G.Kirkilas. Suraskite politiką, kuris nenorėtų būti prezidentu

Išsigandusieji socialdemokratų kandidato į prezidentus Z.Balčyčio, intensyviai skleidžia nuomonę, esą jis nenorįs laimėti rinkimų ir panašius piarinius niekus. Vieni sąmoningai, kiti gal ne, tiesiog nekritiškai pasidavę peršamai opinijai. Kad būtent Z.Balčyčio bijantys tai daro, galima beveik neabejoti, nes kitiems to daryti tiesiog nėra prasmės.

G.Kirkilą stebina kalbos apie kandidatų nenorą laimėti rinkimus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Kirkilą stebina kalbos apie kandidatų nenorą laimėti rinkimus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Kirkilas

Apr 10, 2014, 5:49 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:11 PM

Tokia žinia, esą Z.Balčytis, socialdemokratai nenori laimėti rinkimų, pasiekė jau ir šalyje reziduojančių ambasadorių ausis. Vienas jų paklausė ar tai - tiesa, nes pagal vakarietišką supratimą tokie reiškiniai politinėje gamtoje neegzistuoja... Ar gali būti, jog koks nors politikas, dalyvaujantis rinkimuose, jų nenori laimėti? Jei jis ar ji nenori, tai ir nedalyvauja, tai - aksioma. Bet jei jis dalyvauja, tai ir siekia tuos rinkimus laimėti. Atrodytų, kad čia net nėra apie ką diskutuoti... Bet ne Lietuvoje.

Socialdemokratų kandidato į prezidentus šansus galima vertinti ir vienaip, ir kitaip, tačiau šiandien, tik pradėjus oficialią rinkimų kampaniją aišku, jog jis yra vienas iš pagrindinių šios, tik pradėtos rinkimų kampanijų lyderių. Ir suprantama, jog tai neramina visus likusius kandidatus.

Dar viena panaši tema, akivaizdu, susijusi su pirmąja, esą jau viskas nuspręsta, gal tik liko vieno ar dviejų turų intriga. Ir tai skelbiama, dar beveik neprasidėjus rinkimų kampanijai, nepamačius iš esmės nei vienų debatų tarp visų 7 užregistruotų kandidatų, arba, kitaip sakant, dar nė neįvertinus jų programų, kompetencijos, pasiruošimo tapti valstybės vadovais.

Iš tiesų tokios kalbos, išankstiniai, menkai argumentuoti politologų ar komentatorių vertinimai kuria demokratijos, pliuralizmo ir diskusijų nereikalingumo atmosferą. Kam dalyvauti rinkimuose, jei jau viskas, esą nuspręsta. Ko tokiais būdais siekiama? Kad kuo mažiau rinkėjų dalyvautų rinkimuose? Ar tai teisinga, padoru, ar tai pasitarnauja demokratijos plėtrai, piliečių visuomenės ugdymui, aktyvesniam žmonių dalyvavimui valstybės valdyme?

Ir pagaliau ar tokioje, neva iš anksto nulemtų rinkimų atmosferoje, būsimi valstybės vadovai išgirs tikrąją tautos nuomonę, kuri turėtų būti jiems svarbi, vykdant pareigas?

Visų mūsų pranašų ir prognozuotojų norėtųsi paprašyti praktiškai surasti politiką, kuris, dalyvaudamas rinkimuose, nenori jų laimėti. O juolab tokį, kuris nenorėtų laimėti prezidento rinkimų. Man nepavyko. Nei Lietuvoje, nei svetur. Pasitaikydavo tik priešingi pavyzdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.