Lietuvoje bitės gyvena geriausiai ES

Europos Komisijos tyrimas skelbia, kad Lietuvoje geriausios sąlygos bitėms gyventi iš visų ES šalių. Tačiau Lietuvos bitininkų atstovai sako, kad tokie duomenys nėra labai patikimi.

Daugiau nuotraukų (1)

Vita Ličytė, LRT radijas, lrt.lt

Apr 9, 2014, 10:35 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:06 PM

Pasak Europos Komisijos tyrimo, per praėjusius pavasario–vasaros ir žiemos sezonus Lietuvoje bičių mirtingumas buvo žemiausias visoje ES.

Tuo metu Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas Algirdas Skirkevičius sako, kad dabar šalyje palyginti su 1990-aisiais bičių daug mažiau, o vienerių metų tyrimo duomenys nėra patikimi.

„Vienais metais buvo dideli žuvimai, kitais metais žuvimų beveik nėra, ir niekas iki šios dienos paaiškinti negali, kodėl taip atsitinka“, – sako A.Skirkevičius.

Tyrimas tvirtina, kad daugiausia bičių Europos sąjungoje žūsta Vakarinėje Europoje – Prancūzijoje, Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje – vasaros sezonu ir šiaurinėje žemyno dalyje – žiemą.

Praėjusiais metais ES uždraudė keturias chemines medžiagas, naudojamas pesticiduose, su kuriomis siejamas augantis bičių mirtingumas. Pasak mokslininkų, trečdalis žmonijos maisto išteklių priklauso nuo bičių populiacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.