D.Grybauskaitė nutilo dėl D.Ulbinaitės

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžia savo metiniame pranešime išsakiusi kritiką prokuratūros sistemai, bet ne konkrečiai generaliniam prokurorui Dariui Valiui.

Prezidentė lankėsi Marijampolėje.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
Prezidentė lankėsi Marijampolėje.<br>R.Dačkaus (president.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 8, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:30 PM

„Aš nekritikavau generalinio prokuroro konkrečiai, aš kalbėjau apie problemas, kurios yra tiek Valstybės saugumo departamente, tiek prokuratūros sistemoje“, – antradienį vizito Marijampolėje metu žiniasklaidai patikslino šalies vadovė.

Prezidentė kartu pabrėžė, kad prokuratūrą pasiekusios reformos yra nepakankamos, o sistemos viduje joms aktyviai priešinamasi.

„Sistema, ypač prokuratūra, dar yra pernelyg uždara, trūksta profesionalumo ir atsinaujinimo. Rotacija pradėta tik dabar – matome didžiulę rezistenciją iš vidaus, nenorą keistis ir tobulėti ir toliau kreipti daugiau dėmesio“, – sakė prezidentė D.Grybauskaitė.

Kritikavo prokuratūrą

Kaip jau skelbta, penktajame savo metiniame pranešime D.Grybauskaitė pasidžiaugė, kad gerėja pasitikėjimas teismais, policija, tačiau teigė, kad modernizacija sunkiausiai pasiekia šalies prokuratūras.

„Čia tebeklesti vyresniųjų prokurorų valdžia, į sistemą neateina naujų žmonių, nesikeičia požiūris į žmogaus teises. Nepakankamai investuojama į profesinį tobulėjimą, neanalizuojama, kokiu keliu eina Europa ir pasaulis, vis dar sunkiai prasimuša naujos idėjos“, – vardijo šalies vadovė.

„Vadovų rotacija ir čia duoda rezultatų, tačiau akivaizdu, kad rotuota nekompetencija ir lieka nekompetencija, negebančia atskirti realių grėsmių valstybei. Todėl čia vis dar populiarus sovietinis baudžiamasis persekiojimas, nors teisė seniai pasikeitusi ir negali būti ginama iš jėgos pozicijų.

Tokie žmogaus teises pažeidžiantys veiksmai jau sulaukia net tarptautinio atgarsio. Pasaulyje populiarėja atkuriamojo teisingumo galimybės – derybų procesai, taikos susitarimai. O Lietuvoje tiriama viskas iš eilės ir būtinai siekiama nubausti.

Visa tai leidžia sulig kiekvienais rinkimais pagal politinius įgeidžius keisti teisėsaugos institucijų vadovus ir turėti teisėsaugą kaip įrankį sąskaitoms suvesti“, – teigė D.Grybauskaitė.

Dėl patarėjos - tyla

Prezidentė nekomentuoja alfa.lt pasirodžiusios informacijos apie esą jos vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei gresiantį teisiamųjų suolą.

„Tokio skelbimo nežinau, nekomentuoju žiniasklaidos priemonių, tokį skelbimą daryti gali tik patys prokurorai“, – sakė D.Grybauskaitė.

Anot alfa.lt pranešimų, byla dėl slaptos Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos turinio nutekinimo žiniasklaidai artimiausiu metu bus perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui. Dabar įtariamoji D.Ulbinaitė, kuri prieš tai buvo apklausta kaip specialioji liudytoja, ir jos gynėjas susipažįsta su bylos medžiaga. Generalinėje prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl slaptos VSD pažymos apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės paslapties paviešinimo Generalinė prokuratūra pradėjo pernai spalį. Tyrimas pradėtas gavus VSD generalinio direktoriaus Gedimino Grinos pranešimą, kad tą pačią dieną naujienų agentūra BNS paviešino įslaptintą informaciją apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui. Žiniasklaidoje buvo atskleistas VSD slaptos pažymos turinys, kad Rusija neva galinti paviešinti informaciją apie prezidentę D.Grybauskaitę, kuri gali ją kompromituoti ar šmeižti.

Prezidentė D.Grybauskaitė anksčiau yra pareiškusi, kad pasitiki savo vyriausiąja patarėja D. Ulbinaite, kuri pateko į nutekintos informacijos skandalą. Pati D.Ulbinaitė teigė, kad jos pareiga – ginti šalies vadovę nuo melo, ir ji  tai daranti niekieno neraginama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.