Ukrainiečiai perspėjo: kitas taikinys bus Lietuva

Anot kelis mėnesius Kijevo sostinėje praleidusių ukrainiečių, po poros dienų, o vėliausiai po savaitės Rusijos kariuomenė peržengs Ukrainos sieną.

Jei Rusijai įsiveržus į Rytų Ukrainą vietos valdžia ir NATO nesiims ginklo, anot Lietuvoje viešinčių ukrainiečių, prasidės pilietinis karas.<br>M.Kulbio nuotr.
Jei Rusijai įsiveržus į Rytų Ukrainą vietos valdžia ir NATO nesiims ginklo, anot Lietuvoje viešinčių ukrainiečių, prasidės pilietinis karas.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 7, 2014, 8:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:48 PM

Anot kelis mėnesius Kijevo sostinėje praleidusių ukrainiečių, po poros dienų, o vėliausiai po savaitės Rusijos kariuomenė peržengs Ukrainos sieną.

Jei naujoji šalies valdžia ir NATO nepasiųs kariuomenės, pasak aktyvistų, žmonės patys ims ginklus ir prasidės pilietinis karas. Lietuvoje viešintys ukrainiečiai perspėja – jei Rusija nebus sustabdyta, kitas jo taikinys bus Baltijos šalys.

Antonas, Darijus iš kanalo „splino tv“ ir dar vienas jų bičiulis atvyko į reabilitaciją. Jie per susirėmimus Maidane buvo apipurkšti neaiškios kilmės dujomis, jų nuosėdų plaučiuose medikai aptinka iki šiol.

„Snaiperiai šaudė žurnalistams į kojas, taikėsi į įrangą, kad kuo mažiau nuotraukų ir įrašų būtų padaryta iš žmonių ir milicijos susidūrimų, kad šie kadrai nepatektų į užsienį. Supratau, kad kamera yra stipresnis ginklas negu automatas, iki šiol Ukrainoje informacija blokuojama“, - pasakoja Darijus Simo.

Į Lietuvą ukrainiečiai atvažiavo automobiliu, kuris kelis mėnesius protestuotojams buvo pastogė ir vieta pasišildyti. Nedideliu tarp barikadų pravažiuojančiu automobiliu Antonas gabeno sužeistuosius ir vaistus.

„Nors visi juokiasi, kad kinų automobiliai blogi, bet čia buvo pliusas – paprastas stiklas dūžta, o kiniškas linksta. Tai faktiškai mane išgelbėjo, jeigu jie būtų išmušę, ištraukę iš automobilio, galbūt šiandien su jumis čia negalėčiau kalbėtis“, - tikina Antonas.

Maidano dalyviai vežiojasi keturis mėnesius degančių padangų dūmuose plevėsavusią vėliavą, kurios spalvos sunkiai atpažįstamos. Kartu ir maidaniečių galvas saugoję šalmai bei trinkelės, kuriomis beginkliai žmonės gynėsi nuo milicininkų ir „Berkut“.

Tačiau Antonas ir Darijus savo kelionę po Lietuvą gali nutraukti dėl Rusijos veiksmų Rytų Ukrainoje. Anot Darijaus, jei Rusija įvykdys provokaciją ir nors vienas Rusijos pilietis žus, tai bus signalas V.Putinui įvesti armiją.

Ukrainiečiai tikisi, kad Rusijai įsiveržus į Ukrainą, aktyvių veiksmų imsis NATO, kuri iki šiol, anot Antono, tik kalbėjo.

„Buvo tokių kalbų, jūs blogi, mes jus smerkiam, bet tai - tik žodžiai. Reikia technikos, žmonių, kareivių. Reikia veiksmo, kuris būtų matomas rusams, kad jie nenorėtų į Ukrainą įžengti, - aiškina vyras.

Jei Rusijai įsiveržus į Rytų Ukrainą vietos valdžia ir NATO nesiims ginklo, anot Lietuvoje viešinčių ukrainiečių, prasidės pilietinis karas.

Žmonės sukils, patys perims ginklus neužimtose apskrityse, važiuos į Krymą, Ukrainos rytus, varys užkariautojus“, - įsitikinęs Antonas.

Pasak ukrainiečių, jei Rusija netrukdoma įžengs į Ukrainą, kitas jos taikinys bus Baltijos šalys, nes Vladimiras Putinas siekia atkurti Rusijos imperiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.