiausius" - anuliota tik 1 proc. parašų. 

A.Paulauskas ir V.Tomaševskis kandidatais į prezidentus buvo registruoti dar praėjusią savaitę. 

Neregistruos L.Balsio

Penktadienį taip pat buvo patvirtinta, kad dėl prezidento posto negalės varžytis Žaliųjų partijos lyderis Linas Balsys. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nutarė, kad jis nesurinko 20 tūkst. šalies gyventojų parašų. 

Nors L.Balsys VRK pristatė pakankamą parašų kiekį, kelis šimtus iš jų išbraukė rašysenos ekspertai, įtarę, kad parašai gali būti netikri ar surašyti viena ranka.

VRK pastebėjo, kad keli šimtai žmonių už L.Balsį pasirašė po du ar net tris kartus. Kai kuriais atvejais tokiu būdu pasirašant bandyta pakeisti raštą, kad tai nebūtų pastebėta. 

VRK nariai penktadienį diskutavo ar dėl to nereikia kreiptis į Generalinę prokuratūrą. Galiausiai nutarta į prokurorus nesikreipti, nes galimą aferą pastebėjo ne teismo skirti rašysenos ekspertai, o patys VRK nariai, kurie parašus apžiūrinėjo iš smalsumo. 

Dar 135 už L.Balsį pateikti parašai buvo skirti Žaliųjų partijai, kuri nori dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose. Du tūkstančiai parašų buvo anuliuota ir juos patikrinus Gyventojų registre. 

Kaip jau pranešta, pakankamo parašų kiekio nesurinko ir pretendentai į prezidentus Vladas Lašas, Jonas Lašinis, Kristina Brazauskienė, Rolandas Paulauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.