Politikai Kaune rikiuoja gretas

Likus mažiau nei metams iki artimiausių savivaldybių tarybų rinkimų kai kurios partijos jau rikiuoja kandidatus ir skuba pasidalyti su rinkėjais naujienomis. Kai kurios jų gali nustebinti kauniečius.

Kitąmet po rinkimų Kauno taryboje gali nelikti kelių pažįstamų veidų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kitąmet po rinkimų Kauno taryboje gali nelikti kelių pažįstamų veidų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Apr 13, 2014, 9:10 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:59 PM

Daugiausia atstovų Kauno taryboje turinti partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai paskelbė, kad šios partijos sąrašo priekyje bus dabartinis miesto meras Andrius Kupčinskas.

Konservatoriai vieni pirmųjų ketina paskelbti visą galutinį kandidatų sąrašą – tai turėtų įvykti birželio pabaigoje, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Tuo tarpu itin sėkmingai praėjusiuose rinkimuose pasirodžiusi visuomeninė organizacija „Vieningas Kaunas“ svarsto galimybę išvis nesivelti į kovą dėl mandatų taryboje.

Balsuos visi partijos nariai

Iki vasaros pradžios konservatoriai ketina paskelbti abėcėlinį kandidatų sąrašą, kuriame bus maždaug 100 pavardžių. Tuomet visi partijos nariai turės galimybę reitingavimo metu apie juos pareikšti nuomonę.

„Taikome pačią demokratiškiausią atrankos sistemą“, – gyrėsi A.Kupčinskas. Meras gali būti ramus – jam pirmoji vieta sąraše užtikrinta.

Partijos kandidatai oficialiai bus patvirtinti birželio pabaigoje vyksiančioje konferencijoje.

Pasak A.Kupčinsko, gali atsirasti naujokų, mat 2–3 šioje taryboje dirbantys jo bendrapartiečiai užsiminė apie planus nebedalyvauti rinkimuose.

Galės pasireikšti ir naujokai

Partijos „Jaunoji Lietuva“ vadas, Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius taip pat žino, kad jo pavardė kandidatų sąraše bus įrašyta pačiame viršuje.

„Viskas vyks kaip įprastai, tačiau yra kitoms partijoms priklausančių tarybos narių, kurie prašosi į mūsų sąrašą“, – džiūgavo „jaunalietuvių“ vadovas. Galutinį sąrašą partija, kurios kandidatai nuolat išrenkami į Kauno tarybą, paskelbs tik spalio pabaigoje.

Neskuba ir Socialdemokratų partija, kuriai šios kadencijos metu Kaune teko iškęsti daugybę skaudžių smūgių – iš pradžių frakcija suskilo, net du partijos atstovai miesto taryboje pakliuvo į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tinklus, o praėjusių metų pabaigoje vicemeras Vasilijus Popovas darbo vietoje buvo aptiktas visiškai girtas.

Socialdemokratai taip pat reitinguos savo bičiulius, o galutinis sąrašas bus paskelbtas tik rudenį. Jame turėtų atsidurti buvęs Kauno meras Arvydas Garbaravičius ir tarybos narys Artūras Tepelys. Abu politikai dabar priklauso Liberalų ir centro sąjungos frakcijai, tačiau neseniai įstojo į Socialdemokratų partiją.

„Statutas numato, kad kandidatu gali tapti žmogus, kuris partijos nariu išbuvo daugiau kaip metus. Šie tarybos nariai atitinka reikalavimus. Kita vertus, kartais daromos išimtys“, – kalbėjo Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus pirmininkė, Seimo narė Orinta Leiputė. Ji pati taip pat neatmeta galimybės kovoti dėl Kauno tarybos nario mandato.

Girdėti nusivylimo gaidos

„Kol kas nenusprendėme, ar išvis dalyvausime kitąmet vyksiančiuose tarybų rinkimuose“, – pareiškė visuomeninės organizacijos „Vieningas Kaunas“ atstovas Povilas Mačiulis.

Ši visuomeninė organizacija praėjusių rinkimų metu Kauno taryboje iškovojo net 5 vietas iš 41. Rinkimuose ji dalyvavo pirmą kartą.

Pasak P.Mačiulio, sprendimą priims „Vieningo Kauno“ visuotinis susirinkimas, kurio data dar nenustatyta.

„Pateikiame gausybę pasiūlymų, tačiau valdančioji dauguma nesiima jų vykdyti tik todėl, kad esame šių idėjų autoriai. Galbūt į pasiūlymus būtų žiūrima palankiau, jeigu nebūtume tarybos nariai“, – miesto valdžios elgesiu stebėjosi P.Mačiulis.

Pasak jo, organizacijoje pasigirsta balsų ieškoti kitų priemonių budinti Kauną, mat darbas taryboje neduoda laukiamų rezultatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.