„Darbiečiai“ toliau reikalauja didinti MMA

„Darbiečiai“ tęsia spaudimą

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2014, 3:31 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:24 PM

Seime užregistruotos Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho inicijuotos ir dar keliolikos parlamentarų parašais remiamios Darbo kodekso pataisos, numatančios, kad Vyriausybė Trišalės tarybos teikimu turėtų nustatyti minimalaus valandinio atlygio ir MMA dydžius, kurie atitiktų Europos socialinės chartijos ratifikavimo įstatymu Lietuvos prisiimtus įsipareigojimus.

„Darbiečiai“ siekia, kad MMA iki 2015 metų pabaigos būtų padidinta iki 1500 litų. MMA šiuo metu yra 1 tūkst. litų - pernai sausį ji padidinta 150 litų.

Premjeras Algirdas Butkevičius kovo pradžioje sakė, kad MMA kitais metais didės, tačiau kiek, jis kol kas neprognozuoja. Jis mano, kad MMA didinti iki maždaug 300 eurų (beveik 1036 litų) yra galimybių, tačiau politinio sprendimo dėl to dar nėra.

Finansų ministras Rimantas Šadžius yra sakęs, kad truputį padidinta minimali alga padėtų švelninti euro įvedimo baimę. Anot jo, kasmet MMA galėtų augti tiek, kiek vidutinis darbo užmokestis - maždaug po 5 procentus.

Europos socialinių teisių komitetas yra išaiškinęs, kad MMA, kuri užtikrintų normalų gyvenimo lygį, yra tokia alga, kuri atskaičius mokesčius, negali būti mažesnė nei 60 proc. vidutinio darbo užmokesčio be mokesčių.

Remiantis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, trečiąjį 2013-ųjų ketvirtį vidutinis mėnesinis darbo užmokestis buvo 1784 litai, o MMA atskaičius mokesčius – 845,5 lito, arba 47,39 proc. vidutinio darbo užmokesčio atskaičius mokesčius.

Seimas ratifikavo Europos socialinę chartiją 2001 metais. Chartija siekiama užtikrinti, kad teisė į teisingą atlyginimą būtų įgyvendinta veiksmingai, kad šalys įsipareigoja pripažinti tokį atlyginimą, kuris garantuotų jiems ir jų šeimoms normalų gyvenimo lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.