Lenkai jau stumiami į kampą

Ar Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) iš valdžios jau imama krapštyti ir viešai? Toks klausimas galėjo kilti vakar Seime klausantis socialdemokrato Juozo Bernatonio samprotavimų.

Lenko kortą turi ir prezidento posto siekiantis LLRA vedlys Valdemaras Tomaševskis, taip pat dauguma šios partijos frakcijos atstovų Seime.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lenko kortą turi ir prezidento posto siekiantis LLRA vedlys Valdemaras Tomaševskis, taip pat dauguma šios partijos frakcijos atstovų Seime.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 11, 2014, 7:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:59 PM

Klausimą apie galimas kliūtis dalyvauti prezidento rinkimuose Lenko kortą turintiems politikams teisingumo ministrui J.Bernatoniui pateikė Liberalų sąjūdžio vedlys Eligijus Masiulis, rašo „Lietuvos rytas“.

Pastaruoju metu būtent ši opozicijoje esanti partija įvardijama kaip nauja galima valdančiosios koalicijos dalyvė, galinti pakeisti LLRA. Beje, tokios minties nesikrato ir E.Masiulis.

Todėl vakarykštis liberalo klausimas, kuris, neoficialiomis žiniomis, buvo iš anksto suderintas su Socialdemokratų partijos rinkimų štabui vadovaujančiu teisingumo ministru, dar labiau pakurstė kalbas apie galimas valdančiųjų skyrybas su lenkais.

Prabilo apie problemas

Nors J.Bernatonis pripažino, kad jam pateiktas klausimas – politiškai labai nepatogus, vis dėlto gana išsamiai į jį atsakė, o vėliau dar plačiau pakomentavo.

Ministras pareiškė manąs, kad Lenko kortos turėjimas gali kelti problemų kandidatams į prezidentus, taip pat ir per Seimo rinkimus: „Laikausi tos nuostatos, kaip ir daugelis kitų teisininkų, kad Lenko korta yra įsipareigojimai kitai valstybei ir pasižadėjimo kitai valstybei teisinė sąvoka apima ir tuos įsipareigojimus.“

Socialdemokrato nuomone, jei kuris nors iš kandidatų į prezidentus turi Lenko kortą, tai turėjo nurodyti ir pareiškiniuose dokumentuose, o Vyriausioji rinkimų komisija turėjo priimti sprendimą, kuris galbūt būtų padėjęs tą klausimą išspręsti teisiškai.

Išspręsta ar neišspręsta?

Lenko kortą turi ir prezidento posto siekiantis LLRA vedlys Valdemaras Tomaševskis, taip pat dauguma šios partijos frakcijos atstovų Seime.

Europarlamentaras vakar nesureikšmino ministro kalbų.

Jis teigė, jog šis klausimas seniai išspręstas, o dėl Lenko kortos vėl keliamą problemą vadino nesusipratimu. Anot politiko, tai tik tautybės tapatybės pažymėjimas ir nieko daugiau.

Vis dėlto J.Bernatonis nemano, kad ši problema jau visiškai išspręsta.

„Lenkų korta pagal Lenkijos įstatymą atspindi priklausymą Lenkijos tautai, bet mūsų prezidentu gali būti renkamas tik Lietuvos tautos atstovas, o dviejų valstybių tautoms negali tuo pat metu priklausyti“, – BNS aiškino teisingumo ministras.

Nesijaučia krapštomi

Ar atsinaujinusios kalbos apie Lenko kortą, ypač kai jos sklinda iš koalicijos partnerių lūpų, nereiškia skyrybų koalicijoje pradžios?

Šį „Lietuvos ryto“ klausimą išgirdęs V.Tomaševskis nebuvo itin kalbus: „Mes nebijome dirbti opozicijoje ir netrokštame valdžios bet kokia kaina.

Tačiau konkrečiais veiksmais nejaučiame, kad mus būtų bandoma krapštyti iš valdžios. Tai daugiau įvairios spekuliacijos, kurias kursto valdžios trokštantys liberalai ir konservatoriai.“

Tačiau politikos užkulisiuose jau kalbama apie LLRA deleguotam energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui iškilusią grėsmę netekti posto.

Pastarasis jau ne kartą yra susikirtęs su premjeru Algirdu Butkevičiumi dėl šilumos ūkio pertvarkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.