A.Kašėta - apie Baltarusijos politinio kalinio išlaisvinimą

Šiandien po daugiau nei 5 metus trukusio kalinimo griežtomis sąlygomis į laisvę išleistas Baltarusijos politinis kalinys Mikalajus Autuchovičius. Jam Baltarusijos valdžia buvo paskelbusi nuosprendį remiantis suklastotais kaltinimais dėl neteisėto ginklų laikymo. M.Autuchovičius kalėjime Gardine praleido visą numatytą bausmės laikotarpį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2014, 5:25 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:18 PM

Seime minint Baltarusijos Nepriklausomybės dieną šio ilgiausiai nelaisvėje buvusio politinio kalinio globėju tapęs liberalas Algis Kašėta teigia, kad balandžio 8-oji – svarbi M. Autuchovičiui ir visai jo šeimai.

„Nors šiandien M.Autuchovičius pagaliau paleistas iš kalėjimo, Baltarusijoje politinių kalinių padėtis ir toliau negerėja. M.Autuchovičius buvo kalinamas itin griežtomis sąlygomis, buvo spaudžiamas prašyti malonės, bet atsilaikė. Viso to kaina – per kelerius metus smarkiai pašlijusi sveikata. Be to, M.Autuchovičiui išėjus iš kalėjimo dar bemaž pusantrų metų paskirta „prevencinė policijos priežiūra“. Griežtai smerkiame tokias tolesnio persekiojimo priemones“, – teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys A.Kašėta.

Nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ padalinio Vilniuje vadovas Vytis Jurkonis teigė, kad M.Autuchovičiaus paleidimas iš kalėjimo dar nereiškia, kad jis atsidūrė laisvėje.

„Net 16-kai mėnesių priskirdama „policijos priežiūrą“ Baltarusijos valdžia, galima sakyti, pratęsė laisvės apribojimą. Tai ne tik ribos M.Autuchovičiaus galimybes keliauti, bet ir suteiks Baltarusijos režimui patogų instrumentą „prireikus“ jį vėl pasodinti į kalėjimą, pavyzdžiui, jei valdžiai nepatiktų M.Autuchovičiaus vieši pasisakymai“, – sakė „Freedom House“ atstovas V.Jurkonis.

Baltarusijos kalėjimuose šiuo metu vis dar yra 9 politiniai kaliniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.