Neregėtas tyrimas parodė, kad ligos išlenda iš paciento ausų

Iš Belgijos atvykęs vyras nusprendė sveikatos patikrinimo kuponą nupirkti ir savo artimiesiems. Tačiau būdas, kuriuo buvo atliekamas organizmo tyrimas, nustebino emigrantą.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 5, 2014, 9:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:59 PM

Iš Belgijos atvykęs vyras nusprendė sveikatos patikrinimo kuponą nupirkti ir savo artimiesiems. Tačiau būdas, kuriuo buvo atliekamas organizmo tyrimas, nustebino emigrantą.

„Man atrodo, kad tyrimo metu gydytojas turi bent prisiliesti su kokiu nors prietaisu prie kūno. O čia – uždeda ausines, blokelyje mirksi trys lemputės, o kompiuterio ekrane šokinėja diagramos. Tokį blokelį, kuriame mirksi lemputės, turiu ir pats, tik juodą. Tai garso stiprintuvas“, - piktinosi iš Belgijos atvykęs Mindaugas.

Susinervinęs dėl atlikto tyrimo, Mindaugas pareikalavo pinigų gražinimo.

Vieną likusį sveikatos patikros kuponą Mindaugas perdavė žurnalistams. Ką slepia avarinės būklės pastato sienos Vilniaus Žygimantų gatvėje? Tai nusprendė išsiaiškinti naujienų portalo lrytas.lt žurnalistė.

Ligų maišelio tyrimas

Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras. Prie pastato prisiartinu atsargiai – ant sienos esantys užrašai perspėja, kad statinys – avarinės būklės.

Truputį keista, kad privačią įstaigą turiu rasti čia, bet einu toliau. Pirmame aukšte, šalia rentgeno kabineto pamatau dideles iškabas. Taip, aš pataikiau ten, kur reikia – rėkiantis stendas informuoja apie ozono terapiją, kuri atliekama mano ieškomame „Medozone“.

Įėjus į kabineto vidų, pasitinka sekretorė. Ji skuba. Greitai po mažą patalpą zujanti moteris praskleidžia kabinete esančias užuolaidas. Jos skiria darbuotojos stalą nuo biorezonanso aparato ir kompiuterio.

Moteris paprašo sėstis ant kėdės. Tuoj bus pradėtas biorezonansinis tyrimas. Įsitaisau kėdėje priešais kompiuterį. Ji paklausia mano nusiskundimų.

Kuo skundžiuosi? Geriau paklauskite, ko man tądien neskauda. Versija paprasta. Esu jauna mergina, kuriai labai dažnai skauda galvą. Kartais apima toks svaigulys, jog alpstu. Be kita ko, skauda dešinį klubą, maudžia nugarą, kvailioja širdies ritmas. Tačiau skrandžio veikla skųstis negaliu.

Sekretorė – registratorė tuo metu mano negalavimus žymi kompiuterio programoje. Ji liepia pasakyti visus simptomus, kuriuos jaučiu. Pasakau gerokai pagražinusi.

Kompiuteryje iššoka lentelė su įvairiais negalavimais. Klausydama manęs, registratorė tvarkingai užpildo anketą kompiuteryje ir ant ant visų tinkamų laukelių (pvz. „kankina nemiga“) uždeda varneles.

Repas už širmos su drugeliais

Skundai baigti, dabar galima atlikti sveikatos tikrinimą. Štai čia ir yra įdomiausia dalis, apie kurią pasakojo ne vieną šimtą litų paklojęs Mindaugas.

Moteris uždeda man kažkokias ausines. Įjungia aparatą. Į kairę ausį pradeda cypti aukštų dažnių signalas. Ekrane ima švysčioti ir mirksėti vaizdai. Įsižiebia šalia esančios metalinės dėželės lemputės.

Staiga, kompiuterio ekrane atsiranda plaučius vaizduojantis paveikslėlis. Tyrimas prasidėjo! Aparatas pradeda pašėlusiai mirksėti ir garsiai pypsėti. Net pagalvoju, kad šie garsai man primena repą. Kadangi sekretorė už drugeliais puoštos užuolaidos tvarko įstaigos reikalus, sėdžiu viena. Kai kurias tyrimo akimirkas užfiksuoju mobiliuoju telefonu.

