V.P.Andriukaitis apie vairavimą išgėrus: „Statistika yra žiauri“

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis džiaugiasi, jog Vyriausybė iš esmės pritarė siūlymui nustatyti 0 promilių leistiną alkoholio koncentraciją kraujyje ne tik pradedantiesiems, komercinio ir vežančio pavojinguosius krovinius transporto, bet ir taksi automobilių, motociklų, mopedų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių ir galingųjų keturračių vairuotojams.

Pasak ministro, Lietuvos keliuose įvyksta per daug eismų nelaimių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasak ministro, Lietuvos keliuose įvyksta per daug eismų nelaimių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 7, 2014, 1:33 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 8:03 PM

Pasak ministro, Lietuvos keliuose įvyksta per daug eismų nelaimių, kuriose žūsta ar būna sužeisti žmonės, todėl toks sprendimas turėtų jų skaičių sumažinti.

„Statistika išties žiauri. Neblaivių vairuotojų, žūstančių kelyje, procentas yra aukštas. Taip pat aukštas rodiklis yra tų žmonių, kurie patenka į avarijas ir patiria be galo sunkius sužalojimus, traumas, invalidumą ar netektis“, – žurnalistams pirmadienį sakė V.P.Andriukaitis.

Pasak jo, tam tikra paklaida nuo absoliutaus nulio, degančio alkotesteryje, galima.

„Iš tiesų 0,15 promilės gali būti paklaidos problema. Bet iš esmės pagrindinis dalykas yra aiški žinia, jog Lietuvoje keliuose žūsta per daug žmonių“, – teigė ministras.

Anot V.P.Andriukaičio, Vyriausybė pasitarime pritarė šiems Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisymams, o trečiadienį posėdyje bus priimtas sprendimas teikti šiuos įstatymo pakeitimus svarstyti Seimui.

V.P.Andriukaitis teigė, kad „per ketverius metus Lietuvoje be laiko žūsta apie 30 tūkst. žmonių“.

Anot V.P.Andriukaičio, tai yra pirmas žingsnis link to, kad šalyje visi vairuotojai prie mašinos vairo sėstų visiškai blaivūs.

„Gyvenimas parodys, kokie bus nesusipratimai, kokios bus aparatūros paklaidos, kaip yra. Juolab, kad alkoholio draudimai egzistuoja kitose šalyse. (...) Tai yra žingsnis į priekį, kad mes sutarėme, jog vairuotojas be patirties, tik ką gavęs teises, ir taip vairuoja labai neatsargiai“, – sakė jis.

Ministras teigė, jog dar nėra aišku, ar ateityje tokia taisyklė bus taikoma absoliučiai visiems vairuojantiems.

„Kol kas žengiamas žingsnis, o kaip Seimas apsispręs, bus matyti. Akivaizdu, kad neblaivių yra daug, ir čia reikia susirūpinti“, – kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Pagal naują tvarką taip pat siūloma numatyti administracinę atsakomybę už vaikų vežimo mokykliniais autobusais tvarkos pažeidimus ir už vaikams skirtų saugos sėdynių nenaudojimą automobiliuose.

Griežtinti atsakomybę siūloma už važiavimą esant draudžiamam šviesoforo signalui ar už pažeidimą, kai vairuotojas nesustoja prieš pėsčiųjų perėją. Taip pat norima sugriežtinti bausmes už mopedų ir keturračių motociklų vairuotojų daromus pažeidimus, už pažeidimus dėl kelių transporto priemonių ašių apkrovos ir didžiausios leistinos masės viršijimo, numatyti atsakomybę už padangų naudojimo tvarkos pažeidimus.

Įstatymų projektai artimiausiu metu bus teikiami svarstyti Seimui, jiems jau yra pritarusi Valstybinė eismo saugumo komisija.

Šiuo metu įstatymai numato, kad vairuotojams bauda už vairavimą išgėrus gresia tuomet, jei alkoholio koncentracija kraujyje viršija 0,4 promilės, o pradedantiesiems ir profesionaliems vairuotojams lengvas girtumo laipsnis skaičiuojamas nuo 0,2 promilės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.