D.Grybauskaitei – varžovo dūris, V.Tomaševskiui – kolegų gėlės

Lietuvoje prasideda tikroji prezidento rinkimų kampanija. Iki balsavimo dienos likus kiek daugiau kaip mėnesiui, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį Seime septyniems kandidatams į prezidento postą įteikė kandidato pažymėjimus. Šią iškilmingą ceremoniją pažymėjo kandidato Naglio Puteikio išpuolis prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę. 

Trečiadienį kandidatams į prezidentus įteikti specialūs pažymėjimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Trečiadienį kandidatams į prezidentus įteikti specialūs pažymėjimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 9, 2014, 9:14 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:09 PM

Rinkimuose varžysis socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, antros kadencijos siekianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, Darbo partijos atstovas parlamentaras Artūras Paulauskas, parlamentaras, buvęs konservatorius Naglis Puteikis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

Visi kandidatai per ateinantį mėnesį dalyvaus politiniuose debatuose, kurie bus organizuojami Lietuvos radijuje ir televizijoje. Planuojama, kad televizijoje bus surengtos penkios laidos, kuriose dalyvaus visi kandidatai.

Nuo šios dienos visi kandidatai įgijo teisinę neliečiamybę.

Papiktino išlyga D.Grybauskaitei 

Seime vykusio renginio metu pilietinės akcijos „Baltosios pirštinės“ iniciatyva kandidatai pasirašė garbingų ir sąžiningų rinkimų deklaraciją. Šia deklaracija kandidatai įsipareigojo dėti visas pastangas, kad 2014 metų prezidento rinkimai būtų laisvi, skaidrūs, informatyvūs, garbingi ir sąžiningi.

Tačiau deklaracijos tekstas nepatiko kandidatui N.Puteikiui, kuris pasipiktino, kad prezidentei D.Grybauskaitei esą numatyta išlyga nedalyvauti debatuose, jei ji to negalės daryti vykdydama tiesioginę savo veiklą. 

„Koks darbas po 21 valandos?“ – klausė N.Puteikis. Tiesa, VRK atstovai sako, jog ši išimtis bus taikoma nebūtinai D.Grybauskaitei, o bet kuriam kandidatui, negalėsiančiam atvykti į debatus dėl darbo reikalų. Šios išimties paprašė D.Grybauskaitės rinkimų štabas. Gali būti, kad D.Grybauskaitė nedalyvaus radijo debatuose. 

N.Puteikis taip pat žadėjo protestuoti ir visos rinkimų kampanijos metu neryšėti kaklaraiščio, kol kai kurios žiniasklaidos priemonės ignoruos jo pavardę. 

Lietuvos Lenkų rinkimų akcijos lyderį V.Tomaševskį jo pavaldiniai bandė nustebinti gėlėmis. Jis iš Seimo narių ir kitų partijos atstovų gavo beveik 10 didelių raudonų puokščių.

Prisiminė Džeimsą Bondą

Prezidentė D.Grybauskaitė po iškilmingos ceremonijos nesiėmė spėlioti, kokia bus rinkimų eiga, kas su ja galėtų susikaupti antrajame rinkimų ture. 

„Viską palieku likimui ir mūsų žmonių valiai“, – pareiškė prezidentė.

Socialdemokratų kandidatas Z.Balčytis trečiadienį džiaugėsi, kad jo populiarumas, pradėjusi važinėti po Lietuvą, padidėjo.   „Taip, yra premjero ir mūsų partijos parama. Mes turime labai stiprią partiją. Natūralu, kad viskas susideda“, – savo reitingų taškus skaičiavo Z.Balčytis, kuris su A.Paulausku varžysis dėl patekimo į antrąjį rinkimų turą.   Z.Balčytis pripažino, kad iš žiniasklaidos sulaukia mažiau dėmesio nei kiti kandidatai, nes jis ne taip aktyviai dalyvauja nacionalinėje politikoje. 

Į antrąjį turą tikisi patekti ir V.Tomaševskis. Jis sako, kad visada turi kur kas daugiau rėmėjų, nei rodo gyventojų apklausos. 

Kitas kandidatas N.Puteikis pareiškė, jog jis šiuose rinkimuose kovos su nomenklatūra: „Noriu, kad antroji Lietuva taip pat turėtų savo atstovą. Nes pirmoji – nomenklatūrinė – 20 metų pasikeisdama valdo.“

Vilniaus meras A.Zuokas neigė kalbas, kad jis šiuose rinkimuose dalyvauja ne norėdamas laimėti, o tiesiog norėdamas likti matomas. 

„Mano pažymėjimo numeris – 07. Faktiškai kaip Džeimso Bondo. O Džeimsas Bondas visada laimi“, – juokavo sostinės meras. 

Paklaustas, ar jo pagrindinis tikslas nėra įkąsti D.Grybauskaitei, kuri nuolat kritikuoja A.Zuoko veiklą, Vilniaus meras ir toliau juokavo: „Šiuo atveju esu labiau vegetaras nei mėsėdis, kad kam nors norėčiau įkąsti.“

A.Zuokas sako, kad jis propaguoja telkiančią lyderystę, o ne dabartinę politiką, kai Lietuvoje ir užsienyje ieškomi ir kuriami priešai.   

Rinkimai modernizuoti

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną. Antrasis turas, jei jo reikės, bus organizuojamas kartu su Europos Parlamento rinkimais gegužės 25 dieną.

Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovas Zenonas Vaigauskas pažadėjo, kad per šiuos rinkimus bus kompiuterizuotos visos rinkimų apylinkės. 

Z.Vaigauskas tikisi, kad rinkimų debatuose dalyvaus visi kandidatai ir niekas nesinaudos numatyta išimtimi. Dalyvauti debatuose kandidatams paprastai yra naudinga – jie gali pasireklamuoti. Jis priminė, kad ankstesniuose rinkimuose yra buvę atvejų, kai kandidatai nedalyvaudavo debatuose. 

„Tada kandidatas atsiduria nelabai geroje padėtyje, nes tai nepatinka mūsų rinkėjams – atrodo, kad kandidatas vengia kitų oponentų ar reiškia kokią nors ypatingą poziciją“, – kalbėjo Z.Vaigauskas. 

Jis nesutiko, kad šiuose rinkimuose nėra intrigos. Jis priminė, kad jau buvo rinkimų, kai aiškūs lyderiai pralaimėdavo, pavyzdžiui, Valdas Adamkus pralaimėjo Rolandui Paksui 2002 m. 

Iš viso dalyvauti rinkimuose siekė 12 asmenų, tačiau kandidatais registruoti tik ne mažiau kaip 20 tūkst. jo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų pateikę politikai. Parašų surinkti nepavyko Lietuvos žaliųjų partijos vadovui parlamentarui Linui Balsiui, verslininkui Vladui Lašui, Kovo 11-osios akto signatarui Rolandui Paulauskui, vairuotojui Jonui Lašiniui bei Demokratinės darbo ir vienybės partijos pirmininkei Kristinai Brazauskienei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.