Žvilgsnis į slapčiausią policijos padalinį - iš labai arti

Organizuotų nusikaltėlių pasaulyje šią savaitę buvo karšta kaip pragare. Nuomojamuose butuose Vilniuje ant žemės buvo klupdomi suteneriai, kurie vertėsi nepilnamečių prostitucija. Nusikaltėlių padus svilino slaptas policijos padalinys, apie kurį iki šiol buvo žinoma tiek mažai, kad nieko nepapasakotų net „Google“.

ONTV pareigūnų tapatybės yra slepiamos. Tai ne tik padeda lengviau doroti nusikaltėlių grupuotes, bet ir apsaugoti artimuosius.<br>V.Balkūno nuotr.
ONTV pareigūnų tapatybės yra slepiamos. Tai ne tik padeda lengviau doroti nusikaltėlių grupuotes, bet ir apsaugoti artimuosius.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Apr 12, 2014, 12:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:14 PM

Jie visada išlieka nematomi. Ir tada, kai dėvėdami kaukes vykdo žaibišką nusikaltėlių sulaikymo operaciją, ir tada, kai šalia mūsų vaikšto gatvėmis, stebėdami kokios nors grupuotės lyderio buto langus.

Šie kriminalistai renka žvalgybinę informaciją, planuoja operacijas, netikėtai smogia įtakingiausioms Vilniaus organizuotoms nusikaltėlių grupuotėms. Sutriuškina ir dingsta kažkur tarp sostinės senamiesčio kiemų.

Kaip ir tada, kai prieš pusmetį autostradoje Vilnius-Kaunas ant asfalto suguldė stambius narkotikų prekeivius iš Tadžikistano. Kaip ir tada, kai visą lapkritį spardė heroino prekeivių duris Vilniaus čigonų tabore ir vertė nusikaltėlius iš lovų.

Tai šis policijos padalinys sutramdė laukinį organizuotų nusikaltėlių siautėjimą Vilniuje. Jie nukapojo aštuonkojo galūnes ir sugrūdo jį į ankštą narvą, kad kruvini čiuptuvai nebeterliotų sostinės gatvių.

Mes žinome apie jų darbus, tačiau kaukėti tų istorijų herojai visuomet lieka už kadro. Taip buvo iki šiol.

Portalo lrytas.lt žurnalistai pusmetį stebėjo jų slaptas operacijas ir kasdienybę tam, kad papasakotų apie pareigūnus, kurie kovoja su organizuoto nusikalstamumo aštuonkoju.

Taikinys - grupuotės

„Mes nesame elitiniai pareigūnai. Tiesiog mes esame kitokie“, - sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimų valdybos (ONTV) viršininkas Rolandas Novickis. Ant galingos pareigūno rankos - masyvus žiedas, su Lietuvos kriminalinės policijos simboliu. Jis primena apie tai, kad R.Novickis ir jo komanda atskleidė ne vieną sunkų ir labai sunkų nusikaltimą, susijusį su organizuotu nusikalstamumu.

Pavyzdžių daug: atskleidė užmojus pagrobti sostinės restorano „Belmontas“ savininką, padėjo ištirti 50 mln. eurų vertės ikonų kolekcijos vagystę, pernai išsklaidė dvi stambias narkotikų grupuotes, aptiko didelės kvaišalų laboratorijos, iš nusikaltėlių atėmė didelius kiekius šaunamųjų ginklų ir sprogmenų.

Toks yra ONTV kriminalistų darbas - stebėti Vilniuje veikiančias organizuotas nusikalstamas grupuotes ir kontroliuoti, kad aštuonkojis vėl neišlįstų į sostinės gatves. Galiausiai, atlikus ilgą ir nuoseklų tyrimą - išsklaidyti, o lyderius sukišti už grotų.

„Kiti policijos padaliniai tyrimus pradeda po kokio nors įvykio. Tarkime, įvykdyta vagystė, nužudytas žmogus, gautas skundas.

Mes tiriame tuos nusikaltimus, dėl kurių niekas nesuinteresuotas kreiptis į policiją ir viską papasakoti. Mes patys ieškome siūlo galų ir juos po truputį vyniojame“, - pasakojo Vilniaus ONTV vadas R.Novickis. Vidaus reikalų sistemoje jis tarnauja jau 19 metų.

Šie kriminalistai tyrimus pradeda nuo nedidelių detalių, tarkime, narkomano apklausos, ir po žingsnį skverbiasi iki heroiną tiekiančios grupuotės lyderių - nuo čigonų taboro klientų iki rekordinių narkotikų siuntų iš Tadžikistano.

Tam pasitelkiamos tokios priemonės ir technologijos, kokių kiti policijos padaliniai neturi.

