A.Butkevičius: „Tapome NATO neveiklumo įkaitais“

- Gal jūs toks piktas, nes jūsų nepakvietė į konferenciją?

A.Butkevičius kritikuoja NATO neveiksnumą.<br>R.Neverbicko nuotr. iš archyvo
A.Butkevičius kritikuoja NATO neveiksnumą.<br>R.Neverbicko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Apr 4, 2014, 6:54 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:09 PM

Buvęs krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius pasakoja Vilniuje susitikęs nemažai savo pažįstamų karinių specialistų, kurie stebisi, kodėl dvi dienas Prezidentūroje buvo kalbamos šventinės kalbos apie NATO plėtimosi svarbą, kai šiuo metu svarbiausia yra Ukrainos krizė ir kaip efektyviai atgrasyti Rusiją nuo tolesnės ekspansijos.

„Atsakingi už saugumą žmonės pernelyg tingūs. Jei jie nesugeba net dienotvarkės pakeisti - tai apie kokį greitą reagavimą krizės metu galima kalbėti?",- stebėjosi A.Butkevičius.

- Gal jūs toks piktas, nes jūsų nepakvietė į konferenciją?

- Mane prajuokino organizatorių nesugebėjimas orientuotis laike ir prioritetuose. Jie ir toliau sako švietėjiškas kalbas, ignoruodami faktą, kad mini NATO neefektyvumo dešimtmetį. Juk NATO nesugebėjo įvertinti, kad Rusija tampa rimtu geopolitiniu priešininku ir nieko nepadarė jos ekspansijai sulaikyti.

Prieš 20 metu NATO vadovai gerai suvokė, kad Rusijos integravimo klausimas į pasaulio saugumo ir gynybos struktūras yra saugumą garantuojantis veiksnys.

Bet vėliau NATO užmiršo būtinybę įtakoti procesus Rusijoje, todėl Vladimiras Putinas galėjo rekonstruoti Rusijos pramoninį karinį kompleksą ir įtvirtinti Rusijos visuomenėje ideologiją, priešišką Vakarams ir vakarietiškoms vertybėms.

Mes tapome NATO neveiklumo įkaitais. Šiandien NATO bandymas paskraidinti naikintuvus F-15 virš mūsų galvų tėra tik demonstracija, bet su realaus saugumo didinimu neturi nieko bendro. 40 kilometrų nuo Vilniaus dislokuoti kur kas modernesni SU 27 naikintuvai įrodė, jog Rusija tyčiojasi iš seniokiško gąsdinimo.

- Ar norite gąsdinti, kad NATO Lietuvos negins?

- Bet koks konfliktas mūsų teritorijoje mūsų saugumą paverčia niekiniu. Jei karo veiksmai vyks Lietuvoje - ar mus gelbės, ar negelbės - patirsime milžiniškus nuostolius.

NATO didintų mūsų saugumą tik jei sugebėtų atgrasyti Rusiją nuo noro konfliktuoti.

Šiandieninė situacija Ukrainoje rodo, kad rusai tik šaiposi iš tokios jėgos.

Ukrainiečių teritorinis vientisumas buvo garantuoti 1994 metų sutartimi, kur padėti JAV ir Didžiosios Britanijos parašai - ir kas iš to?

- O patiems apsiginti įmanoma?

- Reikia nustoti pasakoti pasakas, kad geras dėdė" mus apgins ir peržiūrėti valstybės gynybos planus. Ypač ką daryti su valstybės biudžetu.

Kodėl mus priėmė į NATO? Lietuva - tai buferinė zona. Kilus konfliktui kariniai veiksmai vyktų mūsų teritorijoje.

SSRS laikais Lietuvą būtų atakavusios Vakarų valstybės -- čia stovėjo raketinis ginklas, oro desanto divizijos, kuriomis buvo numatyta atakuoti Skandinavijos valstybes.

Karinio konflikto atveju Lietuvą būtų atakavusios NATO pajėgos, siekdamos sunaikinti čia esantį raketinį ginklą. Dabar atvirkščiai.

- O Estija ir Latvija - saugesnės?

- Mes visi panašioje situacijoje.

Vienas Rusijos reikalavimų prieš dešimt metų - kad čia nebūtų bazuojamos NATO pajėgos. Todėl turime tik karinių oro patrulių pajėgas.

Karinio konflikto atveju ši teritorija pavirstų karinio teatro aikštele.

Galime tikėti politikų kalbomis, kad NATO mus apgins, bet nuo to mes -- nesaugesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.