Kauno gatvių duobės prarijo milijonus mokesčių mokėtojų litų

Šeši milijonai litų. Tiek pernai buvo sukišta į Kauno gatvių duobes. Tačiau mažiau nei prieš metus remontuotos gatvės vėl atrodo apgailėtinai. Duobės piktina ne tik vairuotojus – kauniečiams kai kur nesaugu žengti net per pėsčiųjų perėjas.

Pakraščio gatvės gyventojai duobes bando lopyti savo jėgomis, į jas dėdami akmenis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pakraščio gatvės gyventojai duobes bando lopyti savo jėgomis, į jas dėdami akmenis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Apr 6, 2014, 9:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:21 PM

Apžvelgdami praėjusių metų darbus Kauno valdininkai gyrėsi, kad per 2013 metus mieste pavyko pakloti 10 kilometrų naujos asfalto dangos, sutvarkyti daugiau kaip 60 tūkst. kvadratinių metrų ploto duobių. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Žinant, kad 1 kvadratinio metro duobės užlopymas kainuoja 100 litų, pernai iš miesto biudžeto vien joms tvarkyti išleista 6 milijonai litų.

Tačiau pasižvalgius po gatves, kurioms lopyti buvo išleisti pinigai, vaizdas nedžiugina. Kai kur jos ir vėl žioji, o gyventojai skundžiasi, kad ir toliau patiria nepatogumų.

Valdininkai atsako: reikia kentėti ir laukti.

Sunku žengti per perėją

Pernai duobės buvo lopomos Eigulių mikrorajone esančiose P.Plechavičiaus ir Pakraščio gatvėse.

Tačiau atėjus pavasariui gyventojai ir vėl skundžiasi duobėmis.

P.Plechavičiaus gatvėje gyvenantis Antanas Riauka pirštu bedė į tarp 17 ir 19 numeriais pažymėtų daugiabučių gatvės atkarpoje žiojinčias duobes.

„Jos čia atsiveria nuolat. Pernai darbininkai gatvę lopė. Tačiau tai padėjo neilgam. Šį pavasarį duobės vėl atsivėrė ir buvusiųjų vietoje, ir greta suremontuotų plotų. Tai labai nepatogu“, – pasakojo vyras.

Dukrą vežimėlyje vežiojanti šios gatvės gyventoja Diana Baranauskaitė rodė kitą problemų keliančią vietą.

„Duobės viena šalia kitos išvagojusios pėsčiųjų perėją. Eidamas ja turi atidžiai žiūrėti po kojomis, kad neužkliūtum ir nenugriūtum tiesiog gatvėje. Ką jau kalbėti, kad stumti vežimėlį per tokią perėją nepatogu. Tenka eiti atokiau per gatvę, kur perėjos nėra“, – sakė jauna moteris.

Džiaugėsi tik kelis mėnesius

Ne ką geriau atrodo ir Pakraščio gatvė. Duobės plyti ne tik seniai neremontuotose gatvės vietose, bet ir ten, kur pernai buvo užlopytos.

Kai kurie gyventojai jas bando užpilti plytų nuolaužomis ir akmenimis.

Viena didžiulė duobė eismui trukdo Pakraščio gatvės pradžioje. Matyti, kad ji buvo užlopyta, vėliau vėl praardyta ir paruošta remontui. Tačiau jis iki šiol neatliktas, todėl kvadratiniai duobės kraštai jau aptrupėjo, ir ji tapo dar didesnė.

Šioje gatvės atkarpoje šokių klubą įkūrusi Daiva Dackevičienė pasakojo, kad duobė buvo suremontuota praėjusių metų rugpjūtį.

„Kurį laiką tuo labai džiaugėmės. Tačiau neilgai. Po kelių mėnesių ji vėl atsirado, ir iki šiol nesutvarkyta“, – apgailestavo kaunietė.

Moteris sakė, kad ne kartą kreipėsi į seniūniją ir savivaldybę, prašydama duobę sutvarkyti.

„Ji trukdo eismui. Be to, kai išlipi iš automobilio, žengi tiesiai į purvą ar balą. Prilipęs prie batų purvas nešasi į patalpas. Man dėl tokios netvarkos ne tik nepatogu, bet ir gėda, jei kas užsuka į mūsų gatvę“, – kalbėjo D.Dackevičienė.

Tikėjo valdininkų pažadais

Dėl nuolat patiriamų nepatogumų skundžiasi ir Vaišvydavos gyventojai.

„Vaišvydavos plento ir Raudonojo Kryžiaus gatvių sankirtoje esančios sankryžos viename krašte nuolat ištrupa asfalto danga. Įgriuva kelia nepatogumų, ypač pavojinga naktį, nes jos nepastebėjus ir ratui į ją patekus gresia nesuvaldyti automobilio, – pasakojo vietos gyventojas Rimantas Kubilius.

Panemunės seniūnė Rasina Žolynienė patvirtino, kad šios sankryžos asfalto danga vienoje vietoje ištrupa ne pirmą kartą.

„Taip yra dėl to, kad greta – šlaitas. Nuo jo slenkančios žemės ir sugadina dangą. Problemą pavyktų išspręsti, jei šlaitas būtų sutvirtintas“, – sakė seniūnė.

Ne ką geresnė padėtis ir Panemunės seniūnijai priklausančioje Rokų gatvėje. Joje pernai duobės buvo lopomos, tačiau šiemet ir vėl kai kur atsivėrė.

„Prieš 7 metus, tiesiant vandentiekio ir vandens nuotekų tinklą, gatvės danga buvo sugadinta ir tapo korėta. Kasmet ji paremontuojama, tačiau duobės vėl atsiranda. Padėtis iš esmės pagerėtų, jei danga būtų atnaujinta naudojantis moderniomis technologijomis. Savivaldybės atstovai žadėjo, kad tai šiais metais ir padarys“, – sakė seniūnė.

Nuolat atsiveriančias duobes ir vėl tik lopys

Aloyzas Pakalniškis

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas

„Magistralinėse miesto gatvėse dėl duobių šiemet problemų yra mažiau, tad daugiau dėmesio ruošiamės skirti mažesnių gatvių remontui.

Moderniai, naudojant karšto regeneravimo technologiją, ketiname atnaujinti Jonavos, Biruliškių, Elektrėnų gatves ir dalį Šiaurės prospekto.

P.Plechavičiaus, Pakraščio gatvėse duobės vėl bus lopomos. Sutinku, kad problemų ten kyla nuolat, tačiau dangos klotos prieš 20–30 metų. Iš esmės situacija pasikeistų, jei visa jų danga būtų pakeista nauja.

Rokų gatvės gyventojams teks pakentėti. Buvome planavę, kad ją šiais metais remontuosime iš pagrindų. Tačiau dabar aišku, kad galėsime tik užlopyti kai kurias duobes. Kapitaliniai dangos keitimo darbai atidėti kitiems metams.

1 kvadratinio metro duobės užlopymas, įskaitant visus remonto paruošimo ir asfaltavimo darbus, kainuoja 100 litų. Naudojant karšto regeneravimo technologiją tokį patį plotą galima suremontuoti už 50 litų. Tačiau tokiu atveju remontuojami didesni plotai, tad pinigų atlikti tą darbą visose gatvėse, kuriose reikia, nėra.

Žiedinę sankryžą Vaišvydavos plente teks apžiūrėti ir išsiaiškinti, kodėl ten nuolat kyla bėdų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.