Pareigūnų tapatybės - slaptos

ONTV kriminalistai nedėvi uniformų, todėl gatvėje jų neatpažinsite. Jie nevažinėja pažymėtais automobiliais, todėl nesuprasite, jei sustos prie jūsų automobilių stovėjimo aikštelėje.

Net koridorius, kuriame dirba ONTV pareigūnai yra atskirtas nuo kitų policijos padalinių ir ten patekti galima tik su leidimais. Tuo jie primena Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgas. Ir tie, ir tie vyrai dirba visiškai slaptai, jų tapatybės nėra žinomos, o pavadinimas kelia pagarbią baimę priešininkams. Slaptumas reikalingas tam, kad būtų apsaugoti ir pareigūnai, ir jų šeimos. Šie kriminalistai būna taip arti organizuotų nusikaltėlių grupuočių, kad jaučia aštuonkojo kvėpavimą ir žiūri vieni kitiems į akis.

„Visi apie tai pagalvojame. Pasiimame vaikus iš darželio, apsiperkame tose pačiose parduotuvėse, kaip ir jie (nusikaltėliai - Red.), vaikštome tomis pačiomis gatvėmis“, - kartą pasakė patyręs ONTV pareigūnas I., kai sėdėjome automobilyje Vilniaus senamiestyje, laukdami prostitučių sulaikymo operacijos.

Pasitaiko net tokių atvejų, kad prasilenkdami parduotuvėje pareigūnai pasisveikina su kokiu į laisvę paleistu buvusiu grupuotės vadeiva, kurį neseniai klupdė ant žemės.

„Kartais pasikalbame. Tai priklauso nuo to, koks jis buvo, ar laikėsi garbės kodekso, ir panašiai“, - paaiškino vienas ONTV pareigūnas I.

Todėl į šį slaptą padalinį patenka tik geriausi ir drąsiausi pareigūnai: turintys kriminalistikos patirties, gebantys savarankiškai vykdyti sudėtingus tyrimus, patikimi, motyvuoti.

„Čia nėra tokių, kurie ieško lengvo darbo. Visi, kurie čia patenka, supranta, kad dirbti reikės sunkiai ir kantriai. Visi to ir nori“, - sako slaptas pareigūnas A.

Pirmoji pažintis - naktį

Mūsų pažintis su ONTV pareigūnais prasidėjo praėjusių metų spalį. Tą naktį prie Vilniaus pataisos namų sienų, vadinamojo pareigūnų kalėjimo, buvo taip tylu, kad galėjai išgirsti už pusšimčio metrų traškančius sąnarius. Pasislėpę po sustirusių medžių šakomis laukėme iš tamsos išnyrančios žmogystos. Po kelių minučių šioje vietoje turėjo būti perduota narkotikų siunta.

„Aš guldysiu jį ant žemės, o tu stebėk. Jei bandys išmesti narkotikus, žiūrėk kur nukris“, - sušnibždėjo ONTV kriminalistas R., su kuriuo laukėme pasaloje, pietinėje kalėjimo pusėje.

Stebėjome siaurą, gumbuotą takelį, kurio molinius bortus buvo apgraužusios šaltos rudeninės srovės. Viena tako pusė prisispaudusi prie nykios kalėjimo tvoros, o kita - susiliejusi su šleivo dviaukščio daugiabučio kiemu. Taip ankšta, kad šiame Dievo pamirštame užkampyje šviesos nebūna net vidurvasario saulėkaitoje.

Takelis statmenai rėmėsi į asfaltuotą ir gerai apšviestą Gudų gatvę, kuri driekėsi ant nestačios kalvos. Vienoje jos pusėje buvo pabirę gyvenamieji namai, o tamsiuose kiemuose slėpėsi kriminalinės žvalgybos pareigūnai. Jie stebėjo rytinę kalėjimo sieną.

Tąnakt į įkalinimo įstaigą turėjo būti permesta narkotikų siunta. Kurjeris turėjo atvažiuoti tarpmiestiniu autobusu, išlipti Vilniaus autobusų stotyje ir pėsčiomis nueiti iki pareigūnų kalėjimo. Kitoje tvoros pusėje jau laukė nuteistasis, kuris turėjo paimti paketą.

Įkalinimo įstaigą buvo apsupę kriminalinės žvalgybos pareigūnai.

„Nemanau, kad eis šita puse. Čia nepatogu mesti“, - šnibždėjo pareigūnas R., su kuriuo laukėme. Po kelių akimirkų paaiškėjo, kad jis buvo teisus. Džinsų kišenėje sumirksėjo mėlynas mobiliojo telefono ekranas.

Žvalgai pranešė, kad kurjeris pasirodė.

* * *

Nuo balandžio 12 dienos portale lrytas.lt - straipsnių ir video reportažų ciklas apie slapčiausią Vilniaus policijos padalinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.