Vienu metu net nusiimu ausines, tačiau aparatas ir toliau esą skenuoja mano organizmą – tą akimirką skydliaukę. Paveikslėlių rodymu ir lempučių mirkčiojimu pagrįstas tyrimas trunka 20 minučių. Prieš tai keletą kartų įkišusi nosį pažiūrėti kaip man sekasi, grįžta sekretorė.

„Tuoj ateis gydytojas ir pasikalbės apie tyrimo rezultatus“, – sako.

Ir tikrai – pasibaigus tyrimui, reikia laukti tik apie dešimt minučių. Į kabinetą staiga įplevėsuoja iš kažkur atsiradęs gydytojas Edvardas Šošė. Jis su masyviais akiniais, baltu chalatu, kaklą juosia stetoskopas – tikras medikas.

„Kada paskutinį kartą gėrėte vaistus?“, – atsisėdęs šalia, nieko nelaukęs sugriaudėja.

Tiesą pasakius, neprisiminiau kada buvau gėrusi medikamentų. Tačiau susigriebiu, kad turiu būti smarkiai negaluojanti, todėl atsakau, kad vaistus gėriau prieš keletą savaičių.

Akivaizdu, kad E.Šošė tokiu atsakymu nesusižavi: „Gerai, aptarkime jūsų tyrimo rezultatus“.

O dabar pakalbėsime apie gydymą

O tyrimo rezultatai nieko gero nežada. Galima sakyti, visai prasti popieriai. Blogai veikia kasa, skydliaukė, ne pačios geriausios būklės žarnynas.

Maža to, atsižvelgęs į aparato parodymus, gydytojas žinovo tonu pareiškė, kad man buvo helmintų invazija. Paprastai tariant, turiu kirmėlių. Šiais parazitais užsikrečiama nuo šunų ir kačių. Keista, nes jokių augintinių neturiu, su katėmis ir šunimis nebendrauju.

Pasibaisėjus tokia diagnoze, E.Šošė nuramina: „Čia buvo anksčiau. Ta invazija. Dabar tai tik kelios likę.“

Be viso to, turiu dar ir širdies aritmiją, mano sąnariai jau gerokai susidėvėję, o nugarą gali greitai suriesti radikulitas. Kraujotaka yra tokia prasta, kad dešinysis smegenų pusrutulis nėra aprūpinamas deguonimi. Kairysis taip pat.

Jeigu nors kiek gaudausi medicinoje, tai reiškia, kad smegenims neužtenka deguonies. Dėl kraujagyslių ligų, tai anksčiau ar vėliau gali baigtis net mirtimi. Taigi - diagnozė rimta.

Bet palaukite, kur tai girdėta? Ak, tiesa – juk aš jau pradžioje nurodžiau, kad man nuolatos skauda galvą, ar kartais pašėliškai ima plakti širdis. Tokius simptomus lemia kraujotakos ligos.

Susirūpinus savo smarkiai šlubuojančia sveikata ir pasiguodus, kad dabar nežinau ko griebtis, daktaro ir sekretorės akys staiga nušvinta: „Todėl ir norėjome su jumis pasikalbėti apie gydymą“.

„Pokalbis apie gydymą“ šioje vietoje nuskamba taip, lyg aš ir būčiau dėl to atėjusi. O juk mano vizito tikslas – tik pasitikrinti sveikatą. Apie tai, kad man deguonies badas, todėl siūloma gydytis ozonu, net neverta minėti.

Davęs kelias brošiūras apie siūlomą gydymą, E.Šošė mane išlydėjo. Išėjusi nusistebėjau, kad gydytojas kažkur labai skubėjo – man pasukus į dešinę, jis pasuko į kairę pusę. Atsisukus į E.Šošę išvydau daktarą skubiai praveriantį Medicinos centro duris ir bėgantį į kitą pastatą.

Galima gauti ir „normalių paslaugų“

Medicinos centro direktoriaus pavaduotojas medicinai Vytautas Dringelis patikino: minėta įstaiga turi licenciją verstis sveikatos priežiūra.

Tačiau kuo tiksliai užsiima įmonė, jis negalėjo atsakyti, o biorezonansinio tyrimo, patyręs medikas sakė niekada neatlikęs ir nežinantis kaip jis daromas: „O kodėl jūs manote, kad jie atlieka tokį tyrimą?“

Patikslinus, kad „Medozonas“ reklamuoja biorezonansinį tyrimą, kaip teikiamą paslaugą, V.Dringelis patikino niekada tokio tyrimo nei turėjęs, nei daręs.

