Valstybė vėl skyrė milijoninę paramą Darbo partijai

Nepaisydama sostinės teismo sprendimo, kad praėjusių metų rudenį Darbo partija iš valstybės 1,8 mln. litų dydžio dotaciją gavo neteisėtai, Vyriausioji rinkimų komisija pirmadienį „darbiečiams“ vėl atseikėjo tokio pat dydžio sumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-04-07 14:17, atnaujinta 2018-02-14 20:03

Pirmadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) didžiausioms šalies partijoms paskirstė 2014 m. pirmojo pusmečio valstybės paramą. Nutarta pamaloninti ir Darbo partiją, kurios piniginiai reikalai vis dar narpliojami teismuose.

Darbo partija jai nepalankų Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą dėl paramos gavimo apskundė aukštesnės instancijos teismui.

„Kadangi sprendimas nėra įsiteisėjęs, mūsų projekte numatyta, kad partija turėtų gauti paramą. VRK taip pat mano, kad mūsų sprendimas skirti paramą buvo teisingas“, – portalui lrytas.lt teigė komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Jis mano, kad teismas esant reikalui galėtų taikyti teisines apsaugos priemones ir paramos išmokėjimas galėtų būtinai sustabdytas. Atidėti sprendimo priėmimo VRK negalėjo, nes įstatymai įpareigoja pinigus skirti iki balandžio vidurio. 

Darbo partija iš valstybės šį pusmetį gaus 1,771 mln. litų.

Tėvynės sąjungos atstovas VRK Valdas Benkunskas baiminosi, kad tuo atveju, jei teismas vėl pripažins, kad Darbo partija valstybės pinigus gauna neteisėtai, iš jos vėliau bus sunku susigrąžinti pinigus. Tačiau daugumo VRK narių toks perspėjimas neišgąsdino. 

Paskirsto pagal populiarumą

Per pirmąjį pusmetį pagrindinėms šalies partijoms bus išdalyta beveik 9,5 mln. litų.

Dotaciją pasidalins devynios partijos, jos gaus po 2,1 lito už kiekvieną per praėjusius Seimo, Europos ir savivaldybių tarybų rinkimus gautą balsą.

Didžiausią dotacijos dalį gaus per minėtus rinkimus daugiausia rinkėjų balsų surinkę konservatoriai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pusmečio dotacija sieks apie 2,048 mln. litų. Panašią sumą gaus ir Socialdemokratų partija – 2,02 mln. litų.

Darbo partija, kaip jau minėta, gaus per 1,771 mln. litų, „Tvarka ir teisingumas“ – 0,875 mln. litų, Liberalų sąjūdis – 0,745 mln. litų, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 0,622 mln. litų, „Drąsos kelio“ partija – 0,569 mln. litų.

Į parlamentą nepatekusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gaus 0,437 mln. litų, o Liberalų ir centro sąjunga – 0,409 mln. litų.

Valstybės biudžeto dotacijos skiriamos partijoms, kurios per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus yra gavę daugiau kaip 3 proc. balsų.

Suabejojo parama

Ar Darbo partija teisėtai gauna paramą, suabejojo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratai.

Vilniaus apygardos teismas praėjusių metų vasarą nutraukė baudžiamąją bylą juodosios buhalterijos istorijoje teisiamai Darbo partijai. Tai buvo padaryta dėl to, kad partijai susijungus su Leiboristų partija, senosios partijos, kuriai buvo pareikšti kaltinimai, neliko. Naujoji partija buvo pavadinta Darbo partija (leiboristais). Vėliau ji susijungė su Krikščionių partija, todėl opozicijai kilo įtarimas, ar partija, kuri atleidžiama nuo teisinės atsakomybės, nes jau neegzistuoja, gali gauti valstybės paramą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas tokį politikų skundą patenkino ir paskelbė, kad dotaciją už praėjusių metų antrąjį pusmetį Darbo partija gavo neteisėtai, nes buvusi partija, už kurios laimėjimus per rinkimus yra skiriama parama, jau yra išregistruota.

„Buvusi Darbo partija iš Juridinių asmenų registro buvo išregistruota 2013 metų gegužės 14 dieną, tai yra jos egzistavimas yra pasibaigęs“, – teigė teisėjas Raimondas Blauzdžius.

Toks teismo sprendimas nustebino ir VRK, nes iki šiol susijungusių ar reorganizuotų partijų pinigai buvo paveldimi iš buvusių partijų.

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas tokį sprendimą pavadino bandymu susidoroti su partija. Jei ji netektų valstybės paramos, partijai iškiltų rimtų finansinių sunkumų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.