Kauniečiai pakilo į kovą dėl skvero

Miesto valdžia kauniečius nuolat ragina puoselėti žaliuosius Kauno plotus. Už jų niokojimą ar nepriežiūrą skiriamos baudos. Tačiau pati savivaldybė nusprendė miesto centre esančio skvero dalį užstatyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Apr 13, 2014, 9:12 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:59 PM

Trakų ir Krėvos gatvėse gyvenantys kauniečiai nerimsta, mat šalia esančiame skvere numatyta pastatyti savivaldybės reikmėms skirtą pastatą su 17 vietų automobilių stovėjimo aikštele, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Gyventojams gaila skvero ir už jį jie ketina kovoti.

Savivaldybės administracijos vadovas teigia dar nežinantis, kas įsikurs čia iškilsiančiame pastate – tai nuspręs miesto taryba, ir siūlo išsakyti pageidavimus.

Dalyvavo tik architektas

Apie tai, kad parengtas planas statyti namą dalyje skvero žaliojo ploto, 20,81 aro teritorijoje, gyventojai sužinojo tik kovo pabaigoje.

Todėl žmonės nekantriai laukė viešo Krėvos g. 2 sklypo detaliojo plano svarstymo. Jis balandžio 8-ąją įvyko Centro seniūnijoje.

Susirinkusius gyventojus pasitiko tik plano rengėjos įmonės „Kauno planas“ atstovas architektas Viktoras Mažeikis. Savivaldybės administracijos direktoriaus, kuris yra planavimo organizatorius, atstovų susitikime nebuvo.

Architektas žmonėms sugebėjo tik paaiškinti, kad dalyje skvero planuojama statyti 8,5 metrų aukščio, t.y. 2 aukštų 200 kvadratinių metrų ploto pastatą. Koks jis bus, kas jį statys, už kieno pinigus ir kas jame įsikurs, V.Mažeikis teigė nežinąs.

Krėvos g. 2 numeriu pažymėtame sklype statyti visuomeninės paskirties pastatą esą bendrajame miesto plane numatyta seniai, yra gauti visi reikiami, taip pat ir paveldosaugininkų leidimai.

Išgirdę tokius atsakymus kauniečiai nustėro ir ėmė piktintis, kad valdininkai iš jų tyčiojasi.

„Tai gal čia bus bombų paleidimo aikštelė ar morgas“, – ironizavo gyventojai. Jie net suabejojo, ar vėliau žemės plotas nebus parduotas.

Bijo triukšmo ir dulkių

Dar labiau žmonėms gaila, kad bus sunaikinta jų pamėgta poilsio vieta.

„Jei skvero dalies neliks, kentėsime nuo padidėjusio triukšmo ir užterštumo“, – piktinosi centro gyventojos Rūta Zabielienė ir Renata Teleišienė.

Akademikas Leonas Kairiukštis įsitikinęs, kad būsimos statybos – tai vertingos vientisos naujamiesčio erdvės niokojimas. Gaila, kad bus nukirstas 18 metų skvere augantis beržas ir kiti augalai.

Kauno technologijos universiteto profesorius Giedrius Jucevičius taip pat nenorėtų, kad būtų užstatytas žalias lopinėlis.

„Nejaugi mieste mažai apleistų teritorijų? Kodėl reikia niokoti skverą?“ – klausė gyventojai.

Vieną kalba, kitą daro

Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovas Aleksandras Kerpauskas džiaugėsi, kad kauniečiai aktyvūs ir bando ginti savo interesus.

„Tačiau iš patirties žinau, kad tai labai sudėtingas procesas. Teismų praktika rodo, kad kovą laimėti sunku, nes valdininkai formaliai sugeba viską įteisinti“, – sakė A.Kerpauskas. Jis apgailestavo, kad žalieji plotai mieste nyksta.

„Vieno tokio nebeliko Nemuno gatvės pradžioje. Pakibęs klausimas ir dėl M.Valančiaus skvero. Savivaldybė, turinti rodyti pavyzdį, kaip tausoti žaliuosius plotus, elgiasi atvirkščiai“, – apgailestavo žaliųjų judėjimo atstovas.

Gyventojai turi galimybę reikšti pageidavimus

Dainius Ratkelis

Kauno savivaldybės administracijos direktorius

„Savivaldybė į miestą nori pritraukti įvairių Lietuvos visuomeninių organizacijų. Esame gavę prašymų skirti patalpas žmogaus teisių gynimo organizacijoms, sporto federacijoms, tarp kurių yra ir Lietuvos krepšinio federacija.

Savivaldybė dviejų aukštų pastato sklype už savo pinigus statyti neketina. Kai miesto taryba nuspręs, kas galėtų įsikurti naujame pastate, tas ir ieškos lėšų statyboms. Tačiau sklypas privačiose rankose neatsidurs.

Jei gyventojai turi pageidavimų ar pretenzijų, gali kreiptis į Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.