Bausti už neteisėtą praturtėjimą bus galima tik įrodžius

Pataisas Seimas priėmė 2010 metų pabaigoje prezidentės D.Grybauskaitės iniciatyva.

Bausti už neteisėtą praturtėjimą bus galima įrodžius, jog pajamos ar turtas buvo gauti nusikalstamu būdu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bausti už neteisėtą praturtėjimą bus galima įrodžius, jog pajamos ar turtas buvo gauti nusikalstamu būdu.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 11, 2014, 5:20 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:29 PM

15 teisėjų plenarinė sesija išaiškino, kad savininko nesugebėjimas pagrįsti turimo turto teisėtomis pajamomis savaime nėra pagrindas kaltumui nustatyti.

Ilgai lauktame išaiškinime Lietuvos aukščiausiasis teismas taip pat pasakė, kad atsakomybė gali būti taikoma, net jei turtas nusikalstamai įgytas iki 2010 metų gruodžio, kai įsigaliojo atsakomybė už neteisėtą praturtėjimą.

Įstatymą pateikusios prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovai sako, kad ši nutartis bus paskata teisėsaugai perduoti kitas bylas teismams.

Teisinių abejonių kilo dėl to, kad atsakomybė numatyta už turto turėjimą (ne jo įsigijimą) įsigaliojus įstatymui, be to, nebuvo nustatytas joks pereinamasis laikotarpis turtui legalizuoti. Kai kurie teisininkai abejojo, ar pagrįsta reikalauti iš kaltinamųjų įrodyti, jog jų turtas įgytas teisėtai, – tai vertinama kaip nekaltumo prezumpcijos pažeidimas.

Aukščiausiasis teismas išaiškino, jog kiekvienoje byloje teismas turės įvertinti, ar turto įgijimo pagrindas buvo įstatymo uždrausta veikla, už kurią tuo metu buvo numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Pagal nutartį bausti bus galima teismui įsitikinus, kad pajamos turimam turtui įgyti ar pats turtas gauti iš tuo metu pagal įstatymą nusikalstamos veiklos ir turto savininkas apie tai žinojo ar galėjo žinoti.

Teismo atstovė spaudai pranešė, kad šioje byloje keli teisėjai pareiškė atskirąją nuomonę, kurioje išdėstė argumentus kreipimosi į Konstitucinį teismą su prašymu ištirti, ar nuostata, apibrėžianti neteisėto praturtėjimo nusikaltimą, neprieštarauja Konstitucijai.

Prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė penktadienį sakė, kad Aukščiausiojo teismo nutartis bus labai gera paskata tolimesnėms byloms greičiau judėti į teismus.

Kartu ji pabrėžė, kad po šio išaiškinimo akivaizdu, jog „prokurorams kyla uždavinys įrodinėti kiekvieną atvejį ir labai rimtai susidėlioti savo prioritetus“. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Dabar Baudžiamasis kodeksas numato, kad iki ketverių metų laisvės atėmimo bausme gali būti baudžiamas tas, kas turėjo didesnės negu 65 tūkst. litų vertės turtą „žinodamas arba turėdamas ir galėdamas žinoti, kad tas turtas negalėjo būti įgytas teisėtomis pajamomis“.

Pataisas Seimas priėmė 2010 metų pabaigoje prezidentės D.Grybauskaitės iniciatyva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.