„Yra tokia gydymo metodika, kai gydoma ozonu. Dažniausia naudojama kosmetologijoje. Pagal mane, jie turi licenciją veikti“, – aiškino V.Dringelis. Jis pabrėžė, kad Medicinos centre, galima gauti ir „normalių paslaugų“.

Tyrimas ir diagnozė - negirdėti

Kai kurios diagnozės, kurias buvo nustatytos biorezonansiniu tyrimu, kėlė ypatingą nerimą. Man buvo nustatyta širdies aritmija ir miokardiodistrofija.

Ką apie man atliktą tyrimą ir diagnozę pasakytų kardiologas? Kaip iš vis daromi širdies tyrimai?

Pats paprasčiausias tyrimas, nuo kurio pradedama tirti širdis, yra kardiograma. Bet kuriuo atveju, gydytojas pamatuoja spaudimą, paskaičiuoja pulsą, apklausia kuo skundžiasi pacientas.

„Širdies aritmiją galima nustatyti darant įvairių rūšių kardiogramą – paprastąją arba paros“, - sakė VU Santariškių klinikų Širdies aritmijų ir rentgeno chirurgijos skyriaus vedėjas, profesorius Germanas Marinskis.

Paros kardiograma Holterio monitoriumi yra registruojama 24 val. nepertraukiamai. Profesorius pabrėžė, kad tiriant širdį, daroma ir daug kitų tyrimų – širdies echoskopija, magnetinis rezonansas.

Tokio tyrimo kaip biorezonansas, arba tyrimo, kuris būtų pagrįstas ausyse girdimu aukštų dažnių garsu, kardiologas nepaminėjo.

Paaiškinus, kad man biorezonansiniu tyrimu buvo nustatyta širdies aritmija ir miokardiodistrofija, profesorius nusistebėjo. Jam nebuvo girdėtas ne tik pats tyrimas, bet ir miokardiodistrofijos diagnozė.

„Dažniausia tai būna šarlatanai

„Miokardiodistrofija... Aš negalėčiau jums atsakyti ką reiškia ši diagnozė. Dabartinėje ligų klasifikacijoje tokio pavadinimo nėra. Per pastaruosius penkerius metus man neteko tokios diagnozės nei užrašyti, nei girdėti. Galbūt ji ir egzistuoja?“, - klausė patyręs kardiologas.

Medikas svarstė, kad toks terminas galėjo būti naudojamas gal prieš dvidešimt metų, tačiau šiuo metu medicinoje yra konkretesnių diagnozių.

Biorezonansinio tyrimo kardiologas taip pat nebuvo girdėjęs: „Aš nemanau, kad tai būtų koks nors įslaptintas naujas metodas, kurį tą įstaiga pradėjo taikyti. Netradiciniai gydymo metodai egzistuoja, tačiau tai, ką jūs man papasakojote, primena falsifikavimą.“

Ar tuo tyrimu galėjo būti nustatytos širdies ligos?

„Greičiausiai ne. Dažniausia tai būna šarlatanai. Nors esu matęs įvairių sunkiai paaiškinamų dalykų, tačiau tuo ką papasakojote jūs – esu linkęs stipriai abejoti, kad tai yra tiesa“, - sakė G.Marinskis. Akreditavimo tarnyba: „Tokio tyrimo nėra“

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) informavo, kad UAB „Medozonas“ yra suteikta teisė verstis asmens sveikatos priežiūros veikla ir teikti šias paslaugas: vidaus ligų, gastroenterologijos, neurologijos, bendrosios praktikos slauga.

„E.Šošė turi galiojančią medicinos praktikos licenciją (vidaus ligų gydytojo). Minimas biorezonansinis tyrimas nėra reglamentuotas Lietuvos Respublikos teisės aktais, todėl visa atsakomybė tenka juridiniam asmeniui UAB „Medozonas“, – teigė VASPVT atstovė spaudai Vaida Balčiauskienė.

Akreditavimo tarnyba pranešė, kad įtrauks UAB „Medozononas“ į Medicinos prietaisų rinko subjektų patikrinimą. Sveikatos ministerijos atstovė spaudai Guoda Šalčiūtė patikslino ir tai, kad ozono terapija taip pat nėra reglamentuota teisės aktais, todėl šią paslaugą teikia ne medicinos įstaigos, o kosmetologijos kabinetai ir panašiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.