Į Strasbūrą pasiųstas skundas išgaravo

Jau aštunti metai su valdininkais besikaunantis Joniškio rajono gyventojas Petras Šonta sulaukė nemalonios staigmenos. Vyras apstulbo išgirdęs, kad dingo Europos žmogaus teisių teismui išsiųsti dokumentai.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2014-04-04 12:57, atnaujinta 2018-02-14 21:24

„Kad skundas su pluoštu dokumentų dingo pakeliui į Strasbūrą, sužinojau per vėlai – kai baigėsi terminas apskųsti Lietuvos teismų sprendimus, – rankomis skėstelėjo 60 metų P.Šonta. – Lieka kurti sąmokslo teorijas, kam naudinga, kad dingtų registruota pašto korespondencijos siunta.“

Vyriškis kreipėsi į Lietuvos pašto bendrovę, iš kurios gavo atsakymą – per porą mėnesių bus atliktas tyrimas, rašo „Lietuvos rytas“.

P.Šonta išsiaiškino, kad geriausiu atveju atgaus už siuntą sumokėtus pinigus ir pretenduos į simbolinę kompensaciją.

Priešginių kaimo (Joniškio r.) gyventojas bylinėjosi dėl Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento darbuotojų įsiveržimo į jo sodybą prieš pusšeštų metų.

Tą vakarą P.Šonta buvo sumedžiojęs stirną, bet žvėries skerdieną ėmė doroti nevisiškai užpildęs medžioklės dokumentus.

Į medžiotojo sodybą prieš vidurnaktį atvažiavę gamtosaugininkai landžiojo ne tik po ūkines patalpas, bet ir po gyvenamąjį namą. Dėl šios priežasties P.Šonta kreipėsi į teismą dėl pažeistos teisės į būstą.

Medžiotojui pavyko teismuose įrodyti savo tiesą, bet galutinis sprendimas jo vis tiek netenkino – buvo atmestas 100 tūkstančių litų ieškinys.

„Tai buvo sistemos kerštas, todėl nesiruošiu nuleisti rankų. Manau, kad aplinkosaugininkų reidas susijęs su istorija dėl kivirčo su elektros tiekėjais“, – tikino P.Šonta.

Šį vyriškį išgarsino kova su Vakarų skirstomųjų tinklų (VST) įmone (dabar LESTO. – Red.).

P.Šonta su elektros tiekėjais susikivirčijo 2006 metų pabaigoje, kai ūkininkas pareikalavo mokėti nuomą už žemę, mat joje stovi įmonei priklausantys 19 elektros stulpų ir pastotė.

Vyriškis apskaičiavo, kad šie įrenginiai užima 10 arų, todėl pareikalavo juos iškelti arba mokėti už naudojimąsi žeme.

P.Šonta pareiškė nemokėsiąs už elektrą, jei jam nebus mokami nuompinigiai.

Tokį ultimatumą vyriškis iškėlė, kai sklype buvo atlikti geodeziniai matavimai. Pusę turimos žemės pardavęs ūkininkas dokumentuose pastebėjo, kad nebepažymėti servitutai.

Išgirdę užsispyrusio kaimiečio ultimatumą VST įmonės darbuotojai 2007 metų sausį išjungė jam elektrą. Ši istorija – Vilniaus apygardos teisme.

„Po ginčo su VST sulaukiau sistemos keršto – iš pradžių užgriuvo elektrikai, po to – gamtosaugininkai, kiti tikrintojai, – prisimena P.Šonta. – Bet nesileisiu mindomas – mano iniciatyva iškelta daugiau kaip 30 bylų, iš kurių penkios jau pasiekė Strasbūrą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.