Kaune subrandintos idėjos padės jaunimui

Kaip studijuojančiam jaunimui įgyti darbo patirties? Ką daryti, kad specialistų neišnaudotų darbdaviai? Prie šių Europai svarbių klausimų spendimo prisideda ir studentiškiausias Lietuvos miestas Kaunas.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Apr 13, 2014, 6:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:51 PM

Balandžio 2–3 dienomis Briuselyje Europos Sąjungos Regionų komitete vyko plenarinė sesija, kurios metu pirmą kartą buvo patvirtintos net dvi Lietuvos atstovų parengtos nuomonės, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Vieną jų pristatė šio komiteto narys Kauno meras Andrius Kupčinskas. Mūsų miesto vadovas parengė nuomonės projektą dėl europinio studentų stažuočių sistemos reglamentavimo „Stažuočių kokybės sistema“.

Kauno mero idėjas palaikė ir kolegos politikai, ir Briuselyje tuo pat metu viešėję įvairių šalių studentai bei mūsų miesto universitetų atstovai.

Sudomino jaunimo problemos

„Kaunas yra studentiškiausias Lietuvos miestas. Todėl akademinio jaunimo problemos labai aktualios. Bendraujant su akademinės bei darbdavių bendruomenių atstovais paaiškėjo, kad ir studentus, ir verslininkus ypač domina jaunimo stažuočių klausimas“, – sakė A.Kupčinskas.

Gilinantis į šį klausimą tapo akivaizdu, jog kai kurie darbdaviai piktnaudžiauja stažuotėmis kaip pigios ar visai nemokamos darbo jėgos šaltiniu.

Taip pat tarptautinėse studijų programose dalyvaujantys studentai pastebėjo, kad neretai stažuočių metu atlieka nesudėtingas užduotis ir neįgyja reikiamos darbo patirties. Jaunimas pasigenda konkrečių jiems priskirtų praktiką padedančių atlikti vadovų. Nėra ir vieningos stažuotojų finansavimo sistemos.

Rengė stažuočių schemas

„Suprantu, kad dėl didelės Europos įvairovės neįmanoma parengti visiems tinkamo vieno modelio. Tačiau būtina sukurti veiksmingas stažuočių schemas“, – įsitikinęs A.Kupčinskas.

Rengiant nuomonės projektą pagrindinis dėmesys ir buvo skirtas vieningos stažuočių atlikimo metodikos gairėms, stažuotės vadovo vaidmens reglamentavimui. Taip pat pateikti pasiūlymai dėl tinkamo jaunimo darbo ir mokymosi subalansavimo bei atlyginimo už stažuotes.

Projektas rengtas atsižvelgiant į strategijos „Europa 2020“ tikslus ir siekius, kuriuose numatyta užtikrinti tolygią regionų plėtrą bei darbo rinkos poreikius, gerinant jaunimo švietimą ir integraciją į darbo rinką.

A.Kupčinskas ragino vietos ir regionų valdžios institucijas glaudžiau bendradarbiauti su mokymo įstaigomis, darbdaviais, kurti studentų kompetencijų skatinimo schemą įsteigiant stipendijas ir pasiūlant mokamas stažuotes geriausiai besimokantiems studentams.

Nuomonė sukėlė diskusijas

Kauno mero idėjos sulaukė kolegų iš įvairių Europos Sąjungos šalių susidomėjimo ir sukėlė diskusijas.

„Tai parodė, kad ši tema aktuali ne tik darbo ieškančiam jaunimui, bet ir vietos regioninės valdžios atstovams“, – sakė A.Kupčinskas.

Regionų komiteto nariai plenarinėje sesijoje pritarė pasiūlytiems nuomonės projekto pakeitimams ir papildymams bei balsų dauguma patvirtino galutinę nuomonę.

Vėliau Kauno meras susitiko ir su tuo metu Briuselyje viešėjusia studentų iš įvairių šalių delegacija. Jaunimas, išklausęs A.Kupčinsko pasiūlymų dėl stažuočių, pastebėjo, kad Kaune kilusios idėjos labai reikalingos visose Europos Sąjungos šalyse studijuojantiems ir į darbo rinką siekiantiems įsilieti studentams.

Nori daugiau informacijos

Kauno technologijos universiteto Tarptautinių ryšių departamento atstovė Radvilė Gurskytė sakė, kad kai šio universiteto studentai vyksta į stažuotes užsienyje, jiems skiriamos stipendijos, už kurias jie gali padengti dalį gyvenimo išlaidų.

Tačiau didžioji dalis įmonių stažuotojams užmokesčio nemoka. Todėl jaunimui semtis darbo patirties yra sunku.

„Jei, kaip siūloma Kaune parengtame projekte, įstatymais ar kitais teisės aktais būtų numatyta, kaip finansuoti stažuotojus, ir kad juos reikia finansuoti, jaunimui vykti į užsienį būtų lengviau“, – įsitikinusi KTU atstovė.

Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės viceprezidentė Lina Paulauskaitė taip pat įsitikinusi, kad A.Kupčinsko parengta nuomonė jaunimui aktuali.

„Vieningos sistemos studentų stažuočių klausimais nėra. Tai jaunimui kelia daug painiavos. Puiku, kad ši problema parūpo kauniečiams.

Tik norėčiau, kad apie sumanymus ir projektus būtų pateikta kuo daugiau informacijos“, – sakė studentė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.