Žvejams ir mafijai tarnavęs laivas klaipėdiečiams – lyg posūnis

Klaipėdoje stovintį šimtametį istorinį laivą „Olga“ persekioja pikta lemtis. Senolis smarkiai apgadino Danės krantinę, todėl savininkai dabar turės atlyginti miesto ūkiui padarytą žalą – 24 tūkst. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Apr 8, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:24 PM

Prieš trejus metus Danėje prišvartuotos „Olgos“ lynai atsipalaidavo, laivas, kuriame nieko nebuvo, ėmė daužytis į krantinę. Tai pastebėję Pilies uostelio prižiūrėtojai atbėgo ir pririšo tabaluojantį laivą.

Senas laivas, kuriuo naudojosi jūrinės kultūros ir istorijos klubas „Budys“, apgadino krantinės dangą, nuotekų įrenginius, medinius tašus, švartavimo žiedus. Įvertinusi visus nuostolius miesto savivaldybė pareikalavo, kad „Olgos“ savininkai atlygintų padarytą žalą.

Jūrų kultūros paveldo saugotojai ar piratai?

Tačiau „Olgos“ savininkai neatvėrė piniginės, ėmė aiškinti, kad tuomet Danėje neva siautėjusi didžiulė audra. Negana to, iš Baltijos per Kuršių marias į upę įsisukęs traukūnas – tik Klaipėdos jūrų uostui būdingos ilgos parabolinės bangos. Tada prie uosto krantinių prišvartuoti laivai pradeda blaškytis pirmyn ir atgal, storiausi lynai trūkinėja kaip siūleliai.

Ginčui persikėlus į teismą paaiškėjo, jog „Olgos“ jūrininkams tą dieną upėje nereikėjo grumtis su neįveikiama gamtos stichija. Klaipėdos jūrų uosto akvatoriją šiaušęs vidutinis 9 metrų per sekundę  vėjas didelės grėsmės laivybai nekėlė. Traukūno irgi tądien nepastebėta.

Sužinojęs, kad „Budžio“ vyrai laivą prie krantinės pririšo savavališkai, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas nusistebėjo: „Ko jie lenda į upę – juk čia ne Somalis. Su piratais reikia kovoti ryžtingai.“

Teisme konstatuota, jog krantinė miesto centre apgadinta dėl jūrininkų kaltės – jie laivo tinkamai nepririšo. „Olgos“ savininkei bendrovei „Ristata ir partneriai“, klubui priteista atlyginti nuostolius.

Senoliui vietos prie Danės krantinių neatsiranda

„Budys“ neatmeta galimybės toliau grumtis, ieškoti teisybės. Jūrų kultūros paveldo sergėtojai niršta, kad nesirūpinama istoriniais laivais – neįrengta prieplauka, kurioje būtų galima juos švartuoti.

„Olga“ į Klaipėdą atplukdyta iš Norvegijos uostamiesčio Bergeno. Seną laivą savo lėšomis gaivinęs verslininkas Zigmantas Steckis tvirtina, jog jis yra pats seniausias pasaulyje vis dar plaukiojantis motorlaivis.

Klaipėdos valdžiai jis siūlė laivą nemokamai eksponuoti Danės upėje, bet niekas tuo nesusidomėjo. Verslininko paprašyta iš anksto sumokėti už krantinės nuomą, jeigu jis norėtų ten pastatyti jūreivystės relikviją.

„Kitur toks laivas puoštų miestą, magistratas savininkui už tai dar ir primokėtų, o čia jis – kažkoks posūnis. Atrodo, kad Klaipėdoje yra tik vienas vertingas ir globotinas burlaivis – „Meridianas“ , – sielojosi Z.Steckis.

„Olgos“ įgulai nesiseka – prieš porą metų jūrininkai įkliuvo vidaus vandenų apsaugos inspektoriams, kai neturėdami leidimo  išplukdė į Baltijos jūrą turistus žvejoti menkių. Paskui – vos nenuskendo.

Anksčiau plukdė ir spiritą, ir žuvų faršą

Dar 1906 metais į vandenį nuleisto 30 metrų ilgio ir 6,5 metro pločio 180 tonų vandentalpos istorinio laivo bortai pagaminti iš atsparaus, rūdžių beveik nepažeisto metalo, apkaustyti senovinėmis kniedėmis.

Anksčiau laivas (ankstesnis pavadinimas – „Visnes“) plaukiojo Šiaurės ir Baltijos jūromis su burėmis. Hamburge registruota dvistiebė škuna vėliau pertvarkyta į motorlaivį – vieno cilindro variklis dar veikia.

Greitesnio laivo prireikė kontrabandininkams. Jiems nepasisekė – Ispanijoje „Visnes“ buvo nutvertas su nelegaliu kroviniu. Kai JAV buvo uždrausta prekiauti alkoholiu, šis motorlaivis plukdė spiritą Čikagos mafijos tėvui Al Caponei.

Antrojo pasaulinio karo metais šiuo laivu veikiausiai naudojosi kariškiai. Vokietijai kapituliavus, „Visnes“ atiteko Norvegijai, tenykštėje laivų statykloje buvo pailgintas, po to dar ilgai gabeno įvairius komercinius krovinius.

Ne taip seniai „Visnes“ į Bergeną dar plukdė žvejų pagamintą žuvų faršą. Osle gyvenantys laivo savininkai jį pardavė Z.Steckiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.